Comunicate de Afaceri

Unghii cu denivelari orizontale – simptome si tratament

Koilonichia este o denumire mai sofisticata si greu de pronuntat. Cuvantul “koilonichia” vine din limba greaca, de la “koilos” – gol si “onikh” – unghii. Ea reprezinta o anomalie ce poate aparea la nivelul unghiilor, care sunt numite “unghii lingura” din cauza formei.

Koilonichia este o dezvoltare anormala a unghiilor. Acestea se subtiaza, devin concave si astfel marginile exterioare se ridica in sus. Unghia devine asemenea unei linguri, cu o scobitura in mijloc. Chiar se spune ca daca pui o picatura de apa acolo ea nu va cadea. Aceasta afectiune poate fi mostenita. Un copil o poate avea, insa nu se dezvolta decat atunci cand apar conditiile specifice care duc la anemie, lipsa de fier, subnutritie, etc. Aceasta boala a unghiilor este cel mai des asociata cu un deficit serios de fier si o alimentatie precara. Insa nu se limiteaza doar la asta. Daca afectiunea se regaseste la copii, atunci nu sunt motive foarte mari de ingrijorare deoarece se considera ca, in timp, odata cu cresterea, aceasta va disparea. Insa la adulti situatia este cu totul alta. Mai ales daca nu este vorba de lipsa de fier, ci de alte probleme de sanatate.

Pe langa deficitul de fier, mai exista si alti factori care pot duce la aparitia “unghiilor lingura”. Printre acestia se numara si problemele tiroidei, boala lupus, hemocromatoza – acumularea de fier in organism (genetica sau dobandita), chimioterapia, sindromul Reynaud sau sindromul Patella. De asemenea, exista persoane care muncesc in medii unde unghiile intra frecvent in contact cu diverse solutii sau detergenti care le afecteaza. Cei care obisnuiesc sa-si roada unghiile se pot pomeni cu aparitia koilonichiei.

Ce poti sa faci    

In primul rand, e necesara o alimentatie bogata in fier, vitamine si minerale. Se va lua si un supliment de fier in functie de rezultatul analizelor de sange si recomandarea medicului. Dar, atentie, nu e bine nici sa iei prea mult fier! Anemia trebuie tratata si e indicat sa se diminueaze consumul de produse sau bauturi care contin cofeina. In al doilea rand, protejeaza-ti cat mai bine mainile, foloseste manusi cand intri in contact cu diverse solutii ce pot afecta unghiile si pielea. Folosirea regulata a unei creme de maini ofera protectie si unghiilor Aspectul unghiilor anunta unele afectiuni aleorganismului. Traumatismele unghiale, dar si alte probleme diverse, de natura infectioasa sau dermatologica, ce afecteaza aceste anexe ale pielii, cum sunt considerate unghiile, sunt frecvent intalnite in practica medicala.

Majoritatea problemelor ce apar, desi sunt dureroase, nu sunt si foarte grave. Doar in situatii rare impun un tratament agresiv. Unghiile sunt privite, alaturi de par, ca fiind anexele pielii, numite in termeni medicali, fanere. Ele sunt localizate pe fata dorsala a ultimei falange si sunt atasate de derm prin patul unghial. Sunt alcatuite din straturi de cheratina, proteina dura ce confera aspectul cornos, care se afla insa si in piele si in structura firului de par. Unghiile cresc din radacina, aceasta fiind zona de sub cuticulele de la baza. Unghiile normale au o rata de crestere destul de mica, de 0,1 mm in fiecare zi, dar viteza de crestere depinde de varsta, anotimp, nivel de activitate si factori ereditari. Unghiile degetelor de la picioare cresc de aproximativ doua ori mai incet decat cele de la mana. Unghiile de la mana dominanta cresc mai repede, iar unghiile barbatilor cresc mai incet decat ale femeilor. Cresterea normala a unghiilor este afectata pe masura ce organismul imbatraneste sau de sarcina, diverse boli, dezechilibre hormonale, tulburari vasculare ale extremitatilor.

Citeste si de ce apar unghii cu denivelari orizontale.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare