Comunicate de Afaceri

Analiza C.E. 2017. Cea mai ridicata rata de ocupare pe piata muncii in UE. Tinerii au dificultati in gasirea unui loc de munca

Editia din acest an confirma tendintele pozitive de pe piata muncii si din domeniul social, precum si continuarea cresterii economice. Cu cele peste 234 de milioane de persoane care au un loc de munca, rata ocuparii fortei de munca nu a fost niciodata atat de ridicata in UE, iar rata somajului se situeaza la cel mai scazut nivel din decembrie 2008. Incepand din 2013, in UE au fost create 10 milioane de locuri de munca. Dar, dincolo de progresele sociale si economice generale, tinerii intampina in continuarea dificultati in gasirea unui loc de munca. Acesta este motivul pentru care analiza ESDE din 2017 pune accentul pe echitatea dintre generatii.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Aceasta analiza anuala arata inca o data ca ne-am angajat ferm pe calea stimularii cresterii economice si a crearii de locuri de munca. Totusi, tinerii de astazi si copiii lor se pot regasi intr-o situatie mai putin favorabila decat cea a parintilor lor si nu ne dorim acest lucru. Este necesara o actiune rapida. In ceea ce priveste Pilonul european al drepturilor sociale, dorim sa mentinem si sa imbunatatim standardele sociale si conditiile de viata pentru generatiile viitoare. ”

Analiza anuala privind situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in Europa prezinta cele mai recente tendinte sociale si privind ocuparea fortei de munca si examineaza provocarile viitoare, precum si posibilele raspunsuri in materie de politici.
Acesta este principalul raport al Comisiei Europene care furnizeaza date si analize si examineaza tendintele actuale si provocarile viitoare de pe piata muncii.
Exista multe exemple concrete ale modului in care Comisia vizeaza solutionarea problemelor ridicate in cadrul rapoartelor anuale ESDE. De exemplu, Pilonul european al drepturilor sociale serveste drept punct de reper in directia unor piete ale muncii echitabile si eficace. El este menit sa garanteze faptul ca modelele noastre sociale sunt adecvate pentru secolul 21, in special in contextul imbatranirii populatiei si al digitizarii. Initiativele complementare, precum consultarile partenerilor sociali privind modernizarea contractelor de munca si accesul la protectia sociala, urmaresc clarificarea conditiilor de munca si a protectiei sociale si pentru persoanele care desfasoara forme atipice de munca.

Investitiile in oameni si posibilitatea oferita acestora de a valorifica ofertele de munca de calitate reprezinta obiective de baza ale „Noii agende pentru competente in Europa”. Aceasta vizeaza sprijinirea dezvoltarii competentelor cetatenilor, pentru a le permite acestora sa se pregateasca pentru o lume a muncii in schimbare.
Prin prelungirea Garantiei pentru tineret, prin fondurile suplimentare ale initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si prin initiativa prezentata recent, intitulata „Investind in tinerii Europei”, Comisia vizeaza maximizarea sanselor tinerilor pe piata muncii.

Foto: Marianne Thyssen
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Comunicate de Afaceri

Comentarii

Cauta

Categorii populare