Comunicate de Afaceri

De ce apar și cum tratăm cele mai comune probleme dentare ale copiilor

Cavitatea bucală este partea corpului care influențează sănătatea întregului organism. Starea sănătății noastre în perioada adultă se află în legătură directă cu modul în care am avut grijă de ea în copilărie. S-ar părea că problemele dentare ale copiilor sunt nesemnificative, iar utilizarea unui bracket le-ar putea rezolva pe toate instantaneu. Cu toate acestea, afecțiunile dentare ale copiilor sunt foarte diverse, cu efect pe termen lung sau efect scurt, dar pot fi ușor depășite dacă se respectă igiena bucală potrivită și nu sunt ignorate vizitele periodice la un cabinet specializat în stomatologie pentru copii. Dacă reușiți să observați la timp afecțiunile danturii copilului dumneavoastră și urmați metode de tratament corecte, cu siguranță, veți ameliora starea ei, dar și a celorlalte părți ale corpului care pot fi lezate.

Fiecare afecțiune stomatologică își are metodele ei specifice prin care poate fi tratată. La fel precum și cauzele proprii. La vârsta fragedă pe care o au copiii, aceștia deja pot avea simptomele vreuneia dintre următoarele afecțiuni dentare.

Probleme ortodontice

Problemele ortodontice sunt cele mai răspândite în rândul copiilor, maturii nefiind totuși o excepție. Considerându-se mai degrabă o problemă de ordin estetic, probleme ortodontice afectează mult mai multe capitole ale vieții cotidiene pe lângă aspectul neplăcut al dinților. Printre cele mai grave fiind problemele cu digestia, cauzate de scăderea eficienții masticației, gingiile fiind afectate. Un alt efect al netratării acestor probleme este apariția dificultăților în exprimare.

Cauzele apariției problemelor ortodontice sunt obiceiurile vicioase formate încă din copilărie precum:

-sugerea degetului,

-sugerea suzetei pe o perioadă de timp îndelungată,

-alăptatul intensiv,

-căderea precoce a dinților,

-atingerea excesivă a dinților cu limba.

De asemenea, există posibilitatea să existe o predispunere genetică la probleme ortodontice. Dacă observați că uneori copilul dumneavoastră are probleme cu masticația, dinți poziționați strâmb, își mușcă deseori obrazul , bărbia e poziționată prea în spate sau prea în față, spațilei între dinții noi formați sunt prea mari sau există obiceiuri vicioase care continuă după vârsta de 2 ani, atunci e momentul pentru a face o consultație la un medic ortodont.

Vestea bună constă în faptul că problemele ortodontice pot fi soluționate la orice vârstă prin acordarea unui tratament corect. Recomandabil este, cu siguranță, ca tratamentul să înceapă cât mai devreme, pentru că perioada de tratament e mai scurtă și vă veți bucura de un zâmbet perfect și o digestie corectă mai mult timp.

Astfel, cea mai optimă vârstă de utilizare a unui aparat ortodontic clasic se consideră a fi de la 5 ani până la 12 ani, dantura fiind la această vârstă mult mai maleabilă și ușor de modelat.

Problema suptului degetului sau a suzetei (după 2 ani) poate fi remediată acasă, de către părinți prin aplicarea unei substanțe amărui pe acestea. Cu toate că acesta e un reflex natural prin care cei mici încearcă să cunoască lumea înconjurătoare, o durată lungă de practicare va face ca aparatul ortodontic să fie necesar.

Cât durează tratamentul și ce efecte are

Un tratament ortodontic poate dura de la 6 până la 24 de luni. Pentru a crește eficiența și a menține starea bună și funcțională a acelui aparat dentar care este aplicat copilului, este necesar ca lunar să faceți controale la un medic ortodont. Acesta va urmări ritmurile de însănătoșire, putând să modifice anumite aspecte ale tratamentului.

Tratamentul ortodontic are numeroase efecte benefice asupra sănătății dinților, dar și a stării generale ale corpului.

-Orientează creșterea maxilarelor astfel încât erupția dinților permanenți să se realizeze într-un mediu favorabil;

-Orientează creșterea dinților permanenți în poziție corectă;

-Potrivește dimensiunea arcadelor dentare;

-Diminuează riscul de a răni accidental dinții din față;

-Corectează și scade frecvența obiceiurilor vicioase în avans;

-Scade riscul ca să crească dinți poziționați strâmb;

-Se asigură creșterea dinților în așa mod ca cei care erup să dețină spațiu suficient;

-Previne apariția problemelor asemănătoare;

-Asigură o dantură sănătoasă și un zâmbet plăcut.

Carii dentare

Cariile sunt cea mai cunoscută afecțiune a dinților, întrucât copii devin ușor afectați de acestea. Cariile au ca și factor principal menținerea unui contact îndelungat al alimentelor cu dinții. Primele carii care lezează pe cei mici sunt cariile de biberon, cauzate de faptul că bebelușul este lăsat cu biberonul noaptea sau o perioadă lungă în timpul zilei. Laptele sau produsele zaharoase de pe biberon rămânând în contact cu dinții copilului, vor cataliza înmulțirea bacteriilor, care apoi vor produce acizi, ce vor scoate calciul din smalțul subțire al dinților de lapte. Cariile de biberon sunt specifice bebelușilor de până la 3 ani și pot avea o acțiune agresivă asupra modului în care vor erupe dinții permanenți.

