Comunicate de Afaceri

Cercetatorii romani din Cluj vor contribui la realizarea obiectivului Bosch: zero accidente rutiere

La nivel mondial, unul dintre cele mai importante obiective strategice ale concernului Bosch este acela de a elimina complet accidentele rutiere. In acest sens, cercetarea si dezvoltarea viitoarelor sisteme de propulsie, a celor de prevenire a accidentelor, a conducerii autonome, dar si a interconectarii sistemelor si autovehiculelor in trafic, joaca un rol esential in diminuarea si apoi eliminarea accidentelor. Odata cu deschiderea noii unitati de productie de la Cluj, a carei constructie se apropie de final, Bosch va inaugura la Cluj si primul centru din Romania de cercetare si dezvoltare a concernului german.

Constienti de faptul ca obiectivul Bosch de a avea “zero accidente rutiere” este extrem de ambitios, cercetatorii si inginerii concernului german sunt motivati de visul de a veni in sprijinul societatii – mai ales atunci cand este vorba de protectia impotriva accidentelor, un aspect cel putin la fel de important pentru Bosch ca si protejarea mediului inconjurator. Pentru a coopta personal din Romania care sa le impartaseasca visul si care sa se alature celor 42.800 de cercetatori Bosch din intreaga lume, reprezentantii diviziei de cercetare si dezvoltare a concernului german au participat la cea de-a IX-a editie a Conferintei Internaționale de Comunicare Inteligenta si Procesare Computerizata, desfasurata la Cluj. In cadrul conferintei organizate intre 5-7 septembrie au participat cercetatori din peste 10 tari. Divizia de cercetare si dezvoltare a concernului Bosch a fost reprezentata de doi dintre cercetatorii sai specializati pe domeniul auto - dr. inginer Roland Schmid, vice-presedintele Diviziei de Dezvoltare a Sistemelor de Asistenta pentru Soferi din cadrul Robert Bosch GmbH si Catalin Cosmin Golban, team leader in Departamentul de Procesare a Imaginii din cadrul Robert Bosch SRL.

Cei doi ingineri Bosch au prezentat activitatea de cercetare a concernului german in domeniul conducerii autonome. Astfel, dr. ing. Roland Schmid a descris calea Bosch catre conducerea autonoma, punand accent pe stereo video ca fiind senzorul esential pentru perceptia surround, care permite viitoarele functii de conducere autonoma. Catalin Cosmin Golban a prezentat moduri de estimare a vitezei obiectelor folosind imagini stereo, precum si un experiment de estimare a rotatiei relative pe baza punctelor indepartate folosind camere monoculare.

Centrul de cercetare si dezvoltare Bosch de la Cluj va contribui si la realizarea obiectivului concernului german: zero accidente rutiere

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul anual al persoanelor decedate in urma accidentelor rutiere va creste pana in 2020 la nivel mondial de la 1,3 la 1,9 milioane. Obiectivul declarat ONU este reducerea numarului la 0,9 milioane pana la finalul acestui deceniu. Sistemele de asistenta pentru soferi, in prezent bazate pe radar, video si senzori cu ultrasunete, se dezvolta rapid de la pachete de functii mici pana la sisteme complexe, prin fuziunea datelor de la diferiti senzori. Bosch crede ca acest lucru va duce in urmatorii ani la o imbunatatire continua a experientei utilizatorului din punct de vedere al confortului si sigurantei, ajungandu-se la o conducere din ce in ce mai sigura, cu si mai putine leziuni si decese. La finalul acestei dezvoltari, viziunea Bosch a conducerii fara accidente si a conducerii autonome va fi din ce in ce mai realizabila. Cercetatorii romani din cadrul nou infiintatului centru de cercetare Bosch de la Cluj vor contribui si la realizarea acestui vis ambitios prin inovatiile pe care le vor aduce senzorilor care permit o conducere si mai sigura si dezvoltarea conducerii autonome.

Activitatea noului centru de cercetare si dezvoltare Bosch de la Cluj va viza pentru inceput patru arii de activitate: dezvoltarea de software pentru Algoritmi de Procesare a Imaginilor, crearea de software embedded pentru invertoare fotovoltaice, sisteme de asistare a parcarii si conducerii si aria ingineriei de fiabilitate. Pe viitor, aceste arii de activitate se vor extinde.
Cercetarea si dezvoltarea joaca un rol foarte important pentru concernul Bosch, acesta investind in 2012 suma de 4,8 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare, ceea ce reprezinta 9,1% din totalul vanzarilor sale de anul trecut.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare