Comunicate de Afaceri

Dedurizatoare de apă industriale și tehnologia de dedurizare a apei

De ce este importanta dedurizarea apei industriale

Dedurizarea apei este procesul de îndepărtare a sărurilor de calciu și magneziu dizolvate care cauzează duritatea apei.

Spre deosebire de apa dură, apa dedurizată nu va forma depuneri insolubile sau precipita în țevi și rezervoare și nu va interfera cu agenți de curățare precum săpunul. Dedurizarea apei este astfel indispensabilă în multe industrii, iar unitățile mici de dedurizare a apei sunt folosite în casele din mai multe țări.

Apa dură poate fi problematică deoarece ionii de calciu și magneziu reacționează cu acizii grași mai mari ai săpunului pentru a forma un caș gelatinos insolubil, provocând astfel o risipă de săpun (această reacție inacceptabilă nu are loc cu detergenții moderni). În cazane, calciul și magneziul din apele dure formează un sol tare aderent pe plăci.

Ca urmare a conductivității termice slabe a scalei, consumul de combustibil este crescut, iar cazanul se deteriorează rapid prin supraîncălzirea externă a plăcilor. Carbonatul de sodiu, dacă este prezent, se hidrolizează pentru a produce alcali liberi care provoacă fragilizarea caustică și defectarea plăcilor cazanului.

Dedurizarea apei se realizează fie prin adăugarea de substanțe chimice care formează precipitate insolubile, fie prin schimb de ioni. La scară mică, substanțele chimice utilizate pentru înmuiere includ amoniacul, boraxul, hidroxidul de calciu (var stins) sau fosfatul trisodic, de obicei în combinație cu carbonatul de sodiu (cenusa de sodiu). In Romania avem un comerciant cu traditie ce ofera consultanta si montaj al acestor dedurizatoare apa industriale Somra.ro.

Metoda var-sodă de dedurizare a apei trebuie urmată de sedimentare și filtrare pentru a îndepărta precipitatele. Apa poate fi înmuiată chimic la scară largă prin adăugarea de doar suficient var pentru a precipita calciul sub formă de carbonat și magneziul sub formă de hidroxid, după care se adaugă carbonat de sodiu pentru a îndepărta sărurile de calciu rămase.

Schimbul de ioni este o metodă industrială comună de dedurizare a apei. Se realizează prin trecerea apei prin coloane dintr-o rășină naturală sau sintetică care schimbă ionii de sodiu cu ioni de calciu și magneziu. După ce coloana a fost folosită de ceva timp, calciul și magneziul încep să apară în apa care părăsește coloana.

În acel moment, coloana trebuie regenerată prin trecerea încet prin coloană a unei soluții concentrate de sare comună; ionii de sodiu în exces deplasează ionii care produc duritatea astfel încât, după spălarea cu apă, patul schimbătorului este gata de reutilizare. La început, schimbătoarele folosite în acest scop erau aluminosilicați naturali, dar mai târziu au ajuns să fie folosite rășini sintetice.

Dedurizatoarele de apă de acasă funcționează de obicei în mod similar și constau din zeolit ​​sau altă rășină schimbătoare de ioni într-un rezervor conectat direct la sistemul de apă.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Nick Zane

Comentarii

Cauta

Categorii populare