Comunicate de Afaceri

Obiectivele Bosch: zero accidente rutiere, autovehicule automate, ecologice, interconectate

Divizia de Tehnologie auto Bosch si-a prezentat obiectivele strategice si inovatiile in domeniul auto in cadrul conferintei de presa care s-a tinut in luna iunie la centrul de testare auto al companiei de la Boxberg, in Germania. Bosch a comunicat faptul ca, in 2012, divizia auto a depasit pragul de vanzari de 31 de miliarde de euro, iar in 2013 planifica o crestere a tranzactiilor operationale intre 3 si 5 procente. Acest sector de activitate va cunoaste in urmatorul an o noua evolutie ascendenta.

Strategia companiei germane se va concentra pe imbunatatirea si dezvoltarea viitoarelor sisteme de propulsie, a celor de prevenire a accidentelor, dar si pe interconectarea sistemelor si a autovehiculelor in trafic. Reprezentantii Bosch considera ca viitorul apartine autovehiculelor electrice, dar costurile ridicate ale acumulatorilor si autonomia limitata vor duce la o intarziere de cel putin un deceniu a trecerii la mobilitatea electrica. Bosch considera conducerea fara accidente ca fiind la fel de importanta ca si mobilitatea electrica.

Obiectivul Bosch: zero accidente rutiere

Inginerii Bosch sunt motivati atat de dorinta de a avea succes pe piata, cat mai ales de visul de a veni in sprijinul societatii – mai ales atunci cand vine vorba de protectia impotriva accidentelor, un aspect cel putin la fel de important ca protejarea mediului inconjurator. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul anual al persoanelor decedate in urma accidentelor rutiere va creste pana in 2020 la nivel mondial de la 1,3 la 1,9 milioane. Obiectivul declarat ONU este reducerea numarului la 0,9 milioane pana la finalul acestui deceniu. La autovehicule, principalul sistem de protectie este programul electronic de stabilitate ESP – o alta inovatie Bosch. Obiectivul Bosch pentru viitor este unul ambitios: o deplasare fara incidente rutiere si automatizata.

Printre noile sisteme prin care Bosch vrea sa elimine accidentele rutiere se numara iBooster, unitatea centrala GM CUE, noul sistem ABS pentru motociclete, camera video stereoscopica, sistemul de asistare la parcare, functia Stop-and-go si sistemul pentru deplasarea libera pe autostrada.

iBooster este un amplificator al fortei de franare cu o functionare electromecanica care asigura un nivel ridicat de recuperare a energiei si sporeste astfel autonomia in modul electric. Si, avand in vedere ca amplificatorul iBooster asigura instantaneu presiunea de franare si reduce distanta de franare, este ideal pentru toate sistemele de asistenta pentru sofer.

Unitatea centrala GM CUE este un sistem de informatii pentru sofer care utilizeaza un software open source si este controlata prin comenzi vocale: soferii i se pot adresa la fel de firesc ca si cum ar discuta cu alti pasageri. Sistemul a fost dezvoltat in parteneriat cu General Motors. Cadillac a fost prima marca ce a lansat productia de serie a acestui sistem, fiind apoi urmata de Chevrolet, Buick si Opel. La nivel mondial, aproximativ 500.000 de autovehicule noi vor fi echipate in 2013 cu un afisaj pe parbriz, urmand ca in 2016 numarul lor sa creasca la 3,6 milioane. Aceste concepte de comanda reprezinta sistemele de asistenta ale viitorului, urmarind sa simplifice viata soferului la volan.

Noul sistem ABS pentru motociclete controleaza franarea rotii din fata, oferind siguranta suplimentara la un cost deosebit de mic pentru autovehiculele pe doua roti care circula in marile orase. In cazul motocicletelor de lux, sistemul de stabilitate MSC poate identifica nivelul optim de decelerare, chiar si in timp ce motociclistul se inclina la efectuarea unui viraj, reactionand in mod corespunzator.

Camera video stereoscopica, a carei productie de serie va incepe in 2014, permite unui singur senzor sa declanseze franarea automata de urgenta pentru siguranta pietonilor, de exemplu atunci cand copiii intra brusc pe carosabil in timp ce se joaca.

In 2015 va intra in productia de serie un sistem imbunatatit de asistare la parcare – inclusiv manevrarea prin telecomanda a autovehiculului in garaj. In viitor, autovehiculul va putea sa identifice singur un loc adecvat de parcare prin intermediul unui senzor video de 360 de grade.

Chiar de anul viitor Bosch va lansa functia Stop-and-go, un asistent pentru identificarea blocajelor din trafic, care va permite autovehiculului sa gestioneze mai bine traficul fluctuant. In viitor, aceasta functie se va transforma intr-un asistent de monitorizare a blocajelor din trafic, care va permite inclusiv schimbarea automata a benzii de rulare. Astfel, soferul va putea chiar sa isi verifice mail-urile in timpul blocajelor din trafic.

Viziunea Bosch: soferii electronici si conducerea automata

Cel de-al treilea domeniu de dezvoltare Bosch este conducerea automata pe autostrada. Acest domeniu de dezvoltare include imbinarea tempomatului adaptiv cu functia de mentinere a benzii de rulare, avand ca obiectiv final un pilot pentru conducerea pe autostrada. Bosch preconizeaza ca soferii electronici vor fi gata de lansarea pe piata pana la finalul acestei decade.

Volumul de vanzari al sistemelor Bosch de siguranta si de asistenta la rulare atinge o valoare de cinci miliarde de euro. In cursul acestui deceniu, Bosch preconizeaza o crestere anuala de zece procente. Este o crestere pe care Bosch o va realiza in mod special pe piata sistemelor de asistenta la rulare.


Autovehiculele viitorului – conducerea interconectata

Multe dintre functiile ce vor fi utilizate in viitor vor putea fi posibile doar in conditiile de comunicare intre autovehicule. Astfel, autovehiculele isi transmit reciproc informatii din trafic, de exemplu despre starea carosabilului sau despre eventualele portiuni aflate in lucru. Car-to-Car-Communication permite realizarea unor functii de siguranta.
Pentru ca un asistent pentru intersectii sa poata functiona, de exemplu, este necesar ca cel putin 50 la suta dintre autovehiculele participante la trafic sa faca schimb de date in timp real.

Mobilitatea electrica peste un deceniu

Schimbarile produse in industria auto continua sa fie dinamice. Fiind un furnizor major de echipamente auto, Bosch ramane unul dintre „catalizatorii” acestor schimbari, de exemplu in domeniul mobilitatii electrice. Electromobilitatea ramane insa o investitie in viitor. Bosch aloca anual peste 400 de milioane de euro in cercetarea si dezvoltarea unor astfel de sisteme. Dar, pentru moment, motorul cu ardere interna reprezinta cea mai rentabila varianta si in ceea ce priveste eforturile de reducere a impactului asupra mediului inconjurator.

„In prezent, continuam sa ne deplasam cu autovehiculele echipate cu motoarele diesel si cu aprindere prin scanteie, si situatia nu se va schimba in urmatoarea decada. Totusi, treptat – cu cat mai mult, cu atat mai bine – creste si numarul alternativelor de propulsie. Iata o estimare pentru anul 2020: un an in care ne asteptam sa inregistram la nivel mondial un numar de 110 milioane de autovehicule noi, dintre care douasprezece milioane propulsate cu energie electrica”, a spus Bernd Bohr, presedintele diviziei Bosch de Tehnologie auto. „Obiectivul nostru este de a dezvolta acumulatorii litiu-ion care sa asigure o autonomie cel putin de doua ori mai mare decat pana in prezent, dar cu costurile reduse la jumatate – credem ca acesta este cel mai bun stimulent pentru promovarea vanzarilor de autovehicule electrice”, a continuat acesta.

Viziunea Bosch: autovehiculele ecologice

Cele mai riguroase reglementari urmeaza sa se aplice din anul 2020 pentru autovehiculele noi inmatriculate in Europa: o medie de 95 de grame de emisii de CO2/km pentru o flota de autovehicule. Solutia Bosch pentru viitor: cu cat autovehiculul este mai mare, cu atat sistemul de propulsie al viitorului va necesita un grad mai mare de electrificare.

Astfel, la clasa de autovehicule subcompacte, motoarele in patru timpi si cele diesel vor deveni atat de eficiente incat vor indeplini in 2020 nivelul reglementat de emisii de CO2, fara a fi necesara o electrificare.

La clasa de autovehicule compacte, aceasta performanta poate fi atinsa numai de motorul diesel. Motorul cu ardere prin scanteie reuseste doar sa se apropie de obiectivul impus. Pentru a reduce suplimentar nivelul de CO2 pentru aceasta clasa, este nevoie de o trecere eficienta spre sistemele hibride de propulsie.

Autovehiculele de mari dimensiuni nu reusesc sa atinga limita de emisii de CO2 nici in varianta de echipare cu motoare cu ardere interna imbunatatite. In conditiile evolutiei sistemelor tehnice, in anul 2020 acestea vor beneficia de sisteme hibride performante.

