Comunicate de Afaceri

Externalizarea departamentului de Resurse Umane

De asemenea, acest departament este și cel care asigura o buna comunicare intre conducerea organizației și angajați, devenind o necesitate atat pentru companiile care sunt in plina dezvoltare, cat și pentru companiile mari, stabile.

In mediul de afaceri actual, externalizarea serviciilor de resurse umane a devenit un trend in plina creștere. Daca in Statele Unite outsourcingul este deja un must have, in țarile europene trendul a inceput mai tarziu, dar se afla intr-o rapida ascensiune. „Un studiu recent arata ca din 2005 piața europeana de externalizare a resurselor umane este intr-o continua creștere, iar ritmul este mai rapid decat cel al piețelor din SUA și Canada. Cota Europei in domeniul de outsourcing de resurse umane la nivel mondial a crescut de la 20% la 30%.” a precizat Madalina Buza, Human Resources Project Manager Inspire Human Resources, Cluj.
In țara noastra oamenii de afaceri au inceput sa se gandeasca la aceasta posibilitate, alegand sa externalizeze funcțiile HR administrative catre un furnizor de servicii HR, in scopul de a permite departamentului de resurse umane intern sa se poata focusa mai mult asupra funcțiilor strategice. De asemenea, sunt și companii care prefera contractarea in totalitate a serviciilor de resurse umane, incluzand chiar și proiectarea sistemelor de management a resurselor umane. Cu toate acestea, multe firme prefera inca varianta tradiționala și anume un departament intern de resurse umane (format din una sau mai multe persoane). „In companiile mari, sau in cadrul celor care s-au dezvoltat puternic in ultima perioada, departamentul intern de resurse umane este ajutat de consultanța externa, punctual pe anumite proiecte cum ar fi: recrutarea, proiectele de dezvoltare employer branding sau chiar programele de CSR. Motivele externalizarii in aceste cazuri sunt: gradul mare de incarcare al persoanelor din cadrul departamentului intern sau lipsa specializarii / expertizei angajaților interni pe anumite proiecte.„ mai declara managerul de proiect al Inspire Human Resources.

Externalizarea departamentului de Resurse Umane garanteaza ca persoana care se ocupa de recrutari și de salariile angajaților este la curent cu cele mai recente modificari legislative in domeniu și in același timp reduce costurile aferente unui departament intern de HR, care are nevoie de un spațiu propriu pentru a funcționa. Printre beneficiile externalizarii acestor servicii se numara capacitatea de a canaliza atenția pe activitatea principala a companiei, reducerea costurilor, eliminarea investițiilor in tehnologie și traininguri pentru ca angajatii companiei sa poata fi eficienți și flexibilitatea oferita de provider in managementul forței de munca.„Pentru a permite echipelor de resurse umane interne sa se concentreze mai mult asupra inițiativelor strategice, multe organizații aleg sa externalizeze funcțiile HR administrative la un furnizor de servicii de resurse umane. Mai mult decat atat, exista companii care solicita externalizarea nu doar a acelor activitați de rutina, ci a intregului spectru de servicii de resurse umane, inclusiv a proiectarii sistemelor de management al resurselor.” mai declara managerul de proiect al Inspire Human Resources.

Inspire Human Resources ofera servicii profesioniste de consultanța in resurse umane, activand in principal pe piața muncii din Transilvania, avand trei direcții importante de acțiune: consultanța, assessment center, recrutare și selecție de personal.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare