Comunicate de Afaceri

De vorba cu Mihaela Stroe despre comunicarea non-verbala

Mihaela a creat primul portal dedicat comunicarii nonverbale din Romania (www.nonverbal.ro) si prima revista online Nonverbal Magazine prin care ii invata pe ceilalti cum sa isi dezvolte inteligenta nonverbala. Mai multe despre Mihaela Stroe, in interviul dat special pentru catalog-cursuri.

CC: Ce cursuri/workshop-uri tii, ce clienti ai in portofoliu si ce ne poti spune despre colaborarile tale internationale ?
M.S: In ultimii ani am sustinut cursuri despre importanta comunicarii nonverbale in vanzari, negociere, leadership, vorbit in public, motivarea echipei, customer service, cum sa te comporti la interviul de angajare si intr-un centru de evaluare, etc. Printre clientii mei se numara firme precum Elmec Romania, Adevarul Holding, Renania, Bancpost, OMRO, Hidroelectrica, etc. ca sa numesc doar cateva dintre ele.
Colaborez la nivel international cu unul dintre cei mai renumiti experti in comunicare nonverbala (unul dintre primii 6 profileri americani si fost agent FBI, actualmente profesor la Academia FBI si la Universitatea din Tampa, Florida), Joe Navarro. Suntem asociati profesional pentru a dezvolta un model in patru etape dedicat descoperirii minciunii, pe care Joe Navarro l-a creat in urma celor 25 de ani petrecuti in cadrul FBI, eu ducand mai departe munca lui si lucrand la descoperiri stiintifice privind o componenta de baza a aacestui model, care se numeste managementul impresiei/ perceptiei.

CC: Care este rolul comunicarii non-verbale in cadrul comunicarii interne a unei companii atat in relatia Manager – Angajat cat si in relatia Angajat – Angajat.
M.S: Indiferent ca suntem manageri sau angajati cele mai importante doua lucruri pe care le facem in fiecare zi sunt observatia si comunicarea. Felul in care oamenii interactioneaza se face in prima instanta la nivel nonverbal.
Rolul comunicarii nonverbale in cadrul comunicarii interne a unei companii este extrem de important: adevarul, onestitatea, increderea, leadership-ul toate sunt stabilite prin mesaje nonverbale. Este interesant insa faptul ca atat managerii cat si angajatii, desi poate stiu care este ponderea comunicarii nonverbale, dau atentie mai mare cuvintelor si nu gesturilor.
Daca se preocupa sa inteleaga rolul comunicarii nonverbal atunci vor putea intelege mai usor ceea ce gandesc, simt sau intentioneaza sa faca colegii sau sefii lor, in plus pot descoperi semnele de minciuna, dezaprobare sau indoiala.

C.C: Care este rolul comunicarii non-verbalei in cadrul comunicari externe, in special in comunicarea cu clientii/partenerii de business.
M.S: Indiferent ca vorbim de partea comunicarii interne cat si de cea a comunicarii externe, rolul este acelasi. In ambele situatii intram in contact cu oameni, care de cele mai multe ori fara sa is idea seama ne transmit o multime de mesaje nonverbal.
In relatia cu partenerii de business a stii sa citesti ce ti se transmite la nivel nonverbal atunci cand vrei sa semnezi un contract sau sa participi la o negociere, se simte efectiv la partea financiara: pierzi banii sau ii castigi.
Partea care ma atrage cel mai mult este in relatia cu partenerii de business, pentru ca putini stiu ca o relatie de lunga durata este secretul succesului in afaceri. Iar aceasta relatie se creeaza prin castigarea increderii si pastratea ei pe termen lung, fapt care depinde foarte mult de capacitatea ta de a citi semnalele nonberbale. In plus aici intervine tendinta naturala a oamenilor (chiar si a celor de afaceri) de a-l insela/ minti pe cel din fata, ca sa obtina diverse avantaje. Doar ca daca esti antrenat in aceasta directie poti sa iti dai seama la timp de adevarata fata a partenerului din fata ta.

C.C: Care este reactia companiilor romanesti la un astfel de training (de comunicare non- verbala).
M.S: Pentru ca vin cu o abordare unica pe piata romaneasca de training si anume cum sa aplici tehnicile FBI in afaceri, companiile sunt foarte interesante. Expertiza mea, impreuna cu instrumentele stiintifice pe care le folosim pentru a demonstra reactiile comportamentale ale persoanelor din fata noastra, ii determina pe generali manageri sau CEO sa apeleze la serviciile mele. Exista destul de multe persoane care reusesc sa faca diferenta dintre un amator (care preda comunicarea nonverbala dupa ce a citit cartile lui Allan Pease) si un profesionist adevarat.

C.C: Ce proiecte de viitor ai? Ce pregatesti pentru cei interesati de dezvoltarea personala?
M.S: Intotdeauna am proiecte de viitor: cel mai important este finalizarea tezei de doctorat (dupa 7 ani de cercetare) si promovarea revistei mele online la nivel international. Am primit un feedback foarte bun dupa traducerea revistei in limba engleza si acum lucrez la finalizarea site-ului revistei pentru vorbitorii de limba engleza (www.nonverbal-magazine.com).
Un articol marca www.catalog-cursuri.ro
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Limonade

Comentarii

Cauta

Categorii populare