Comunicate de Afaceri

Detector de minciuni

Mai sunt unii oameni care spun că ei nu mint niciodată și o spun cu foarte mare tărie, însă studiile în domeniu au demonstrat nu doar că toți oamenii mint, ceea ce e observabil la nivelul simțului comun, însă mint chiar și de mai multe ori pe zi.

            Minciuna nu este întotdeuna ceva grav și dăunător, ea este folosită în primul rând ca un lubrifiant social și pentru a proteja persoanele de lângă noi. Nimănui nu-i convine să i se spună în față că un anume cadou oferit de sărbători sau de o zi aniversară nu este apreciat de către cel care l-a primit. Chiar dacă nu ne place un cadou, folosim acea minciună incompletă, spunând că e frumos cadoul, însă ne-am fi dorit să fie puțin altfel. Copii sunt mințiți de părinți și de cei care îi au în grijă pentru a le diminua îngrijorarea sau a-i feri de pericole, astfel ei sunt păcăliți efectiv să mănânce anumite lucruri pentru că acea hrană posedă proprietăți magice și îi transformă în eroi. Un alt tip de comportament folosit de adulți pentru adulți este minciuna orientată către sine, când supraevaluăm anumite caracteristici personale pentru a părea mai importanți în fața oamenilor cu care discutăm. Sunt celebre povestirile pescărești sau vânătorești, cu iz de bravadă, ce sunt gustate în anumite contexte, unde auditoriul nu dorește să supună unui probatoriu faptele povestite, acceptând cu plăcere informațiile așa cum sunt livrate.

            Privind lucrurile în felul în care sunt expuse mai sus, minciuna nu mai pare un păcat atât de mare și pare a face parte din cotidian. Când lucrurile devin serioase, minciuna poate fi extrem de nocivă. Nici nu ne putem imagina că ascunderea unei informații este acceptabilă când este interogată o persoană bănuită de comiterea unui omor sau de un furt dintr-o locuință. Astfel, înțelegem că minciuna este legată de gravitatea faptei și de efectele pe care le-ar putea avea dacă este descoperită.

            Tocmai pentru aceste situații, cu miză și risc, s-au căutat mijloace de identificare a comportamentului simulat. În zilele noastre, când vorbim despre detectorul de minciuni, ne gândim automat la aparatul poligraf. Chiar dacă denumirea este improprie, acesta este un aparat folosit cu scopul de a detecta minciuna. Poligraful măsoară reactivitatea psihofiziologică a unui organism supus unor stimuli, ca mai apoi reacțiile să fie puse în relație cu un comportament simulat.

            Poligraful s-a dezvoltat, ca multe alte instrumente, dintr-o nevoie, aceea de a știi dacă o persoană este sau nu sinceră într-o anumită chestiune. Nevoia a fost determinată în primul rând de investigarea faptelor grave, care aduc atingere normelor de conviețuire socială și primordialului drept la viață.

            Așa cum s-a putut observa pe parcursul articolului, există minciuni mai mult sau mai puțin vinovate. Detectorul de minciuni sub forma aparatului poligraf a fost folosit în principal pentru cazurile grave, acolo unde era nevoie de mai multe indicii și probele deja existente erau insuficiente pentru identificarea unei persoane sau pentru condamnarea acesteia. Cu timpul, instrumentul a început să fie folosit și pentru acele minciuni mai puțin vinovate, astfel că sunt supuse examinării persoanele ce vor să se angajeze sau partenerii de cuplu, devenind un instrument cu o largă utilizare.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: BeinTop

Cauta

Categorii populare