Comunicate de Afaceri

Protectia muncii Bucuresti - tot ce trebuie sa stii despre repausurile periodice

Protectia muncii Bucuresti va aduce la cunostinta ca, de la art. 133 si pana la art. 143, in Codul Muncii sunt incluse prevederile principale de care tinem cont pentru a trata in mod corect repausul periodic al angajatilor.
Asa cum bine stim, angajatii au dreptul la repaus zilnic, saptamanal, concediu de odihna, zile de sarbatori legale si nu numai. In legislatia muncii sunt reglementate toate aceste mecanisme prin care angajatul beneficiaza de un echilibru impecabil intre munca si odihna.
Evident, prin perioada de repaus intelegem orice perioada care nu este timp de munca. Pauza de masa este repaus si despre ea aflam mai multe informatii din Codul Muncii.
Protectia muncii Bucuresti - Pauza de masa
In mod concret, atunci cand durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Atentie la faptul ca pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Protectia muncii Bucuresti - Repaus intre zilele de munca
Intre 2 zile de lucru, orice angajat are dreptul la perioada de repaus de minim 12 ore consecutive. Exceptie de la aceasta regula se face atunci cand discutam despre munca in schimburi. In aceasta situatie discutam despre repaus de minim 8 ore intre schimburi.
Munca in schimburi presupune ca exista mai multi angajati care se succed unul pe altul la acelasi post de munca, conform unui program / program rotativ.

Protectia muncii Bucuresti - Repausul saptamanal
In acest caz discutam despre perioada de repaus de minim 2 zile consecutive. De regula, acestea sunt zilele de sambata si duminica.
Daca repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Daca acest lucru se intampla, atunci salariatii vor beneficia de spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Intra pe http://protectiamuncii.net/ si cere o oferta pentru firma ta!



Social Media
Vezi toate articolele autorului: SEOmaxim

Comentarii

Cauta

Categorii populare