Printre sistemele Bosch care vor ajuta la atingerea tintei de 95 de grame de emisii de CO2 pentru anul 2020 se numara sistemele Bosch eClutch (care reduce cu pana la 5 la suta consumul), sistemul de recuperare a energiei de franare (care scade cu pana la 7 la suta consumul), sistemul hibrid hidraulic (care reduce cu pana la 45 la suta consumul), Boost Recuperation System (care scade cu pana la 7 la suta consumul), Start/Stop (care scade cu pana la 15 la suta consumul), sistemul strong-hybrid (care diminueaza cu pana la 25 la suta consumul), sistemul plug-in hybrid (care reduce cu pana la 50 la suta consumul) sau sistemul de alimentare pe gaz (care scade cu pana la 25 la suta consumul).

eClutch este un ambreiaj electric care cupleaza in pozitia neutra ori de cate ori soferul nu accelereaza. Acest lucru reduce consumul de carburant cu un procentaj important, de 5 la suta.

Sistemul de recuperare a energiei de franare este un sistem hibrid de baza pentru autovehiculele de dimensiuni medii. Generatorul este elementul central al sistemului: datorita tensiunii inalte pe care o asigura, acesta sta, de asemenea, la baza noului sistem electric de 48 de volti pentru autovehicule. Sistemul de recuperare a energiei de franare asigura doua avantaje incontestabile: in primul rand, permite rularea libera, ceea ce reduce consumul de carburant. In al doilea rand, datorita performantelor sale mai ridicate, acesta utilizeaza franarea regenerativa in mod mult mai eficient decat alternatoarele conventionale. Acest lucru are ca rezultat reducerea consumului de carburant cu pana la 7 la suta.

Sistemul Bosch hibrid hidraulic poate stoca energia de franare intr-un acumulator de presiune, pe care apoi un motor hidraulic o transforma in forta de propulsie. In medie, acest lucru reduce consumul de carburant cu pana la 30 la suta sau chiar cu pana la 45 la suta in conditiile de trafic urban.

Sistemul Boost Recuperation System (prescurtat si BRS) permite deplasarea la viteza de croaziera si o franare regenerativa. Consumul de carburant este redus cu pana la sapte procente.

Bosch a transformat sistemul Start/Stop intr-un asistent de control al deplasarii accidentale in spate si al deplasarii cu viteza de croaziera. Desigur ca pentru aceasta se foloseste si sistemul de navigatie, care reprezinta senzorul spre lumea exterioara. Functia permite pre-vizualizarea limitelor de viteza si a topografiei traseului parcurs, astfel incat soferul sa poata incetini din timp, inainte de intrarea in localitati sau in curbe. Pe drumurile nationale si in conditiile reale de functionare, asistentul permite reducerea cu 15 la suta a consumului de carburant.

Pentru autovehiculele mai mari, Bosch a conceput sistemul „strong-hybrid”. Acesta permite reducerea cu pana la 25 la suta a consumului. Pe langa acestea, sistemele Bosch „plug-in hybrid” permit deplasarea prin oras doar cu ajutorul energiei electrice, iar pe rutele mai lungi prin folosirea mijloacelor de propulsie conventionale. Deosebit de practic: incarcarea acumulatorului direct de la priza. Aceasta metoda implica intr-adevar costuri pentru energia electrica, insa consumul de benzina si de motorina este redus cu circa 50 de procente intr-un ciclu de rulare. Pentru prima data, varianta ecologica de propulsie electrica se va regasi sub forma unei solutii integrate la bordul modelului Fiat 500e, lucru valabil si pentru sistemul nostru „plug-in hybrid”, care va fi inclus pentru prima oara in dotarea modelului Porsche Panamera. Pana la sfarsitul anului 2014, Bosch va finaliza 30 de proiecte standard care vizeaza electrificarea sistemelor de propulsie.

Indiferent daca il analizam din punct de vedere tehnic sau comercial, potentialul motorului cu ardere interna nu este nici pe departe epuizat. Alimentat cu gaz natural, acesta ofera chiar o optiune la sistemele alternative de propulsie. Utilizarea acestuia poate fi o solutie rentabila, deoarece rezervele de gaz sunt mai insemnate decat cele de petrol, mai ales dupa descoperirea ultimelor zacaminte din S.U.A. Functionarea pe gaz natural – la un motor cu aprindere prin scanteie inseamna emisii de CO2 cu 25 la suta mai scazute si, de zece ani, o crestere a cotei de piata cu 25 de procente. In prezent, pe soselele din intreaga lume circula 15 milioane de autovehicule cu propulsie pe gaz natural. In Germania, propulsia pe gaz natural este deja luata in calcul incepand cu un kilometraj anual de 7.000 de km. Este necesara o extindere a retelei de statii de alimentare cu gaz din multe tari, insa compania Bosch este pregatita pentru o evolutie a acestei piete.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare