Comunicate de Afaceri

Conferinta de presa "Noutati aduse de Noul Cod Penal si de Procedura Penala"

Conferinta a fost transmisa online prin Google Hangout si se va regasi si pe site-ul Youtube.

Temele dezbatute:
1.Lansarea portalului gratuit http://www.noulcodpenal.com
2.Noul Cod penal si presa
3.Cine este lasat liber dupa adoptarea Noului Cod Penal si de Procedura Penala
4.Inselaciunea si infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal
5.Cine scapa de detentie dupa adoptarea Noul Cod Penal

Speakerii conferintei:
Av. Coltuc Marius Vicentiu si avocat Bogdan Palade, din partea Cabinetului de avocat Coltuc -http://www.coltuc.ro.

Rezumat discutii:
- Incepand cu 1 februarie 2014, cine face dezvaluiri critice despre activitatea unui procuror sau judecator risca inchisoarea;

Astfel, potrivit art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

- Sapte noi legi care vor intra in vigoare la 1 februarie 2014 modifica structural nu doar regimul de executare a pedepselor in Romania, ci si sistemul de calcul pentru infractiuni si probatiunea. Un amplu proces de reevaluare a sentintelor definitive se desfasoara in paralel in toate penitenciarele din Romania, prin judecatorii delegati, procurori si judecatori detasati de la alte unitati.

Noua lege suprima o incriminare. Prin urmare, nu mai au corespondent in noua lege: prostitutia și tulburarea folosintei locuintei. Nu vor fi dezincriminate faptele daca legea noua preia continutul vechii infractiuni sub alta forma – primirea de foloase necuvenite este inclusa de noul Cod Penal la luare de mita.
- Complotul si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni se regasesc in intregime in infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat.
- Subminarea economiei nationale poate fi reinterpretata ca abuz in serviciu, delapidare cu consecinte deosebit de grave sau fapta de coruptie.
- Infractiunea de nedenuntare (din culpa inculpatului) nu se mai regaseste in Noul Cod Penal, ca efect al modificarii regulii privind sanctionarea omisiunii.
- Tulburarea de posesie comisa fara utilizarea constrangerii sau desfiintarea ori mutarea semnelor de hotar isi pierde caracterul infractional.
In cele 43 de penitenciare din Romania sunt incarcerati peste 33.000 de detinuti. Numarul condamnatilor a crescut in mod constant in ultimii doi ani, mai ales din cauza returnarii romanilor condamnati in peste hotare. Supraagolmerarea din penitenciare este unul dintre motivele constant pentru care Romania este condamnata la CEDO, in timp ce costurile ANP s-au
ridicat in 2012 la peste 900 de milioane de lei. Expertii sustin ca daca s-ar avea in vedere standardele internationale in materie, Romania ar trebui sa detina nu 27.000 de locuri, cat sustine Administratia Nationala a Penitenciarelor ca are, ci 19.000 de locuri. In acelasi timp, Romaniei
ii lipsesc premisele esentiale pentru reinsertia sociala a detinutilor, care desi exista teoretic si institutional, rareori ajunge sa fie efectiva.
In proiectul noului cod penal scad limitele de pedeapsa pentru unele infractiuni de coruptie. Astfel, pentru luarea de mita scad de la 3-12 ani inchisoare in codul actual la 2-7 ani in proiect (iar pentru cei care nu ocupa o functie publica se prevede chiar o reducere la jumatate fata de aceste limite – de exemplu, un medic e sanctionat acum pentru mita cu 3-12 ani, iar in noul Cod va fi 1-3 ani si 6 luni), pentru traficul de influenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani, la 1-5 ani.
Justitificarile aduse de Ministerul Justitiei sunt: a) pedepsele aplicate in concret de instante pentru aceasta categorie de infractiuni; b) necesitatea corelarii cu dispozitiile din partea generala referitoare la mecanismele de sanctionare a pluralitatii de infractiuni, dar si la limitele de pedeapsa prevazute pentru aplicarea modalitatilor alternative de individualizare a executarii sanctiunilor; c) necesitatea reflectarii in limitele legale de pedeapsa a ierarhiei firesti a valorilor sociale care fac obiect de ocrotire penala; d) necesitatea revenirii la traditia Codurilor penale anterioare (Codul penal de la 1864, cel din 1936 si Codul penal in vigoare in forma avuta la adoptarea sa, in 1968).

Din partea mass media au participat 7 televiziuni si 3 radiouri si 3 clienti ai Cabinet de avocat Coltuc.

Despre Cabinet de avocat Coltuc:
Detaliile le regasiti pe www.coltuc.ro si www.noulcodpenal.com.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: C.A. Coltuc

Comentarii

Cauta

Categorii populare