Comunicate de Afaceri

Viraje mai sigure cu sistemul Bosch de control al stabilitatii pentru motociclete

Bosch a dezvoltat un sistem de control al stabilitatii pentru motociclete care va intra in productia de serie incepand cu acest an. Sistemul de control al stabilitatii motocicletei (MSC) reprezinta un pas important inainte in privinta sigurantei motocicletelor. Sistemul Bosch sprijina motociclistul in toate situatiile, atat in timpul franarii, cat si al accelerarii, in timpul deplasarii in linie dreapta sau al efectuarii virajelor. „24 la suta din totalul accidentelor de motocicleta se produc in timpul efectuarii virajelor”, a declarat Gerhard Steiger, presedintele diviziei Bosch pentru Sisteme de control al sasiului. Manevrele efectuate de motociclist si, prin urmare, placerea de a conduce, raman neschimbate. „Sistemul de control al stabilitatii motocicletei (MSC) poate ajuta la reducerea suplimentara a numarului accidentelor.” In anul 2009, doar in Europa au murit peste 5.000 de motociclisti in accidente rutiere. Studiile efectuate dovedesc faptul ca doar sistemul ABS poate preveni aproximativ un sfert din totalul accidentelor de motocicleta care cauzeaza raniri sau decese. Controlul stabilitatii va reduce si mai mult numarul accidentelor.

Siguranta imbunatatita, chiar si in timpul efectuarii virajelor

Din punct de vedere tehnic, sistemul de control al stabilitatii motocicletei (MSC) are la baza sistemul ABS avansat, care a fost extins acum de inginerii Bosch din cadrul centrului japonez de competenta pentru siguranta autovehiculelor pe doua roti, incluzand o gama extinsa de senzori si software-uri sofisticate. Acest sistem le ofera producatorilor de motociclete si clientilor o gama intreaga de functii de siguranta:
• Sistemul de control ABS care actioneaza in functie de unghiul de inclinare imbunatateste stabilitatea in toate situatiile de conducere, precum si eficienta franarii.
• Controlul tractiunii regleaza cuplul motorului, astfel ca forta de tractiune este transferata in mod eficient la teren, chiar si in cazul suprafetelor alunecoase sau accidentate, iar roata motoare nu isi pierde aderenta.
• In cazul franarii puternice sau la viraje, sistemul de control al stabilitatii motocicletei (MSC) reduce tendinta acesteia de a reveni la pozitia verticala. Efectul acestei reveniri involuntare la pozitia verticala a autovehiculului este marirea razei de bracaj, ceea ce cauzeaza de cele mai multe ori parasirea benzii de circulatie. In aceste situatii, sistemul electronic de franare combinat eCBS asigura cea mai buna distributie posibila a fortei de franare intre roti, stabilizand astfel motocicleta in timpul efectuarii virajelor.
• De asemenea, sistemul MSC reduce riscul producerii de accidente in viraje din cauza pierderii aderentei. Acestea sunt accidentele in care motocicletele se inclina prea mult in timpul efectuarii virajelor si apoi rotile patineaza catre interiorul sau exteriorul curbei. Accidentele au loc in cazul aplicarii unei forte de franare prea mari in timpul efectuarii virajelor, cand rotile nu pot transmite o forta laterala suficienta. Sistemul MSC contracareaza aceasta situatie prin detectarea riscului producerii unui accident in viraj din cauza pierderii aderentei pneurilor si prin limitarea fortei maxime de franare. Functia eCBS distribuie aceasta forta de franare maxima disponibila intre cele doua roti, asigurand cea mai buna performanta posibila la franarea in conditiile efectuarii unui viraj.
• Functia eCBS asigura in orice moment distributia optima a fortei de franare, chiar si in cazul in care motociclistul utilizeaza in mod gresit doar una dintre cele doua frane sau franeaza prea puternic.
• Functia de reducere a mersului pe o roata controleaza cuplul motorului, prevenind ridicarea incontrolabila a rotii din fata si asigurand in acelasi timp o accelerare maxima.
• Functia de reducere a ridicarii rotii din spate asigura mentinerea rotii respective pe suprafata carosabilului, reducand forta de franare maxima la nivelul rotii din fata in cazul deplasarii pe suprafetele cu coeficient mare de frecare. Este mentinuta stabilitatea la rulare, luand in considerare coeficientul de inclinare si acceleratia longitudinala.

Sistemele electronice identifica limitele dinamicii de conducere

Sistemul de control al stabilitatii motocicletei utilizeaza o gama extinsa de senzori pentru a inregistra dinamica de conducere a autovehiculului. Senzorii de roata masoara viteza de rotatie a rotii fata si spate, iar un modul de senzori de inertie calculeaza unghiurile de inclinare ale motocicletei de peste 100 de ori pe secunda. Prin analizarea datelor asigurate de senzori, a diferentei dintre viteza de rotatie a rotilor fata si spate, precum si a altor parametri specifici motocicletelor, cum ar fi dimensiunea si forma pneurilor si locul de amplasare al senzorilor, unitatea de comanda ABS calculeaza limitele fizice ale fortei de franare pe baza unghiului de inclinare.

Daca sistemul de control al stabilitatii motocicletei detecteaza o situatie in care o roata incepe sa se blocheze, unitatea de comanda ABS activeaza modulatorul de presiune din cadrul circuitului de franare hidraulic. Acest lucru reduce presiunea in sistemul de franare si sporeste din nou valoarea acesteia intr-o fractiune de secunda, rezultatul fiind aplicarea stricta a presiunii necesare pentru a evita blocarea fiecarei roti.

Sistemul Bosch MSC poate salva vietile motociclistilor. Totusi, la fel ca in cazul sistemului ABS, acesta nu poate actiona decat in limitele legilor fizicii. In situatii speciale, se pot produce accidente in cazul in care motociclistii apreciaza gresit situatia din timpul conducerii sau comit erori majore. Cu toate acestea, sistemul sprijina motociclistii in situatiile critice, ajutandu-i sa obtina performante mai mari cu motocicletele lor si, in acelasi timp, oferindu-le o siguranta mai mare.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare