Comunicate de Afaceri

STUDIU: Peste 40% dintre romani sunt victime ale conflictelor din baruri. Ce solutii ofera patronii?

Statisticile arata ca peste 40% dintre romani au fost implicati, la un moment dat, in conflicte de natura fizica sau verbala declansate in barurile si cafenelele din centrele marilor orase ale Romaniei.

Ce solutii pot adopta managerii de localuri pentru a preveni ca astfel de dispute sa aiba loc si in viitor? Iata cateva sugestii:

· Instalarea unor sisteme de supraveghere. Cele de aici: https://www.secfire.ro/sisteme-de-supraveghere/camere-de-supraveghere sunt de cea mai buna calitate, reprezentand cele mai moderne variante de sisteme pentru securitate. Pentru inceput, managerii se pot asigura ca instaleaza camere de supraveghere video atat in incinta barului, cat si in toalete. Daca acest lucru nu ii va determina pe clientii violenti sa isi inabuse pornirile, macar vor sti cine a pornit conflictul si ce s-a intamplat mai exact acolo. Imaginile inregistrate de camerele video vor putea fi folosite ca dovezi in instanta, in cazul in care astfel de cazuri sunt semnalate autoritatilor. Chiar daca aceasta masura nu va preveni conflictele in baruri, restaurante si cafenele, macar vor descuraja persoanele violente sa adopte asemenea comportamente deviante in spatii publice.

· Personal instruit. Majoritatea spatiilor publice din Romania, in special barurile in interiorul carora se consuma alcool, nu instruiesc personalul cu privire la gestionarea conflictelor. Cu alte cuvinte, barmanii care observa ca anumiti clienti au baut mai mult decat trebuie, continua sa le serveasca bauturi alcoolice, fara a-si asuma raspunderea in cazul izbucnirii unui scandal. Acestia ar trebui sa fie instruiti de catre manageri in vederea pastrarii unei atmosfere pasnice in cadrul localului. In virtutea acestui fapt, barmanilor sau ospatarilor ar trebui sa li se interzica sa mai serveasca bauturi aloolice persoanelor in stare de ebrietate, cu tendinte violente. In plus, multe localuri isi rezerva dreptul de a-si selecta clientela, iar managerii se pot folosi de acest drept pentru a nu pune in pericol siguranta clientilor.

· Atentie la concerte! Din ce in ce mai multi manageri de localuri au inceput sa gazduiasca concerte in interior, intrucat si-au dat seama ca aceasta reprezinta o sursa importanta de venit. In astfel de situatii, recomandam personalului sa fie mult mai vigilent decat e intr-o seara obisnuita. In functie de trupele care canta, publicul poate reactiona in feluri diferite. Astfel, la un concert rock este foarte posibil sa se “incinga spiritele” iar unele persoane sa se angajeze in practice violente. In asa-numitele mosh pit-uri, pot fi prinse si persoane pasnice, carora nu le place sa ia parte la asemenea manifestatii. Daca personalul localului nu se asigura ca totul se desfasoara intr-un cadru sigur si pasnic, accidental, aceste persoane pot cadea victima abuzurilor fizice.

· Agenti de paza. Managerilor de localuri mici nu le convine sa angajeze agenti de paza, deoarece acest lucru ar ameninta bunul mers al afacerii. Prin angajarea unui personal pregatit, managerul ar fi nevoit sa aiba cheltuieli suplimentare si in felul acesta poate risca falimentul. Cu toate acestea, managerii ar trebui sa fie obligati prin lege sa asigure macar un minimum de paza si siguranta clientilor. Astfel, la cel mai mic semn de perturbare publica, acestia au obligatia de a interveni si de a calma spiritele.

Prin adoptarea acestor masuri de preventie, cazurile de violenta fizica sau verbala din localurile romanesti se vor rari. Este vremea ca Romania sa devina o tara civilizata, iar problema conflictelor iscate in baruri si restaurante trebuie adresata cat de repede cu putinta, cu toate ca nu multe persoane privesc acest lucru ca pe o prioritate.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Daniela Barbu

Comentarii

Cauta

Categorii populare