Comunicate de Afaceri

Ce tipuri de obiective turistice promoveaza geoturismul?

Geoturismul este o forma de turism foarte putin cunoscuta in Romania. Acest lucru cu toate ca in Europa a inceput tot mai mult sa se vorbeasca despre parcurile nationale incluse in reteaua de geoparcuri globale din reteaua UNESCO. Geoturismul este acea forma de turism care vizeaza in principal formele de relief si relatia comunitatilor umane cu aceste forme de relief.

Insa nu este vorba doar despre forme de relief in general, ci despre forme de relief reprezentative si cu aspecte emblematice pentru anumite zone sau regiuni. In acest mod aceste forme de relief care sunt regasite in anumite zone si areale turistice vor putea pune in valoare din punct de vedere turistic chiar si acele regiuni unde obiectivele si atractiile turistice nu sunt foarte cautate.

Geoturismul promoveaza acele forme de relief cu aspect unicat si care pot aduce o nota de originalitate anumitor regiuni. Spre exemplu Sfinxul si Babele din Muntii Bucegi sunt atractii turistice incluse in randul acelora promovate de geoturism ca si forma de turism. Tot la fel Cascada Bigar din Banatul Montan este un element de atractivitate pentru geoturism.

Pe langa valoarea de unicat si de originalitate, obiectivele turistice promovate de geoturism trebuie sa aiba o valoare stiintifica si sa contribuie la intelegerea modului in care aspectul peisajului a evoluat de-a lungul timpului intr-o anumita regiune. De asemenea geositurile, asa cum mai sunt numite obiectivele turistice promovate de catre geoturism, trebuie sa aiba si o estetica deosebita si sa se faca remarcate in peisajele din zonele unde se afla localizate.

Nu in ultimul rand conditia pentru a putea vorbi despre geoturism este ca formele de relief reprezentative si care sunt elemente de atractivitate intr-o anumita regiune sa poate fi pusa in valoare prin aducerea de venituri comunitatilor locale. Pentru acest lucru este nevoie ca geositurile sa fie cat mai usor accesibile pentru potentialii turisti interesati in a descoperi aceste obiective si atractii turistice.

In cadrul obiectivelor turistice promovate de catre geoturism regasim atat forme de relief naturale, cat si forme de relief create de catre activitatile umane. In acest context putem regasi in randul geositurilor atat forme de relief precum pesteri naturale, sectoare de chei, vai montane, forme create de actiunea vantului sau creste montane, cat si forme de relief precum carierele de piatra, haldele de steril, galeriile de mina din subteran sau alte asemenea elemente create de catre mana omului.

Pentru a intelege cat mai in detaliu importanta si reprezentativitatea atractiilor turistice promovate de catre geoturism se recomanda ca orice itinerariu care vizeaza astfel de obiective sa fie organizat sub indrumarea unui ghid specializat in geoturism. Un astfel de ghid de turism va avea pregatirea si cunostintele de natura stiintifica pentru a putea explica turistilor modul in care obiectivele turistice vizitate s-au format si au evoluat de-a lungul timpului.

In acelasi timp ghidul va putea sa le ofere informatii cu privire la importanta formelor de relief pentru momentul prezent al peisajelor. Nu in ultimul rand ghidul de turism specializat in geoturism va avea experienta si pregatirea pentru a indruma turistii pe traseele turistice inspre geosituri, avand in vedere ca majoritatea acestor atractii turistice se afla in zona salbatice sau in zone accesibile doar prin intermediul unor drumetii.

Daca pana in acest moment nu ai avut placerea si curiozitatea de a te bucura de astfel de itinerarii unde sa descoperi atractii turistice promovate de geoturism, trebuie spus ca poti alege un itinerariu geoturistic organizat de un ghid de turism specializat in Geografie, Geomorfologie si Geoturism. Poti gasi mai multe informatii referitoare la itinerariile geoturistice propuse si la serviciile oferite pe www.laurentiuartugyan.com.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Artugyan Laurentiu-Flavius PFA

Comentarii

Cauta

Categorii populare