Comunicate de Afaceri

Ce spun dezvoltatorii de apartamente despre economia din Romania?

Se observa de asemenea o migratie a dezvoltatorilor cu o anumita notorietate in zona de sud (cei care au dezvoltat proiecte in zone ca Popesti Leordeni, Berceni, Militari) catre zona de nord – unde au achizitionat terenuri si au pornit noi dezvoltari. Cererea de apartamente in zona Tineretului este una destul de mare.

Un alt semnal de incredere este acela ca dezvoltatorii de apartamente in zona Tineretului (http://www.central-apartments.ro/apartamente-tineretului/) si nu numai au reinceput sa lucreze cu companiile de consultanta, pentru management integral de proiect in ceea ce priveste reprezentarea pe partea de vanzare a ansamblurilor rezidentiale.
In 2014, valoarea totala a tranzactiilor investitionale de apartamente in zona Tinerteului inregistrate in Romania a depasit 700 milioane euro, pentru prima data dupa 2008, iar conform estimarilor Crosspoint, in 2015 nivelul tranzactiilor investitionale va inregistra o crestere semnificativa.

Randamentul investitional se situeaza in prezent la 7,5 – 8% pentru investitiile in cladiri de birou prime iar randamentul mediu per ansamblul pietei de spatii de birouri este de 8,5%. Ratele randamentelor vor ramane constante in 2015, datorita posibilitatilor limitate de refinantare pe terment scurt.
Analiza Crosspoint Investment Banking & Real Estate noteaza un apetit crescut din partea investitorilor in apartamente, care au inceput sa prospecteze mai activ, pentru achizitie de income producing assets, piata cladirilor inchiriate, cu un mix bun de chiriasi si care sunt bine pozitionate, cu acces la mijloacele de transport in comun.

Raportul intre cerere si oferta pentru spatii de birou din clasele A si B ramane in relativ echilibru pe parcursul lui 2015. In 2014 s-au semnat contracte de inchiriere pentru peste 200.000 mp de spatii moderne de birou iar in 2015 s-au inchiriat deja peste 60.000 mp. In consecinta, rata de neocupare a scazut la circa 13%, cel mai mic nivel de neocupare inregistrat din 2008 pana in present. Chiria medie pentru spatii prime de birou este de 18.25 euro/mp/ luna.
In ceea ce priveste mall-urile din Bucuresti, stocul curent de spatii comerciale inchiriabile este de 950.000 mp. In trimestrul al doilea al anului 2015, acestui stoc i se vor adauga alti 110.000 mp, prin lansarea Mega Mall. Cateva alte mall-uri, incluzand Victoria Centre (Bucurestii Noi) si Park Lake (Titan) vor fi livrate anii urmatori chiar in zona Tinereteului.


Social Media
Vezi toate articolele autorului: flp

Comentarii

Cauta

Categorii populare