Comunicate de Afaceri

Necesitatea de a completa fișe SSM

Fișele SSM sunt documente care au un caracter normativ, și sunt recomandate pentru utilizare de către companii și instituții pentru a elabora programe interne de formare corporativă privind protecția muncii. Necesitatea elaborării de fișe SSM apare la firme și instituții datorită cerințelor aprobate de mai multe acte juridice de reglementare simultan. În conformitate cu unele articole din Codul muncii, angajatorul nu ar trebui să permită unui angajat să lucreze dacă nu a finalizat pregătirea, precum și testarea ulterioară a cunoștințelor în domeniul protecției muncii. Mai mult, dacă o persoană nu a fost instruită și testată din vina angajatorului, atunci ar trebui să i se plătească salariul integral pentru perioada de nefuncționare.

Instruirea, precum și instrucțiunile privind protecția muncii trebuie să se desfășoare în firmele care operează în domeniul industriei, transporturilor, comunicațiilor, construcțiilor, în instituțiile de învățământ, precum și în cursul îmbunătățirii cunoștințelor angajaților din diferite activități de muncă. Instruirea în domeniul securității muncii ar trebui să se desfășoare în conformitate cu programele elaborate pe baza programelor standard, convenite cu sindicatele și organismele de stat.

În conformitate cu Codul Muncii, instruirea în domeniul securității muncii în organizație, ar trebui să se desfășoare pe baza unor planuri și programe aproximative care sunt aprobate de angajator. Alte tipuri de documente în afară de fișe SSM nu sunt practic utilizate pentru personalul angajat. Programele de formare intra-corporative în domeniul SSM sunt implementate pe baza prevederilor acestui document.

Citește și: Instruirea SSM – Ce Este Și Cum Se Face Instructajul SSM?

Fișe SSM - structură

Fișele SSM tipice de la Ministerul Muncii sunt formate din 4 secțiuni: elementele de bază ale protecției muncii; elementele de bază ale managementului protecției muncii; probleme speciale de protecție a muncii; protecția socială a lucrătorilor răniți la locul de muncă.

În cazul în care compania decide să elaboreze un program intern de formare în domeniul SSM bazat pe structura propusă de Ministerul Muncii și include cele 4 secțiuni marcate în acesta, atunci în fiecare dintre ele va fi necesar să se stabilească formularea care să reflecte și subiectele de formare în SSM propuse de departament.

În fișe SSM trebuie menționată necesitatea de a lua în considerare subiecte precum: activitatea de muncă a unei persoane moderne; principiile cheie ale asigurării protecției muncii; prevederi cheie ale legislației muncii și acte juridice de reglementare în domeniul protecției muncii; aspecte ale reglementării de stat a protecției muncii; obligațiile angajaților de a respecta standardele de protecție a muncii, mecanisme stabilite de responsabilitate ale angajaților firmelor pentru nerespectarea standardelor relevante.

De asemenea, sunt menționate obligațiile companiei angajatoare de a crea un mediu de lucru sigur; gestionarea motivației angajaților asociate cu dorința de a lucra într-un mediu sigur; asigurarea funcționării sistemului de management al protecției muncii; aspecte ale parteneriatului social al companiei și al angajaților săi în domeniul protecției muncii; certificarea locurilor de muncă (acum - evaluare specială); pregătirea instrucțiunilor de siguranță a muncii; prevenirea bolilor profesionale; aspecte ale fluxului de lucru și raportare în domeniul siguranței muncii etc. 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare