Comunicate de Afaceri

Plăcerea Quilty, de ce pilota bunicii tale este elementul de bază al modului de lux de astăzi

Când A$AP Rocky a sosit la Met Gala în septembrie, a reușit ceea ce puțini alții au putut: să meargă în picioare cu Rihanna pe covorul roșu.
Partenerul său iconic de stil a fost, ca de obicei, printre cei mai bine îmbrăcați din noapte. Dar rapperul a atras atenția cu propria sa declarație de modă -- o pilota voluminoasă, multicoloră.
Piesa a fost realizată la comandă de designerul Eli Russell Linnetz și de matlasatorul Zak Foster și s-a bazat pe o pătură găsită într-un magazin second-hand din California. O femeie a identificat ulterior pilota originală ca fiind una pe care străbunica ei o cususese manual, postând o imagine a acesteia pe Instagram.
Apariția sa la cea mai mare noapte a modei a fost doar cel mai recent exemplu al renașterii moderne a meșteșugului, care transformă pilotele din moșteniri de familie în produse de lux. Au apărut pe pistele importante și în colecțiile de iarnă pline de nostalgie, pe măsură ce etichetele apelează din ce în ce mai mult la țesături reutilizate ca dovadă a acreditărilor lor ecologice.
 
Pentru pasionații de matlasare de-a lungul vieții, cum ar fi fostul redactor-șef al revistei Quiltfolk, Mary Fons, este incitant să-i vezi cum devin mainstream. "Adevărul este că pilotele sunt cool. Sunt atemporale", a spus ea prin e-mail. „Când le vezi pe covoare roșii, întărește acest lucru și, ca matlasări, suntem aici pentru asta.”

Noua Americana

Deși pilonii de lux precum Norma Kamali și Moschino au încorporat recent detalii matlasate în colecțiile lor, mărci independente precum Stan Los Angeles au ajuns să folosească tehnica ca bază a muncii lor.
Piloturile reciclate ocupă un loc proeminent în colecțiile de îmbrăcăminte de surf ale etichetei din California. O cămașă, creată dintr-o pilota realizată manual în Pennsylvania în 1870, are un preț de 2.250 USD .
Fondatorul mărcii, Tristan Detwiler, a devenit pentru prima dată interesat de upcycling pilote atunci când și-a transformat vechea lui pilota pentru copii într-o jachetă -- prima piesă pe care a făcut-o vreodată „de la zero”, a spus el în timpul unui apel video. Mai târziu, a cunoscut-o pe producătorul de pilote Claire McKarns, acum în vârstă de 80 de ani, care l-a dus la depozitul ei plin cu „sute și sute de pilote ei îngrijite manual”, a adăugat el. Mai târziu, ea a extins o invitație grupului ei de meșteșuguri, unde Detwiler a luat legătura cu mai mulți producători veterani de pilote.
Povestea textilelor individuale este esențială pentru abordarea creativă a lui Detwiler, care îl vede, de asemenea, reciclând o varietate de alte piese transmise de-a lungul generațiilor -- inclusiv o haină cu model de soare, cusuta manual de propria stră-stră-stră-străbunica în anii 1800. . Hainele sale vin cu etichete care explică istoria lor. „Energia familiei și a generațiilor și a istoriei în care activează evident emoția”, a spus el.
La doi ani și jumătate de la lansarea mărcii sale, designerul se concentrează acum pe creații unice -- dintre care două sunt expuse în prezent la expoziția „In America: A Lexicon of Fashion” organizată de Met Costume Institute. Explorând istoria modei a națiunii, spectacolul prezintă un ansamblu de jachete și pantaloni pe care Detwiler l-a făcut dintr-o pilota din secolul al XIX-lea dăruită lui de McKearns. Una dintre cele 12 piese matlasate din expoziție, se află lângă o ținută de mozaic Ralph Lauren cusute din textile antice în anii 1980.
Fons a spus că tendința de matlasare reapare „la fiecare 30 de ani și ceva”, adăugând: „Adolfo a făcut-o la sfârșitul anilor ’60, Ralph Lauren a făcut-o în anii ’80, iar apoi Calvin Klein și designeri precum Emily Bode au reluat-o în jurul anului 2017. ."

Matlasare de generații

Quilting-ul are rădăcini adânci în America, Fons descriind-o drept o „artă democratică” practicată de oameni de toate mediile financiare, rasiale și religioase de-a lungul istoriei țării. Stilurile regionale au evoluat, de asemenea, de la pilotele de mozaic de inspirație engleză realizate de artizani predominant White New England până la modelele geometrice viu colorate din Gee's Bend, Alabama, a cărei comunitate de sclavi a fost matlasată pentru „supraviețuire”, artistul Michael C. Thorpe -- care lucrează cu mediumul -- a spus, femeile reproșându-și îmbrăcămintea și sacii de hrană pentru a-și menține familiile de cald.
Liderul pentru drepturile civile, reverendul Jesse Jackson, s-a referit chiar la această meșteșug într-un discurs celebru la Convenția Națională Democrată din 1984 -- o metaforă pe care a revăzut-o în faimoasa sa adresă din 1988 despre „pătchwork quilt” -- descriind America ca o plapumă de „multe petice, multe piese, multe culori, multe dimensiuni, toate țesute și ținute împreună printr-un fir comun.” Citatul deschide expoziția Costume Institute, curatorul asistent Amanda Garfinkel spunând că se aliniază cu „accentul pe incluziune și diversitate” al spectacolului. Oamenii „răspund emoțional” exponatelor matlasate, a adăugat Garfinkel, datorită „narațiunilor personale și istorice pe care le poartă”.
Fons a spus că dragostea continuă pentru matlasare este „dovada materială” a valorilor americane, adăugând: „Desigur, țara noastră nu prezintă întotdeauna aceste valori, dar pilotele sunt încă văzute ca icoane ale poate ceea ce sperăm să fie”.
În loc să se uite la stiluri istorice, artiști precum Thorpe încorporează alte aspecte ale designului în lucrările lor matlasate. Thorpe, care a colaborat recent cu Nike la pilote inspirate din trecutul și viitorul NBA, aduce la viață istoria negrilor, propriile sale experiențe biraciale și vise din copilărie prin portrete textile. Dar, în ciuda abordării sale contemporane, oamenii de la recenta expoziție a artistului din Miami și-au crescut în continuare propriile bunici când se uită la munca lui, a spus el. „Malasarea îi face pe oameni să se simtă”, a adăugat el. „Este ca această reacție sclipitoare a (legăturilor) familiale. Cred că la asta caută oamenii.”

Conectarea pieselor

În mod ironic, în remodelarea modei cu pilote antice, designerii americani ar putea pune în pericol meșteșugul, a spus Fons. „Suntem în pericol uriaș de a pierde mari părți din istoria americană, în special istoria femeilor și a comunităților marginalizate, deoarece aceștia sunt oamenii care au făcut cele mai multe plapumi în istoria națiunii noastre”, a explicat ea.
Abilitățile tradiționale de cusut manual sunt, de asemenea, mult mai puțin comune astăzi. Cuverturile sunt de obicei realizate prin amestecarea bucăților de țesătură, fie manual, fie cu o mașină, înainte de a pune un strat de vată între părțile decorative din față și spatele țesăturii (oferându-le o umflare distinctă și izolație pentru căldură). Dar, în timp ce mașinile de cusut electrice cu braț lung -- care pot coase atât pe axa x, cât și pe axa y -- au schimbat radical meșteșugurile în ultimele decenii, unii artiști și designeri de cuverturi readuc acum „piesarea manuală și matlasarea manuală” și sunt „ conectarea cu... moștenirea plapumii din nou", a spus Fons.
Renașterea Quilting-ului poate, a adăugat ea, să reflecte o dorință de „autenticitate” pe fondul digitalizării rapide și al producției în masă a modei rapide. Între timp, Garfinkel a subliniat „sensul de comunitate și conservare asociat cu matlasarea, în special în contrast cu viteza accelerată a vieții contemporane, anonimatul producției industriale și efemeritatea culturii digitale”.
Thorpe a adăugat că oamenii se confruntă cu „epuizare extremă din cauza tehnologiei”, spunând: „Cred că oamenii sunt acum mai interesați de lucrurile care durează puțin mai mult și ca să revină la meșteșuguri... Ideea de a lucra foarte lentă (meșteșug manual) și ceva. de-a face cu o comunitate”.

O nouă generație

Fons, care încă lucrează ca consilier editorial pentru Quiltfolk, spune că audiența revistei are o medie de „aproximativ 50 de ani”, dar a observat o creștere a interesului în rândul generațiilor mai tinere. De-a lungul pandemiei, ea a spus că a vorbit atât cu producătorii de cuverturi începători, cât și cu oameni care „au reluat-o în timpul blocării”.
Deși există unele bariere la intrare, inclusiv costul mașinilor, țesăturii și vatelii pentru a acoperi pilotele, utilizatorii TikTok care se gândesc la bricolaj își folosesc noile abilități pentru a economisi bani pe haine. Wandy the Maker , de exemplu, împărtășește tutoriale de matlasare pentru a încuraja generația Zer să se gândească mai sustenabil la garderoba lor. Alții, cum ar fi @samrhymeswithhamm , au găsit succes pe platformă prin hashtag-ul #quilttok, cu un videoclip cu ea făcând o pilota cu tematică de cactus, strângând 2,4 milioane de vizualizări.
Fons a spus că dragostea Americii pentru matlasare are un „element de fetișism”. „În esență, dorința pentru lucruri făcute manual, artizanat și procese „încete” are sens. Viața modernă se mișcă foarte repede și poate fi oarecum înfricoșătoare.
 
„Pentru mulți oameni, o pilota este o icoană a „vremurilor mai simple”, chiar dacă este un fel de echivalență falsă.”
„Este un moment grozav pentru a fi un producător de pilote”, a adăugat ea.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Angelos Ranger

Comentarii

Cauta

Categorii populare