Comunicate de Afaceri

Scurt ghid de investiții la bursă pentru începători

Investiția pe piața bursieră este un proces pe termen lung care vă poate ajuta să vă gestionați finanțele. Acest tip de investiție poate părea descurajant, mai ales atunci când ești la început, deoarece poate părea prea complexă sau riscantă. Dacă apelezi însă la cursuri investitii bursa, te pot ajuta să îți iei inima în dinți și să ai succes.

Printre cele două motive principale pentru a investi pe piața de valori se numără posibilitatea de a obține randamente mai mari la investiție și de a dezvolta disciplina financiară. De exemplu, în comparație cu instrumentele de bază de a economisi bani, cum ar fi depozitele fixe, investițiile la bursă au dus la o rată de rentabilitate mai mare în ultimul deceniu. Investițiile periodice nasc un obicei al disciplinei financiare, încurajându-te să economisești bani și să-i investești cu atenție.

Iată un scurt ghid pentru a te ajuta în procesul de investiții pe piața de valori.

Ce este bursa?

În termeni simpli, bursa sau o piața de valori este o piață în care se tranzacționează instrumente financiare - acestea pot fi acțiuni, obligațiuni, mărfuri etc.

BVB sau Bursa de Valori București reprezintă cea mai importantă instituție pentru piața de capital de la noi din țară. În momentul de față, companiile listate la BVB România sunt împărțite în două categorii, în funcție de dimensiune, vechime și număr de acțiuni distribuite public: Piața Reglementată și Piața AeRO.

Piața Reglementată este piața spot principală a BVB, unde sunt incluse cele mai mari companii din țara noastră, putând fi tranzacționate:

  • Acțiuni și drepturi emise de entități din țară și internaționale
  • Obligațiuni municipale, corporative și titluri de stat, obligațiuni internaționale
  • ETF-uri (colecție diversificată de active, similar unui fond mutual, care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. 
  • Produse structurate
  • Unități de fond și acțiuni ale organismelor de plasament colectiv (UCIT)

Piața AeRO permite listarea instrumentelor financiare emise de către IMM-uri și start-up-uri românești, precum și tranzacționarea acțiunilor companiilor mai mici, care nu îndeplinesc condițiile de acceptare pe piața reglementată.

În afară de listarea companiilor, aceste schimburi gestionează și indici. Un indice este un coș de acțiuni care reprezintă o temă, indiferent dacă este vorba de mărime sau industrie. De asemenea, permite investitorilor un indicator comun al tendinței de pe piața de valori.

Indicii bursieri sunt utilizați în mod obișnuit pentru a evalua performanța administratorilor de fonduri și a altor acțiuni.

Cum se investește pe piața bursieră?

Nu poți  cumpăra sau vinde direct la bursă. Pentru aceasta, trebuie să treci prin brokeri autorizați să tranzacționezi pe piață sau companii de brokeraj care îți permit să tranzacționezi folosind platforma lor. Procesul este simplu:

  • Pentru a începe să investești, trebuie să deschizi un cont de tranzacționare la un broker sau o platformă de brokeraj de acțiuni. Un cont de tranzacționare este locul în care tranzacționezi sau plasezi ordine de cumpărare sau vânzare.
  • Brokerul sau platforma de brokeraj de acțiuni îți deschide un cont demat. Un cont demat deține garanțiile financiare (valori mobiliare sub formă dematerializată) în numele tău
  • Aceste două conturi sunt apoi conectate la contul tău bancar.
  • Pentru a deschide un cont de tranzacționare și demat, trebuie să furnizezi documentația Know Your Customer (KYC) care include verificarea prin cărți de identitate autorizate de guvern.
  • Majoritatea brokerilor și platformelor de brokeraj au acum un procedeu online KYC care îți permite să deschideți un cont în câteva zile, prin trimiterea detaliilor de verificare digital.
  • Odată deschis, poți tranzacționa cu brokerul sau compania ta de brokeraj online prin intermediul unui portal sau offline prin apeluri telefonice.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare