Comunicate de Afaceri

Ritualul inmormantarii

In momentul in care oamenii se confrunta cu pierderea unei persoane dragi, care a decedat, suferinta si durerea pe care o simt poate fi foarte puternica. Totusi, familia celui decedat trebuie sa isi gaseasca puterea pentru a putea organiza intreaga procesiune de inmormantare, astfel incat sa respecte toate obiceiurile si ritualurile crestine.

Daca pentru consilierea in ceea ce priveste obiceiurile si ritualurile de inmormantare, oamenii pot cere ajutorul preotului, in ziua de astazi, acestia pot primi sprijin si in ceea ce priveste organizare acestei procesiuni, de la o firma de servicii funerare care se potate ocupa de toate detaliile legate de inmormantare.

Cum decurge slujba de inmormantare?

De obicei, intre momentul decesului si slujba de inmormantarea propriu-zisa, exista o perioada de 3 zile in care cel care a decedat este vegheat si vizitat de cei care l-au cunoscut in timpul vietii, pentru a-si prezenta omagiile si pentru a se ruga pentru sufletul mortului. De asemenea, in aceasta perioada, familia sa are la dispozitie timpul necesar pentru a se ocupa de organizarea procesiunii de inmormantare si de pregatire a decedatului pentru a fi dus pe ultimul drum. 

In ziua si la ora stabilite impreuna cu preotul, decedatul este scos din casa si condus cu un cortegiu funerar pana la biserica in care va avea loc slujba de inmormantare. Pe tot parcursul procesiunii, participantii la inmormantare trebuie sa pastreze un comportament decent si o atmosfera de reculegere, mai ales din respect pentru durerea pe care o resimte familia decedatului.

De asemenea, in timpul slujbei de inmormantare sunt impartite lumanri aprinse celor care participa la aceasta procesiune, care pot fi insotite fie de o batista sau o panza alba cu un banut, fie de un prosop, un covrig, un mar sau un colacel. La primirea acestora, oamenii trebuie sa raspunda cu „Bogdaproste”, care la origine semnifica „Dumnezeu sa o/ il ierte!”.

Cum se desfasoara procesiunea de inmormantare in cimitir?

In momentul in care cortegiul funerar pleaca de la biserica spre cimitir, groapa in care va fi inmormantat decedatul este deja pregatita. Inainte ca sicriul sa fie lasa in groapa, preotul mai citeste o ultima rugaciune (ectenie) si se canta „Vesnica pomenire”, dupa care cel care s-a stins din viata este lasat sa se odihneasca in pace, preotul pecetluind groapa varsand vin si untdelemn peste aceasta.

Totodata, preotul binecuvanteaza coliva si celelalte bucate, colaci si daruri care urmeaza a fi impartite la cimitir, ca pomana pentru sufletul decedatului.

Florile care sunt aduse de oamenii care au venit sa isi aduca un ultim omagiu sunt asezate deasupra mormantului, amintind astfel de frumusetea Raiului. De asemenea, se spune ca cei pe mormintele carora au crescut flori, in timp, au fost oameni buni pe pamant.

Este important ca toti oamenii sa isi aminteasca de cunoscutii care au decedat, motiv pentru care timp de 7 ani, familia unei persoane decedate tine parastase in memoria si pentru pomenirea acesteia.

In plus, exista si sarbatori anuale, prezente in calendarul crestin ortodox, in care oricine poate aprinde o lumanare pentru sufletele celor care au plecat din lumea celor vii.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: One Marck International SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare