Comunicate de Afaceri

Bosch imbunatateste siguranta si confortul din trafic cu ajutorul sistemelor sale de asistenta pentru sofer

Sistemele de asistenta sporesc nivelul de siguranta in timpul conducerii, avertizand si sprijinind soferii aflati in situatii critice. De asemenea, acestea au in grija sarcinile monotone, repetitive. Fiind unul dintre principalii furnizori de componente auto la nivel mondial, Bosch depune eforturi permanente pentru imbunatatirea continua a acestor sisteme. „Sistemele de asistenta asigura o conducere mai sigura, mai ecologica si mai relaxanta”, a declarat Gerhard Steiger, presedintele Diviziei Sisteme de Control al Sasiului din cadrul Bosch. Portofoliul sau cuprinde toate tehnologiile necesare si, in acelasi timp, inginerii Bosch lucreaza intens la interconectarea acestora, pentru a putea oferi functii si mai puternice pentru sporirea sigurantei si a confortului. Functiile din ce in ce mai automatizate de conducere vor constitui adevarate pietre de temelie la realizarea „viziunii zero” a concernului german, obiectivul de a elimina accidentele rutiere soldate cu pierderi de vieti omenesti.

Pentru a spori siguranta, sunt disponibile mai multe sisteme: franarea preventiva de urgenta, sistemul de asistenta pentru mentinerea benzii de rulare si sistemul de detectare a starii de somnolenta a soferului. In viitor, acestora li se vor alatura un sistem de protectie anticipativa pentru pietoni si un asistent pentru zonele aflate in constructie.

Pentru un plus de confort, sunt disponibile sistemele de asistenta la parcare si de vizibilitate pe timp de noapte, recunoasterea indicatoarelor rutiere si, in viitor, o functie de asistenta pentru traficul aglomerat. In 2012, Bosch a inregistrat o cifra a vanzarilor de peste 5 miliarde de euro pentru sistemele de asistenta si de siguranta. „Piata sistemelor de asistenta pentru sofer va inregistra o crestere anuala de peste 20 la suta in urmatorii ani”, a declarat Wolf-Henning Scheider, membru al Consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH. Pentru dezvoltarea acestor sisteme lucreaza un numar de aproximativ 5.000 de ingineri la nivel mondial.

Bosch si sistemele de asistenta pentru sofer inregistreaza o dezvoltare vertiginoasa

In viitor, Euro NCAP va acorda punctajul maxim de cinci stele doar autovehiculelor echipate cu functii de asistenta pentru sofer: incepand cu 2014, autovehiculele trebuie sa fie echipate cu cel putin o functie de asistenta. Incepand cu 2016, acestea trebuie sa fie echipate cu sistemul de protectie anticipativa pentru pietoni. Acest lucru va genera o crestere suplimentara a sigurantei rutiere.

Cumparatorii de autovehicule apreciaza sistemele de asistenta, simtind avantajele oferite de acestea ori de cate ori se urca la volan. Prin urmare, producatorii de autovehicule le comercializeaza ca echipamente prin care isi pot evidentia produsele fata de concurenta. Intre inceputul productiei de serie in anul 2000 si mijlocul anului 2013, Bosch a produs in total un milion de senzori radar de 77 GHz. Tinta de doua milioane va fi atinsa la sfarsitul anului 2014 si se estimeaza ca senzorul cu numarul zece milioane va fi produs in 2016. Volumul de vanzari al senzorilor video Bosch s-a dublat in perioada 2012 - 2013. De la inceperea productiei de serie in 1993, Bosch a produs aproximativ 250 de milioane de senzori cu ultrasunete, utilizati pentru aproximativ 40 de milioane de sisteme de asistenta la parcare.

Momentele istorice din evolutia sistemelor de asistenta Bosch:

1978: comercializarea primului sistem de antiblocare la franare (ABS) din lume
1980: prima unitate de comanda electronica a airbagurilor din lume
1984: sistemul de antiblocare la franare pentru motociclete
1989: Bosch „TravelPilot”: primul sistem de navigatie din Europa
1993: sistemul de asistenta la parcare pe baza de senzori cu ultrasunete
1995: primul program electronic de stabilitate (ESP®) din lume
2000: tempomatul adaptiv (ACC) pe baza de senzori radar
2008: sistemul semi-automat de asistenta la parcare pe baza de senzori cu ultrasunete
2010: primul sistem de monitorizare a unghiului mort pe baza de senzori cu ultrasunete din lume
2010: sistemul de franare preventiva de urgenta
2010: functia de recunoastere a indicatoarelor rutiere
2010: sistemele de avertizare privind parasirea benzii de circulatie
2013: amplificatorul electromecanic al fortei de franare (iBooster)

Portofoliul sistemelor de asistenta Bosch:

Sistemele de control al franarii: Programul electronic de stabilitate (ESP®) stabilizeaza autovehiculul atunci cand rotile incep sa patineze si poate frana autovehiculul in mod autonom in anumite situatii. Amplificatorul electromecanic al fortei de franare iBooster, care va intra in productie la sfarsitul anului 2013, reprezinta viitorul tehnologiei de amplificare a fortei de franare. Acesta functioneaza fara vid si sprijina soferul in timpul manevrelor de franare in functie de situatie. In plus, autovehiculele electrice echipate cu iBooster ating niveluri deosebit de ridicate de recuperare a energiei de franare, in timp ce sistemele de asistenta beneficiaza de raspunsul rapid si silentios din partea acestei functii.

