Comunicate de Afaceri

Gazon artificial vs. iarba naturală în ceea ce privește rata accidentării

Atunci când cădeți pe iarbă naturală, observați că aceasta va arde. Gazonul artificial a fost dezvoltat pentru a proteja jucătorii  împotriva acestor “arderi” și a căderilor grave.

Ce afectează ratele de accidentare?

Există 2 caracteristici ale gazonului artificiale și ale ierbii naturale care afectează ratele de vătămare. Coeficientul de frecare și coeficientul de restituire. Coeficientul de frecare este cât de multă fricțiune produce suprafața. Dacă stratul/învelișul este scăzut, oamenii vor aluneca, iar o frecare mare va duce la o suprafață aderență.

O zonă cu un coeficient mai mare va provoca mai multe răni, deoarece picioarele se vor lipi de gazonul artificial. În mod similar, un coeficient mai mare de restituire va provoca, în general, mai multe răni. Practic, coeficientul de restituire înseamnă cât de tare este suprafața și este măsurată cu o valoare G-max. De exemplu, betonul are o valoare G-max foarte mare.
În consecință, anumite terenuri cu gazon au valori G-max mai mari, ceea ce duce la o rată mai mare de șocuri și alte leziuni de contact.
În ciuda numeroaselor progrese realizate de producătorii de gazon artificial, efectul asupra ratelor de rănire este încă foarte controversat.
Există o diferență uriașă în ceea ce privește jucabilitatea și textura, dar cei doi factori de mai sus, coeficientul de frecare și coeficientul de restituire au încă o rată ridicată a prejudiciului.

Nici terenurile cu iarbă naturală nu fac excepție. Jocul pe un teren cu iarbă naturală care nu este întreținută corect poate crea situații periculoase. Astăzi, condițiile perfecte ale unui teren, atât pentru joc, cât și pentru prevenirea accidentării, sunt încă nedeterminate. Cea mai bună veste este că producătorii lucrează în fiecare zi pentru ca gazonul artificial să fie cel mai bun și mai sigur posibil. Un studiu realizat în 2010, când gazonul artificial era încă în ascensiune, a descoperit că per total, gazonul artificial poate fi mai sigur decât iarbă naturală.
De asemenea, s-a declarat că nu există nicio diferență semnificativă în rănile genunchiului între cele două suprafețe.

Răspunsul
Toate cercetările efectuate nu sunt încă clare cu privire la răspunsurile dacă iarba naturală ste cu adevărat cea mai sigură pentru jucători decât gazonul artificial. O modalitate ideală de a reduce accidentele pe gazon artificial ar fi să purtăm încălțăminte creată special pentru gazonul artificial.
Cea mai recentă generație de gazon artificial prezintă un strat inferior de nisip, un strat mijlociu de nisip și cauciuc și un strat superior de bucăți de cauciuc amestecate în fibre lungi, care au arătat un rezultat mult mai bun pentru răni. Orice sportiv care joacă pe un teren știe că tipul de sport și condițiile meteorologice sunt cei doi factori de frunte în accidentări, indiferent dacă sportul se joacă pe gazon artificial sau iarbă naturală.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Serb Adelina

Comentarii

Cauta

Categorii populare