Primele semne de prezență a cariilor sunt sensibilitatea dentară la multipli stimuli externi precum e variația de temperatură, alimentele dulci, dar și modificări proeminente de culoare și structură a smalțului: pete.

Prevenirea  cariilor presupune, de fapt, ]nl[turarea cauzelor apariției acestora.

Igiena cavității bucale realizată în mod constant și corect va ameliora și preveni apariția cariilor. În special, considerând că igiena bucală incorectă este de obicei cea mai răspândită cauză.

Evitarea alimentelor zaharoase, a îndulcitorilor și folosirii îndelungate a biberonului sunt măsuri la fel de utile, care combinate cu o igienă bucală corectă vor produce efectul dorit și anume: prevenirea și tratamentul cariilor.

Specialiștii în domeniu propun pe lângă aceste metode de prevenire a cariilor și moduri de tratament intensiv al acestora la copii. Acesta se face prin obturații. Dinții cariați sunt tratați prin intermediul obturațiilor din cementuri sticloionomere, compozit de culoarea dintelui sau  colorate , care sunt acceptate de către cei mici fără a avea probleme. Apărute în domeniul pedodonției, materialele compozite colorate pot fi ușor utilizate și chiar înțelese de către copil, acesta având posibilitatea de a alege culoarea obturației.

Tratarea cariei dentare a copiilor mici nu trebuie să piardă din prioritate, întrucât poate cauza  extracția  prematură a dinților, probleme cu masticația alimentelor și durere, deseori, insuportabilă.

Gingivitele

Gingivita este o afecțiune dentară care se manifestă prin inflamarea gingiilor. Cauza principală ce poate provoca inflamarea gingiilor la copii este, în primul rând, igiena orală precară, incorectă și realizată rar.

Obiceiurile vicioase ale copiilor intervin și în cazul gingivitelor. Aici vorbim de obiceiul de a mușca și îndesa în cavitatea bucală diferite obiecte sau jucării, care nu se află în ce mai bună stare igienică.

Soluțiile în cazul gingivitei se conduc după același principiu: înlăturarea cauzei, ceea ce presupune modificarea igienei cavitații bucale și educarea copilului.

Consultația la un medic specialist este întotdeauna ieșirea din situație, întrucât acesta vă va prescrie un tratament adaptat situației copilului dumneavoastră și va monitoriza cum decurge acesta.

Halitoza

Halitoza este cunoscută de noi ca şi respirația urât mirositoare. Simptomele acesteia nu necesită să fie descrise, cauzele și modul de prevenire fiind primordiale la această maladie.

Respirația urât mirositoare poate denota prezența și altor probleme dentare. Cariile dentare care nu provoacă durere, dau adesea de știre prin respirația urât mirositoare.

Mergând mai în profunzime, igiena bucală deficitară sau efectuată rapid și necalitativ este cauza principală a respirației neplăcute, bacteriile înmulțindu-se, având și un mediu propice – saliva.

Halitoza poate fi ușor tratată oferindu-i micuțului un model de educație dentară, învățându-vă copilul să se spele corect și des pe dinți. Foarte important este periuța pe care acesta o folosește, o periuță recomandabilă fiind una cu perii moi sau medii și de dimensiune mică, dar șipasta de dinți utilizată . Învățați-l, de asemenea, și mișcările pe care să le exerseze, poate chiar și în mod amuzant.

Uneori, halitoza este un simptom ce însoțește afecțiuni precum sinusita, faringita, amigdalita, gastrita sau pancreatita. Astfel, dacă copilul dumneavoastră suferă de așa maladii, efectul de respirație urât mirositoare este foarte probabil prezent.

O consultație la o clinică stomatologică pentru copii în Chișinău sau, cel puțin, una cu specialiști în pedodonție, este întotdeauna o soluție optimă, întrucât medicii din domeniu vor efectua un control profesional și vor putea să vă ofere cele mai bune practici și sfaturi pentru a trata rapid afecțiunile celui mic.

Problemele dentare pot să iasă în evidență la orice vârstă. Apariția acestora la o vârstă fragedă, totuși, este un semn că părinții trebuie să acorde mai multă atenție stilului de viață al micuțului. Este esențial ca copilul dumneavoastră să înțeleagă importanța unei igiene dentare încă din frageda copilărie, pentru că este momentul în care organismul începe să se pregătească pentru erupția dinților permanenți. Iar modul în care ai păstrat sănătatea dinților în copilărie va afecta direct starea acestora la maturitate. Consultarea doctorului este un ritual obligatoriu dacă doriți ca micuțul să aibă o dantură sănătoasă și corect poziționată.

Adresaţi-vă la specialiștii în domeniu, clinica stomatologică în Chișinău Imperial Dent vă va oferi cele mai calitative servicii din oraș.

Nu lăsaţi pe mâine dinții pe care puteți să îi trataţi azi!

 

https://imperialdent.md/

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Seolitte

Comentarii

Cauta

Categorii populare