Sistemele de servodirectie: Nivelul de asistare a directiei asigurat de aceste produse, fabricate de societatea mixta ZF Lenksysteme GmbH, poate fi selectat prin utilizarea software-ului sistemului. Sistemul de directie poate interveni automat pentru stabilizarea autovehiculului, completand astfel programul electronic de stabilitate (ESP®) si fiind un element esential pentru sistemele de asistenta viitoare.

Senzorii - organele senzoriale ale autovehiculelor

Senzorii radar: Masoara cu precizie distanta la care se afla si viteza cu care se deplaseaza alte autovehicule pe o raza de peste 200 de metri, constituind astfel baza ideala pentru tempomatul adaptiv si sistemele de franare preventiva de urgenta. Pentru senzorii sai radar, Bosch utilizeaza exclusiv banda de frecventa de inalta capacitate de 77 GHz, care a fost alocata permanent aplicatiilor auto pe plan mondial. In anul 2013 a fost lansata o noua generatie de senzori radar cu raza medie de actiune si un nivel ridicat de rentabilitate, ce pot fi utilizati pentru partea din fata si cea din spate a autovehiculelor.

Senzorii video: Pot recunoaste orice, de la indicatoarele si marcajele rutiere, pana la pietoni si biciclisti. Noua camera video stereo Bosch, care va intra in productia de serie in 2014, are vedere binoculara, putand astfel masura distantele. Aceasta solutie unica de senzori raspunde tuturor cerintelor noi ale testelor Euro NCAP.

Senzorii video cu unghi larg sunt utilizati pe o scara din ce in ce mai mare pentru sistemele de asistenta la parcare si pentru efectuarea manevrelor. Deoarece permit o vedere de 360° (vedere panoramica), acesti senzori acopera intreaga zona din imediata apropiere a autovehiculului.

Senzorii cu ultrasunete: Utilizand principiul de orientare a liliecilor in intuneric, aceasta tehnologie este eficienta din punct de vedere al costurilor si este utilizata cu succes de douazeci de ani, in cadrul sistemelor de asistenta la parcare pentru a masura distantele. „Prin intermediul tehnologiei stereo, putem materializa un potential nou pentru sistemele de siguranta pe baza de camera video”, a declarat Gerhard Steiger, presedintele Diviziei Sisteme de Control al Sasiului din cadrul Bosch. „O camera video mono are nevoie de o „instruire” ampla inainte de a putea face distinctia intre diferitele tipuri de obstacole, cum ar fi pietonii si autovehiculele, aflate in campul sau vizual. Spre deosebire de aceasta, o camera video stereo poate masura si detecta toate obstacolele doar in functie de miscarea acestora si de distanta”, a continuat acesta.

Navigatie interconectata: Sistemele de asistenta extrem de eficiente si gama extinsa a functiilor de conducere automata necesita date de navigatie precise, care sunt actualizate in mod regulat prin Internet. Este deja disponibila o aplicatie Bosch pentru iPhone, care poate raporta catre „cloud” indicatoarele rutiere inregistrate, in timp ce functia „orizont electronic” furnizeaza informatii exacte despre traseu, inclusiv unghiul de inclinatie a drumului si gradul de dificultate al virajelor. Functiile de interconectare a autovehiculelor utilizeaza aceste date pentru a reduce consumul de carburant, iar autovehiculele electrice pentru a-si extinde autonomia de functionare.

Interfetele cu utilizatorul: Interfetele cu utilizatorul reprezinta un element cheie al succesului sistemelor de asistenta. In cazul in care functiile de asistenta trebuie sa preia in mod progresiv sarcini de conducere din ce in ce mai extinse, acestea trebuie sa fie intuitive si usor de utilizat. Prin urmare, Bosch studiaza si evalueaza diferitele abordari posibile, utilizand o mare varietate de solutii, inclusiv sistemele de afisare liber programabile si de afisare a datelor pe parbriz. In viitor, vor fi utilizate noi metode de vizualizare pe baza de realitate marita, pentru a suprapune in mod realist informatiile precum recomandarile pentru conducere si avertizarile referitoare la situatia curenta de trafic. Conceptele multi-modale reprezinta o alta abordare pentru o utilizare simpla. Aceste interfete reactioneaza la gesturi, atingere si comenzi vocale.

„Cu ultrasunete, radar si video: Bosch produce toate tipurile de senzori necesari pentru asistenta soferului”, spune Steiger, „iar impreuna cu sistemele sale de franare si de directie si competenta sa in domeniul integrarii acestora in autovehicul, acest lucru asigura companiei un fundament excelent pentru dezvoltarea unor sisteme de asistenta noi si chiar mai puternice.”

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare