Comunicate de Afaceri

Beneficiile solutiilor GIS in industria turistica

Turismul este printre industriile care se bazeaza foarte mult pe notiunea de locatie din perspectiva spatiala. Indiferent de tipul de turism pe care il practicam, atunci cand pornim inspre o destinatie cu scop turistic avem nevoie sa cunoastem localizarea geografica a spatiului de cazare, a obiectivelor pe care le vom vizita si a punctelor de interes. Pentru acest lucru vom folosi harti turistice sau diferite aplicatii de localizare sau de directionare inspre obiectivele turistice.

 

Cu toate ca hartile in format de hartie continua sa fie folosite in scopuri turistice, tot mai mult accent se pune pe aplicatiile si hartile digitale. Din acest punct de vedere nu este surprinzator faptul ca exista un interes tot mai mare pentru solutiile de tip GIS (de la Geographical Information System din limba engleza). Sistemele Informationale Geografice (SIG) pot reprezenta o solutie foarte eficienta in turism. Pe baza aplicatiilor GIS pot fi realizate diferite proiecte de cartografie digitala, dar si implementarea anumitor solutii digitale care sa aduca plus valoare prestatorilor din domeniul turismului.

 

Aceste solutii tehnologice si computationale ofera posibilitatea de a gestiona si de a manipula atat baze de date spatiale sub forma hartilor digitale, cat si atribute asimilate acestor baze de date spatiale, atributele putand fi atat sub forma de text, cat si sub forma de cifre. Mai mult decat atat, capabilitatile sistemelor GIS permit efectuarea de cautari pentru toate acele elemente de care un turist ar putea avea nevoie pe timpul calatoriei sau in timpul petrecut la destinatie.

 

Prin prisma functionalitatilor, solutiile GIS in turism pot fi utilizate in diferite moduri, mai ales de catre prestatorii de servicii turistice. In cazul unitatilor de cazare vorbim despre posibilitatea de a oferi turistilor informatii cu privire la locatia acestor spatii de cazare pe aceeasi harta unde sunt prezente principalele atractii turistice din zona. Mai mult decat atat, hotelierii si spatiile de cazare pot folosi aplicatiile GIS pentru a oferi turistilor cea mai buna alegere in functie de obiectivele turistice pe care acestia doresc sa le viziteze prin proximitatea fata de aceste obiective turistice. Acest lucru este posibil a se realiza prin intermediul diferitelor functii si tool-uri regasite in programele GIS.

 

Aplicatiile software de tip GIS permit suprapunerea mai multor tipuri de date in aceeasi reprezentare vizuala in spatiu. In acest mod aceste aplicatii ofera posibilitatea de a integra toate datele si elementele dorite de catre client. Ulterior toate aceste date pot fi redate vizual prin suprapunere, dar in acelasi timp se pot face reclasificari ale datelor reprezentate spatial, se pot face interogari ale bazelor de date si nu in ultimul rand pot fi folosite sub forma de reprezentari web pe site-urile de prezentare ale unitatilor de cazare pentru a atrage mai multi vizitatori online si implicit pentru a creste numarul de rezervari ale spatiilor de cazare.

 

Fara doar si poate ca un atuu foarte mare al solutiilor GIS in domeniul turismului il reprezinta flexibilitatea in actualizarea/editarea bazelor de date spatiale. Odata ce toate informatiile au fost introduse intr-o aplicatie software de tipul celor specifice Sistemelor Informatice Geografice, actualizarea cu informatii noi sau efectuarea unor modificari necesare aferente bazelor de date spatiale se vor putea face foarte rapid, fara a fi necesara reluarea intregului proces de creare a bazei de date initiale. Acest lucru inseamna eficienta, economie de timp si costuri mai mici pentru beneficiari.

 

Un alt avantaj major al folosirii solutiilor SIG este dat de faptul ca toate datele spatiale vor avea integrate informatii referitoare la locatia geografica pentru a fi folosita ca referinta spatiala. In consecinta utilizatorii vor beneficia de toate aceste date spatiale, aceste date fiind prezentate intr-o interfata usor de folosit de catre persoanele care nu sunt specializate cu utilizarea datelor geospatiale.

 

Dincolo de unitatile de cazare, agentiile de turism pot apela la solutiile GIS pentru a organiza mult mai eficient diferite itinerarii si programe turistice pentru clienti. Datorita faptului ca solutiile GIS ofera deopotriva elemente de reprezentare spatiala in format digital si posibilitatea de a integra diferite atribute si informatii referitoare la punctele de interes pentru agentiile de turism, beneficiarii reprezentati de catre agentiile de turism vor putea gasi o modalitate mai rapida de a identifica anumite itinerarii sau de a organiza vacantele turistilor pentru a corespunde cat mai indeaproape cerintelor acestora.

 

In contextul in care activezi in industria turistica si consideri ca solutiile oferite de aplicatiile software GIS te-ar putea ajuta sa imbunatatesti activitatea, poti apela la serviciile unui expert GIS. Un specialist in Sisteme Informationale Geografice poate sa gasesca solutia care sa imbunatateasca anumite aspecte privind activitatea pe care o desfasori sau poate oferi diferite abordari prin care solutiile GIS sa aduca un plus important in afacerea pe care o gestionezi.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Artugyan Laurentiu-Flavius PFA

Comentarii

Cauta

Categorii populare