Packaging – element creativ prin care printul devine parte a strategiilor de marketing
Creativitatea este unul dintre instrumentele cu ajutorul carora companiile concureaza pentru a-si maximiza sansele de a obtine o imagine relevanta. Cu un acces nelimitat la informatii, consumatorii devin mai exigenti si au asteptari mai ridicate de la cei care incearca sa ii convinga de calitatea sau de utilitatea unui produs. Acestia isi doresc o experienta autentica si consecventa in interactiunile cu un brand, motiv pentru care companiile sunt atente la toate canalele prin care intra in contact cu ei.
Packaging-ul devine un element esential in raportul dintre consumator si brand, motiv pentru care departamentele de marketing adopta strategii creative pentru a atrage atentia clientilor si pentru a incuraja procesul de achizitie. Consumatorii nu mai opteaza pentru un produs doar in functie de utilitatea acestuia, ci si in functie de cum se aliniaza la asteptarile si valorile lor. Spre exemplu, un consumator interesat de protectia mediului va fi mult mai receptiv la un produs care are un ambalaj din material reciclabil. De asemenea, designul din ce in ce mai sugestiv al ambalajelor, alaturi de originalitatea in împachetarea produselor demonstreaza faptul ca brandurile sunt atente la nevoile in schimbare ale consumatorilor si se adapteaza in functie de acestea, spune Calin Pascu, Manager General Agentia de Print.
Dezvoltarea tehnologica a facut posibila accesarea unor noi oportunitati de prezentare a produselor. Tot mai multe companii adopta strategii personalizate de packaging, minimaliste si eco-friendly pentru a se alinia trendurilor din prezent si pentru a reduce impactul asupra mediului. Ambalajele contin materiale reciclabile pentru a reduce poluarea, iar etichetele devin un spatiu al transparentei, in care producatorii specifica ingredientele pe care produsele le contin. Un numar considerabil de aplicatii se dezvolta pentru a scana etichetele produselor si pentru a primi toate informatiile despre ingrediente, iar acest lucru demonstrează interesul pe care clientul il are pentru o transparenta cat mai mare.
Se estimează faptul ca valoarea de piata a industriei de packaging va creste pana in 2020, la nivel global, cu pana la un trilion de dolari. Acest lucru este posibil datorita tehnologiilor moderne precum printul digital, care favorizeaza implementarea unor strategii mai diverse si mai creative. Fie ca vorbim despre culorile extrem de intense ori de stilul retro, de ambalaj personalizat sau de cel flexibil, fara plastic in compozitie, echipele de marketing au o multime de optiuni pe care le pot accesa. Toate acestea generează brand awareness si vor face un produs sa iasa in evidenta, mai spune Calin Pascu, Manager General Agentia de Print.