Comunicate de Afaceri

Centrele de evaluare, o metoda de selectie si identificare a nevoilor de dezvoltare a personalului folosita cu succes si pe piata muncii clujene

Si in judetul Cluj, companiile cu nume mari care au deschis investitii importante in zona in ultimii ani, au apelat la aceasta metoda atunci cand au dorit sa angajeze personal pentru pozitiile de middle si top management, specialisti sau personal pentru posturi care necesita comunicare permanenta cu clientii sau cu partenerii de afaceri.
Centrele de evaluare au fost dezvoltate incepand cu jumatatea secolului trecut, cand cresterea masiva a economiei mondiale a impus o nevoie stringenta de a gasi oameni capabili sa indeplineasca conditiile cerute de diverse tipuri de afaceri. Odata adoptat acest proces de selectie, date fiind rezultatele sale vizibile in calitatea predictiei performantei ulterioare a unui angajat, popularitatea lui a crescut treptat. Acum exista un interes global in utilizarea centrelor de evaluare pentru ca mixul de probe administrate in cadrul lor permite o evaluare mult mai acurata a potentialului unui candidat sau angajat.
”Din 2014 am inregistrat o crestere semnificativa, de peste 40 %, a numarului de angajatori care ne-au solicitat selectie sau evaluare prin Assessment Center. Acest lucru demonstreaza eficienta metodei in alegerea personalului potrivit cerintelor posturilor si satisfactia cu rezultatele ei. Un centru de evaluare nu este un loc de testare concret, asa cum sugereaza numele. Presupune insa o serie de teste, scenarii si exercitii de simulare pe care le folosim alaturi de interviuri, parte din ele putand fi date si online. Aceste teste ne evidentiaza intr-un mod mult mai obiectiv care dintre candidati se va potrivi cel mai bine rolului solicitat si organizatiei beneficiare. Un astfel de proces de evaluare poate dura de la cateva ore la cateva zile”, a precizat Madalina Buza, Human Resources Project Manager Inspire Human Resources, Cluj.

Procesul de selectie care are la baza metoda centrului de evaluare permite organizatiilor sa vada cum reactioneaza candidatul intr-un mediu similar cu cel pe care ar urma sa-l experimenteze la viitorul loc de munca. De exemplu, daca o persoana doreste sa aplice pentru un post de management intr-un call center, poate primi jocuri de rol in cazul in care ar trebui sa gestioneze prin telefon un client nemultumit sau sa medieze un conflict intre subordonatii din echipa sa. De asemenea, i-ar putea fi testata capacitatea de a lucra “multitasking” sau abilitatea de a conduce o echipa virtuala. Toate aceste probe vor fi dublate la final de interviuri bazate pe competentele propuse a fi masurate la inceputul evaluarii.
”Centrul de evaluare poate constitui o alternativa la metodele traditionale de selectie a personalului sau poate fi utilizat in situatia in care mai multi candidati prezinta un nivel asemanator de compatibilitate cu cerintele postului si este dificil de luat decizia finala de angajare. De asemenea, in ultima perioada am folosit metoda si pentru evaluarea personalului din IT, in scop de angajare si promovare, utilizand cu succes instrumentul acesta si pentru angajatii straini din companiile clujene cliente. In acest caz, toata evaluarea s-a derulat in limba engleza”, mai declara managerul de proiect al Inspire Human Resources.
Inspire Human Resources ofera servicii profesioniste de resurse umane pe piata muncii din Transilvania, avand trei directii importante de actiune: consultanta, assessment center, recrutare si selectie de personal.

Madalina Buza,
Human Resources Project Manager
Inspire Human Resources,
tel: 0760786013, 0744200100
e-mail: madalina.buza@inspirehr.ro
Dana Maier
N-V Area PR Manager -D’Avantage Consult
Tel: 0264 40272
E-mail: dana.maier@davantage.ro
www.davantage.ro
www.inspirehr.ro
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare