Comunicate de Afaceri

Protectia muncii Bucuresti - Munca de noapte

Protectia muncii Bucuresti va aduce la cunostinta ca, de la art. 133 si pana la art. 143, in Codul Muncii sunt incluse prevederile principale de care tinem cont pentru a trata in mod corect repausul periodic al angajatilor.
Protectia muncii Bucuresti – munca de noapte
Munca de noapte este munca prestata in intervalul orar 22,00-6,00.
Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru
Atentie la faptul ca salariatul de noapte reprezinta fie salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, fie salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, in functie de situatie.
Protectia muncii Bucuresti - Salariatii de noapte beneficiaza
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Spre exemplu:
Luna martie are 22 zile lucratoare.
22 zile x 3 ore/zi = 66 ore/luna noapte
Pentru a beneficia de sporul de noapte salariatul trebuie sa lucreze in luna martie 2015 cel putin 66 ore/noapte.

Cate ore de repaus oferi angajatului care a lucrat 12 ore?
Dupa un program de 12 ore salariatul va beneficia de o perioada de repaus de 24 de ore.
Cate ore de repaus oferi angajatului care a lucrat 12 ore?
Atentie la acest aspect esential: Constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Care este durata maxima legala de lucru pentru un angajat
Sa presupunem ca avem un angajat care detine 3 contracte de munca, unul de 8 ore, unul de 2 ore si altul de 2 ore. Ce se intampla in acest caz?
Care este durata maxima legala de lucru pentru un angajat
Codul muncii republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Asadar, apreciem ca, o persoana poate cumula doua contracte individuale de munca la angajatori diferiti, situatie in care apreciem ca prin dispozitiile sale, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Intrati pe http://protectiamuncii.net/ si cere o oferta pentru firma ta!


Social Media
Vezi toate articolele autorului: SEOmaxim

Comentarii

Cauta

Categorii populare