Comunicate de Afaceri

Beneficiile aduse unui business de o firma de cercetare de piata

Firmele de cercetari de piata nu sunt atat de cunoscute in Romania, chiar si asa pentru cei care nu cunosc atat de bine domeniul sunt acele companii care furnizeaza, in general, date statistice cu privire la diferite subiecte. Datele furnizate de catre aceste companii pot fi si mult mai ample, nu doar statistice, doar in anumite cazuri, in functie de tipul de cercetare ales.

Aceste informatii culese de firmele de cercetare de piata sunt extrem de importante pentru orice tip de business si ajuta atat in dezvoltarea unui business nou, cat si in dezvoltarea unuia deja existent.

Cele mai cunoscute tipuri de cercetare pe care le ofera firmele de cercetare de piata din Bucuresti sunt: cercetarea cantitativa, cercetarea calitativa si mystery shopping.

Analiza cantitativa

Acest tip de cercetare cantitativa este una in profunzime, efectuata prin intermediul unui chestionar pe un esantiona reprezentativ de persoane. Acest chestionar poate fi completat atat fata in fata, cat si prin intermediul intervievarii telefonice sau online.

Datele culese din aceste chestionare sunt unele exacte si sunt analizate statistic. Raportarea finala o firma de cercetare de piata o ofera este una bazata pe grafice, tabele, dar si interpretari si concluzii.

Cercetarea calitativa

Cercetarea de tip calitativa este una in care datele nu sunt exacte si nu pot fi interpretate statistic. Esantionul de persoane este unul destul de redus si datele sunt analizate dintr-o perspectiva destul de complexa.

Acest tip de cercetare poate fi efectuata prin intermediul unui interviu in profunzime, la care participa un anumit numar de persoane care sunt intervievate de un operator special instruit. Acest operator adreseaza anumite intrebari standard participantilor, dar poate veni si cu intrebari suplimentare pentru aprofundarea subiectului.

Mystery Shopping

Acesta cercetare de tip Mystery Shopping este poate cea mai cunoscuta tehnica de cercetare. Aici presupune ca personalul unei companii sa fie verificat de catre un client fals sau misterios, care analizeaza anumite aspecte stabilite in prealabil.

Scopul acestei cercetari este de a trage concluzii despre performantele angajatilor si de a descoperii punctele slabe si forte ale acestora. In urma unei astfel de cercetari angajatorul poate decide relocarea unui angajat pe un alt post sau instruirea acestuia pentru perfectionare.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Team

Cauta

Categorii populare