Comunicate de Afaceri

Tratarea sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune cauzata de compresia nervului median atunci cand trece prin tunelul carpian aflat in incheietura mainii. Acesta provoaca amorteala, furnicaturi si durere in palma si in primele patru degete ale mainii, iar in timp, daca nu este tratat, va duce la slabiciune a mainii, pierderea dexteritatii si chiar a functiei mainii.

Din fericire, sindromul de tunel carpian poate fi tratat usor, in special cand se afla in stadiu incipient. De stiut, insa, ca remediile non-chirurgicale trebuie folosite cu sarguinta si in mod corespunzator pentru a indeparta simptomele.

In randurile urmatoare vom detalia cele mai recomandate metode de tratament nechirurgicale si chirurgicale. Vei afla avantajele si dezavantajele fiecareia.

​Tratamente nechirurgicale pentru sindromul de tunel carpian

Medicii prescriu de obicei una sau mai multe metode non-chirurgicale pentru ameliorarea sindromului de tunel carpian. De fapt, specialistii in chirurgia mainii recomanda pacientilor sa foloseasca unul (sau mai multe) dintre urmatoarele 4 remedii inainte de a lua in considerare interventia chirurgicala. De ce? Pentru ca functioneaza pentru majoritatea celor care sufera de STC.

Daca simptomele afectiunii sunt usoare, oricare dintre aceste remedii ar trebui sa ofere rezultate bune. Daca simptomele sunt severe, doar interventia chirurgicala va putea inlatura simptomele suparatoare.

 

Purtarea unei orteze

Purtarea unei orteze pentru incheietura mainii in timpul noptii este eficienta in proportie de 50-95% atunci cand simptomele sunt usoare pana la moderate. Orteza poate fi utilizata in combinatie cu majoritatea celorlalte terapii si este o optiune relativ ieftina.

 

Administrarea de medicamente antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene reprezinta cea mai frecventa metoda de tratament pentru ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Printre acestea se numara Advil, Naproxen si Ibuprofen. Cu toate ca au o rata de succes de pana la 79% impotriva durerii, ele nu amelioreaza in mod eficient furnicaturile, amorteala sau slabiciunea. Iar durerea o inlatura doar temporar. Mai mult decat atat, medicamentele antiinflamatoare nu pot fi luate pe termen lung (mai mult de cateva saptamani de utilizare continua) deoarece pot afecta ficatul si rinichii. Prin urmare, nu sunt o solutie buna pe termen lung pentru a trata sindromul de tunel carpian.

 

Injectiile cu corticosteroizi

Injectiile cu corticosteroizi au o rata de succes de 45%. Unii pacienti simt usurare dupa doar o injectie, in timp ce altii au nevoie de mai multe pentru a observa o alinare a simptomelor. Din pacate, mai mult de 50% dintre pacienti observa ca simptomele revin in decurs de 6 luni.

 

Fiziokinetoterapia

Facute cu ajutorul unui specialist in kinetoterapie si fizioterapie, exercitiile de stretching, care sunt de altfel usor de facut, si sedintele de fizioterapie pot oferi rezultate uimitoare in ameliorarea simptomelor de sindrom de tunel carpian. Rezultatele se vad la aproximativ o luna dupa inceperea terapiei. Fiziokinetoterapia, insa, la fel ca si celelalte metode conservatoare de tratament, este eficienta doar in cazurile usoare de STC.

​Tratamentul chirurgical pentru sindromul de tunel carpian

Cu toate ca se recomanda doar in stadiul avansat al sindromului de tunel carpian, operatia este singura metoda eficienta de tratare a tulburarii. Celelalte metode de tratament ajuta doar la ameliorarea simptomelor.

Medicii specialisti in chirurgia mainii efectueaza operatia intr-unul din doua moduri: deschis sau endoscopic. Metoda cea mai recomandata este cea deschisa, minim invaziva, cu o incizie foarte mica (de doar 2 cm). In cadrul acesteia, medicul chirurg reuseste sa aiba un abord sigur (evita lezarea nervului in timpul sectionarii ligamentului carpian transvers), decompresie corecta si lasa in urma o cicatrice care devine aproape insesizabila dupa vindecare.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Texte SEO

Comentarii

Cauta

Categorii populare