Comunicate de Afaceri

Cum functioneaza un purificator cu osmoza inversa si cat este de eficient ?

Filtrele cu osmoza inversa sunt de mai multe tipuri : casnice, comerciale si industriale. Primele membrane de osmoza inversa au aparut cu zeci de ani in urma. Generatia actuala de osmoza inversa (RO = reverse osmosis) se bazeaza pe un material compozit, si anume poliamida.

Prin anii 1970 au aparut primele sisteme casnice de osmoza inversa, datorita carora oamenii aveau posibilitatea de a consuma o apa purificata.

Cele mai utilizate filtre sunt cele din membrane pentru ca sunt compuse din mai multe straturi de poliamida si pot retine si cele mai mici particule de bacterii si virusuri. In plus, pot filtra o cantitate de 189 de litri pe zi, respectiv 7,8 litri/ora. Cantitatea de apa oferita de o membrana difera in functie de temperatura si presiunea apei.

Cum functioneaza osmoza inversa?

Osmoza este un fenomen natural care are loc cand doua lichide cu concentratii diferite de ioni sunt separate printr-o membrana semipermeabila. In urma actiunii fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre lichidul cu concentratie mai mica de ioni spre lichidul cu concentratie mai mare. In cele din urma, concentratiile celor doua lichide devin egale.

Membrana semipermeabila permite difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata. Aceasta deplasare de lichid provoaca o diferenta de nivel care va produce la randul sau o diferenta de presiune pe membrana, numita presiune osmotica.

In acest fel, se genereaza procesul invers osmozei, astfel ca apa din lichidul mai concentrat va trece fara saruri prin membrana in solutia mai putin concentrata, ceea ce reduce nivelul salinitatii. Eliminand nitratii, sulfatii si fosfatii se obtine purificarea apei.

Materiile organice si anorganice dizolvate in apa si unele microorganisme nu pot trece spre partea cu apa filtrata. Asa se explica faptul ca pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa iar impuritatile din apa sunt retinute de membrana semipermeabila. Asadar, se observa eficacitatea unui purificator de apa cu tehnologie de osmoza inversa.

Ce anume filtreaza si elimina din apa osmoza inversa?

Prin filtrare, se elimina o multime de contaminanti ce pot fi indepartati de catre membrana de osmoza inversa. In ceea ce priveste aceasta procedura, se remarca un procent specific de filtrare. Osmoza inversa nu elimina in totalitate toti contaminantii prezenti in apa de aceea se poate vedea ce contaminanti pot fi indepartati si in ce procent raman in apa.

Finetea de filtrare a unei membrane de osmoza inversa este de 0.0001 microni iar aceasta cifra indica un procent de 1000 de ori mai mic decat un fir de par. Procentele arata in felul urmator :

Bariu 97% Potasiu 92%

Bicarbonati 94% Radiu 97%

Cadmiu 97%Seleniu 97%

Calciu 97%Silicati 96%

Crom 92% A rgint 85%

Cupru97% Sodiu92%

Detergenti  97%  Strontiu     97%

Fluoruri     90%  Sulfati        97%

Plumb        97%  PCB  97%

Magneziu  97%  Insecticide 97%

Nichel        97%  Erbicide     97%

Nitrati        80%          

Care sunt filtrele folosite in sistemul de purificare al apei ?

Tehnologia de Osmoza Inversa (RO) are o precizie de filtrare de 0,0001 µm., de aceea merita din plin sa folositi un purificator cu tehnologie de osmoza inversa. Fluxul de apa trece prin cinci etape de filtrare pentru a se obtine rezultate uimitoare astfel:

  1. Un filtru din polipropilena indeparteaza toate sedimentele, rugina si particulele nocive ce sunt mai mari de 5 microni.
  2. Filtru cu carbune activ granular (UDF) absoarbe mirosurile si compusii organici. Prin intermediul acestui filtru sunt retinute pana la 99% din substantele organice prezente in apa cum ar fi: clorul, THM (cloroform), DBCP, Lindan, TCE (tricloretilena), PCE (tetracloretilena), tetraclorura de carbon si altele.
  3. Filtru cu carbune activ comprimat (CTO) ajuta la filtrarea si adsorbtția adancaă a impuritatilor. Acesta are rolul de a filtra elemente in suspensie cu dimensiunea mai mare de 1 micron si protejeaza membrana, eliminand totodata din apa acele chimicale care fac rau corpului si dau un gust oribil apei.
  4. Membrana RO performanta este ideala pentru indepartarea bacteriilor, virusilor si metalelor grele, filtrand toate mineralele din apa.
  5. Filtru de carbune activ T33 care imbunatateste gustul si mirosul apei purificate, ajutand la obtinerea unei ape de inalta calitate

Optional, se mai adauga un filtru de remineralizare. Acesta reda in apa mineralele benefice corpului, care initital sunt eliminate prin osmoza inversa.

Care este cantitatea rezervorului si cum se monteaza purificatorul?

Un purificator de apa cu tehnologie de osmoza inversa este accesorizat si cu un vas de stocare de aproximativ 12 litri. Acesta are rolul de a stoca apa inainte de consum. Este nevoie ca apa care trece foarte greu de membrana osmotica, sa se stranga treptat in acest vas de stocare. In caz contrar, pentru ca debitul de apa scade treptat, cel mai probabil ca ar dura un minut sa umpli o cana cu apa. Din acest motiv, este esential sa existe un astfel de accesoriu.

In ceea ce priveste montarea, purificatorul se amplaseaza sub chiuveta iar pe chiuveta se monteaza un robinet pentru a facilita consumul de apa.

Este necesar sa existe o presiune minima de 2,5 bar pentru ca un purificator cu osmoza inversa sa functioneze perfect. Daca presiunea este mai mica, este absolut necesar sa dotati purificatorul cu o pompa de presiune.

Este aproape imposibil sa stii exact care este presiunea apei in special daca esti legat la reteaua publica. Daca stai la bloc si locuiesti mai sus de etajul trei, ai nevoie cu si guranta de o pompa de presiune.

Randamentul osmozei inverse se incadreaza intre procentele de 10 – 25%. Altfel spus din cantitatea de apa care se filtreaza, doar un procent de 10 – 25% ajunge la consum. Restul apei este aruncata in canalizare print-un furtun special montat pentru acest lucru. Daca vrem sa ne bucuram cat mai mult de beneficiile oferite de mediul inconjurator, este important sa nu risipim resursele de baza, precum apa.

Prin urmare, apa care ajunge la consum depinde in mod direct de presiunea apei si de temperatura acesteia. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat mai mult va creste si procentul de apa consumabila.

Cand trebuie inlocuite filtrele de schimb ?

Un purificator de apa cu tehnologie de osmoza inversa are 5,6 filtre care trebuie intretinute in mod corect pentru ca intreg procesul sa functioneze la randament maxim. Acestea trebuie inlocuite astfel :

– prima treapta de filtrare, cea din polipropilena se inlocuieste la 3 – 7 luni, in functie de cantitatea de apa consumata si de cat de multe impuritati a continut inainte de a fi filtrata. Cu cat se consuma mai multa apa si cu cat aceasta este mai incarcata de impuritati, cu atat mai repede va trebui inlocuit filtrul de apa.

– a doua treapta de filtrare, cea din carbune activ se inlocuieste la un interval de 6 – 9 luni, in functie de calitatea apei

– a treia treapta de filtrare, cea care poate indeparta orice bacterii si virusi mai mari de 1 micron, se inlocuieste la aproximatix 6 – 9 luni in functie de calitatea apei.

– membrana de osmoza inversa se inlocuieste la 2 ani daca are 50 gpd. In cazul in care este de 75 sau 100 gpd, rezista mai mult si trebuie inlocuita dupa 3 ani.

- filtrul de carbune activ, responsabil cu indepartarea mirosului neplacut al apei se inlocuieste o data pe an, la fel ca si filtrul de remineralizare, care trebuie scimbat dupa 1 an de functionare.

PRO osmoza inversa 

Utilizarea unui purificator de apa cu tehnologie de osmoza inversa se dovedeste a fi extrem de eficient, atat pe plan industrial sau comercial dar si casnic. Desi osmoza inversa demineralizeaza aproape complet apa, filtrul de remineralizare are rolul de a readuce in apa mineralele benefice pentru corpul uman.

Specialistii in osmoza inversa sustin ca fapt mineralele de care avem nevoie nu le luam de fapt din apa, ci din alimentatie iar rolul principal al apei este detoxifierea organismului.

Purificarea apei prin osmoza inversa este impetuos necesara, daca avem o apa de adancime, ce provine din fantana sau put iar aceasta contine nitrati sau amoniu peste limita maxima admisa. Osmoza inversa este vialiba in astfel de cazuri.

Sunt tari in lume in care resursele de apa potabila sunt inexistente  iar procedura de osmoza inversa transforma apa de mare in apa potabila. Altfel spus, se desalinizeaza apa si ajune la consum prin reteaua publica.

In zona comerciala si industriala, osmoza inversa are foarte multe aplicatii. Aceasta este absolut necesara acolo unde nu exista apa pura. In plus, acest procedeu ofera un randament mult mai bun decat al echipamentelor pentru producerea apei distilate. Asadar, acest procedeu se dovedeste a fi foarte util si se foloseste in multe situatii, oferind posibilitatea oamenilor de a consuma o apa curata si pura.

Utilizand un purificator de apa cu tehnologie de osmoza inversa aveti posibilitatea sa beneficiati de o serie de avantaje pentru o perioada indelunata de timp. Tot ce trebuie sa faceti este sa conferiti atentie detaliilor de montaj si intretinere si sa va bucurati de eficienta acestui dispozitiv performant pentru cat mai multi ani. Faceti o investitie inteligenta care isi merita toti banii si alegeti sa consumati o apa pura si curata din propria casa.

Nu merita sa cumparati apa imbuteliata de la magazin cand puteti avea propriul izvor cu apa cristalina de la robinet. Acest tip de purificator reprezinta alternativa cea mai eficienta la apa de izvor deoarece gustul apei filtrate se aseamana foarte mult cu gustul apei ce provine din natura.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: AllmaDesign

Comentarii

Cauta

Categorii populare