Comunicate de Afaceri

De la prelucrari mecanice, la evolutia industriala

 In prezent, prelucrarile mecanice au devenit o prezenta fireasca in toate industriile producatoare de echipamente si de prelucrare. Termenul de prelucrari mecanice include toate tipurile de proceduri ce implica folosirea diverselor forte si obiecte pentru a modela si forma materia prima sau elemente brute.

 Slefuirea, una din cele mai vechi tipuri de prelucrari mecanice

 Stim bine ca in epoca de piatra oamenii primitivi foloseau pietre cu o duritate mare pentru a modela diverse obiecte din piatra cum ar fi cutite, varfuri de sageata si altele. Acest gen de prelucrari mecanice se foloseste de proprietatile abrazive ale diverselor materiale. In principiu lucrurile nu s-au schimbat mult de atunci, chiar si in prezent prelucrarea mecanica cu suprafete abrazive este prezenta in foarte multe domenii industriale. Chiar si atunci cand ascutiti un cutit folosind piatra folositi un principiu de prelucrare mecanica.

            In industrie prelucrarea mecanica prin abraziune este folosita la scara larga si in diferite forme, incepand cu slefuirea pana la sablare, atat prin suflare cu particule abrazive cat si prin sablarea prin vibratii. Evident, fiecare tip de aplicatie este determinata de cativa factori, insa de cele mai multe ori, totul se rezuma la gasirea celei mai bune metode de prelucrare pentru a obtine rezultate optime la costuri rentabile.

            Slefuirea este asa cum spuneam si mai sus, una din cele mai des utilizate proceduri de prelucrari mecanice. Sunt metode multiple de prelucrare incepand cu cele mai simple folosind unelte ca pila sau hartia abraziva, pana la echipamente industriale si roboti de mare precizie. Una din aplicatiile unde intalnim echipamente CNC de slefuire de inalta precizie este industria aeronautica, un domeniu in care fiecare micron conteaza. Evident, pentru a obtine un astfel de grad de precizie sunt folosite echipamente ce pot controla toate aspectele unei prelucrari mecanice, puterea forte de contact, temperatura, abrazivitate.

 Ce au in comun vechii mesteri fierari cu industria moderna?

 Pe langa folosirea actiunii abrazive ca si procedura de prelucrare, forta de impact sau lovirea este inca un mod de a forma si prelucra materia sau piesele brute. Prelucrarea prin lovire este utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Formarea sabiilor sau a potcoavelor de catre fierari este unul din multele exemple. La fel ca si in trecut, industria de prelucrare a metalelor foloseste in prezent ciocane pneumatice pentru a bate fierul incins sau pentru a stanta diverse piese sau componente.

            Asadar putem spune de spre aceste prelucrari mecanice ca ele defapt exista inca din inceputurile civilizatiei, iar folosirea acestor modalitati a facut posibila evolutia noastra ca si specie. Evident, odata cu aparitie noilor tehnologii si a materialelor inteligente industria se va adapta noilor nevoi pentru a deveni mai prietenoasa cu mediul dar si pentru a oferi produse cat mai performante.  Incorporarea noilor tehnologii in activitatea zilnica presupune sa beneficiati de numeroase avantaje si de proiecte finalizate cu succes intr-un timp mai rapid.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: BeinTop

Cauta

Categorii populare