Comunicate de Afaceri

Uleiuri Esentiale

Introducere:

Ceva cu care ma intalnesc des este lipsa de informare sau dezinformarea legata de cand si cum se folosesc anumite remedii naturiste. Daca ai o infectie grava baia in ulei de ricin nu ajuta fara antibiotic, menta nu reduce durerea stomacala cauzata de reflux, iar lavanda nu reataseaza brate amputate. Desigur ultima este o exagerare, dar ideea este sa gasesti un balans intre produsele naturale si cele din laborator SI mereu pentru afectiuni grave sa consultati un specialist. Trebuie sa retinem ca mama natura nu este cea mai blanda si de aceea exista selectie naturala.

Scopul acestui articol este de a educa si sfatui pacientii cum sa utilizeze uleiuri esentiale pentru aromaterapie pentru sine sau pentru scopuri medicinale.

Sa incepem prin a clarifica ce sunt uleiurile esentiale. Sunt uleiuri aromatice extrase din plante prin distilare cu aburi, hidro-difuziune sau presiune – astfel obtinand “esenta” plantei in o forme foarte concentrate. Aceste uleiuri sunt distribuite intr-o forma mult mai pura decat parfumurile sau alte produse derivate din plante dar contin si anumite componente artificiale.

Exista un numar larg de lucrari stiitifice care face referinta la utilizarea acestor uleiuri in aromaterapie si pentru scopuri medicinale (de exemplu antiseptice) sau tratamentul unor afectiuni.

Beneficii:

  •          Stres si Anxietate

Masajele cu uleiuri esentiale au o directa legatura cu reducerea stresului. Cu toate acestea, datorita aromelor compusilor, dar si factorilor externi, este greu sa concluzionezi efectiv in studii starile neuronale datorate parfumurilor (nota personala: as dori sa vad un maseur intr-o sala de spital cu pacientul care urmeaza sa faca RMN). Astfel, multe recenzii despre efectele uleiurilor esentiale asupra stresului si anxietatii au fost neconcludente.

  •          Dureri de cap si Migrene

Studii recente au observat o reducere a durerii de cap dupa aplicarea directa a uleiului de menta si de lavanda pe piele. Ba mai mult, s-a sugerat ca aplicarea unui amestec de ulei de musetel si susan pe tample poate trata durerile de cap si migrenele. Acesta este un remediu traditional persan pentru durerile de cap.

  •          Somn si insomnie

Un review a examinat 15 studii privind uleiurile esentiale si somnul. Majoritatea studiilor au aratat ca mirosul uleiurilor - în mare parte ulei de lavanda - a avut efecte pozitive asupra obiceiurilor de somn.

  •          Reducere de Inflamatii

Un studiu efectuat pe soareci descoperit ca ingerarea unei combinatii de cimbru si uleiuri esentiale de oregano a ajutat la inducerea remisiei colitei. Cu toate acestea, foarte putine studii umane au examinat efectele acestor uleiuri asupra bolilor inflamatorii. Prin urmare, eficacitatea si siguranta lor nu sunt cunoscute.

  •          Adjutant pentru Antibiotic si produse Anti-Microbiene

Studiile in vitro au analizat uleiurile esentiale, cum ar fi menta si uleiul de arbore de ceai, pe larg pentru efectele lor antimicrobiene, observând unele rezultate pozitive. Pe de alta parte, nici un studiu nu sugereaza ca uleiurile acestea ar putea vindeca o infectie.

  •          Suport psihic – pt pacienti cu cancer sau boli dificile (Link)

 

Recomandari si Precautii:

In mare parte uleiurile esentiale sunt gasite in 2 tipologii – organice si non-organice. Uleiurile esentiale organice sunt derivate din plante si sunt crescute fara pesticide sau aditivi artificiali. Trebuie retinut ca in general produsele organice sunt superioare prin calitatea, mirosul si beneficiile lor, dar asta inseamna si un pret crescut. Trebuie retinut totusi ca  pretul este influentat, acestea fiind mai scumpe, deoarece o cantitate mica de ulei este produs dintr-o cantitate relativ mare de plante. Dar daca nu ai fi interesat de o varianta naturala, fara chimicale, nu ai fi dispus sa platesti pretul pentru asta si ramai strict la comertul de baza. In esenta, daca tot doresti sa cumperi, cumpara o cantitate mica, dar de calitate superioara.

 

Tipuri de Uleiuri Esentiale:

Uleiurile esentiale sunt folosite in general in aromaterapie fiind menite sa fie inhalate sau in aplicate pe piele direct. Se fac presupuneri cum ca uleiurile Ne-existand inca studii pe domeniul interactiunii directe a mirosurilor uleiurile cu sistemul limbic, inca se fac cercetari pentru efectele directe exercitate de terapia aromei. Pana atunci totusi, studii clinice dovedesc un raspuns pozitiv la tratamentele folosind uleiurile, deci pentru cei care cauta o solutie naturala la anumite probleme – o alternativa este aici.

O lista din cele mai populare uleiuri folosite in masaje sau in aroma terapie se regaseste mai jos.

  • Menta / Peppermint: folosita in digestie sau pentru a stimula simturile – ajutand la concentrare.
  • Lavanda: Desi s-a repetat de mii de ori, este folosita pentru a reduce stresul – un studiu din 2013 (link) – explica anumite modificari neuronale in acest sens, desi nu la toti pacientii testati.
  • Lemn de santal: folosit pentru a calma nervii si pentru a ajuta la focalizare.
  • Bergamot: utilizat pentru a reduce stresul si pentru a îmbunatati anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema.
  • Trandafir: folosit pentru a îmbunatati starea de spirit si pentru a reduce anxietatea.
  • Musetel: utilizat pentru îmbunatatirea starii de spirit si relaxare.
  • Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greata si afectiunile pielii.
  • Arborele de ceai: utilizat pentru combaterea infectiilor si stimularea imunitatii.
  • Iasomie: folosit ca adjutant in stari de depresie si pentru a asigura un libido sanatos.
  • Lamaie: utilizat pentru a ajuta digestia, starea de spirit, atenunand durerile de cap.

 

Consider ca acesta este un punct bun pentru a incheia. Sper ca am reusit sa creez o scurta introducere in ceea ce inseamna uleiurile esentiale. Anumite site-uri cum sunt cei de la elemental.ro comercializeaza uleiuri pure, sau puteti incerca anumite variante recomandate mai jos. Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati pe mailul de comenzi@farmaciasilva.ro - va stam la dispozitie cu eventuale intrebari.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Farmacia Silva

Comentarii

Cauta

Categorii populare