Comunicate de Afaceri

Initierea si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale adultilor si formatorilor de adulti

În perioada 18-27 august 2023, Asociația TEAM4Excellence din Constanța a desfășurat o mobilitate de grup în Varna, Bulgaria prin colaborare cu asociația gazdă Varna Economic Development Agency VEDA cu scopul inițierii și al dezvoltării abilităților antreprenoriale ale adulților și ale formatorilor de adulți. Evenimentul cu titlul „Train the Trainers for Building Social Entrepreneurial Skills of Adults” face parte din oferta educațională a programului Erasmus+  de tip KA1 co-finanțat de Uniunea Europeană. De acest training au beneficiat 12 adulți provenind din mai multe orașe din Romănia, care activează în diferite domenii și care au fost selectate pentru a  parcurge cele 10 zile de training.

Cursurile și workshopurile grupului s-au desfășurat în principal la sediul Asociației VEDA echipa fiind coordonată de formatori de elită cu vastă pregătire și experiență în domeniul lor de activitate. Într-o altă zi, pentru exemplificare, cursanții s-au deplasat la sediul unei asociații din Varna pentru a cunoaște  direct un model al antreprenoriatului social dezvoltat cu succes de câțiva adulți tineri.

Prima zi a evenimentului a început cu un discurs de bun venit din partea Directorului  asociației gazdă VEDA, Doamna Todorka Dimitrova, urmat de o prezentare a carierei sale și a instituției pe care o coordonează. Au fost descrise proiectele desfășurate pănă atunci de către această instituție și rezultatele obținute, planurile de viitor și proiectele în derulare, echipa de formatori ce  susține cursurile și agenda de lucru aferentă perioadei de formare. Participanții și-au exprimat  motivația și așteptările legate de acest training, propuneri pe care Doamna Director le-a întâmpinat cu interes.

În zilele de training următoare, formatorii au abordat mai multe teme și modele atât ale antreprenoriatului general, cât și ale antreprenoriatului social, care impactează favorabil comunitatea locală din Varna. Prin prezentările expuse în  Power Point s-au detaliat etapele și elementele pentru constituirea afacerii sociale: generarea ideii de afacere, analiza personală SWOT a antreprenorului, stabilirea competențelor necesare companiei pentru a funcționa, stabilirea planului de afaceri, utilizarea pânzei model de afaceri Canvas, strategia de marketing și vânzări, identificarea surselor de finanțare, stabilirea nișei de piață, analize competitive durabile, strategii de ieșire pe piață și de vizibilitate, planificarea financiară. Printre instrumentele recomandate au fost Memofy pe 3 și 5 ani de activitate ai firmei folosind indicatori specifici, analiza Porter 5-Force și analiza competitivă raportată la cel puțin 3 concurenți din aceeași nișă de piață, mixul de marketing cu 7 aspecte de urmărit și de detaliat, chestionarul personal MBTI pentru inventarul de stil personal și care face parte din Manualul Anual pentru Facilitatorii de Grup. Un instrument recomandat a fost PITCHING-cabrarea personală a managerului sau a antreprenorului  pentru susținerea afacerii prin limbaj verbal și non verbal, care  poate influența deciziile colaboratorilor firmei și ale beneficiarilor afacerii sociale.

Un alt formator din organizația gazdă a prezentat un instrument eficient pentru  antreprenoriatul social, denumit  MIX & MATCH, ce presupune identificarea tuturor variantelor pentru fiecare element al firmei și alăturarea lor mixat, până se obține combinația cea mai bună afacerii. Pentru antreprenorul social, facilitatorul a recomandat un exercițiu de evaluare a competențelor personale și profesionale prin completarea unui chestionar specific, iar valoarea obținută îl ghidează pe acesta spre activitățile în care are randamentul cel mai mare, dar identifică și aspectele pe care trebuie să și le îmbunătățească pentru a valoriza maxim afacerea.

Într-una dintre zile, gazda grupului a fost ceainăria „Social TeaHouse” din Varna, în care tinerele gazde au împărtășit grupului de mobilitate experiențele legate de constituirea și administrarea acestei afaceri sociale (resurse, puncte slabe, modul de funcționare, tipuri de activități desfășurate, parteneriate, vizibilitatea acțiunilor, sponsorizări,  rezultate). Obiectivul principal al ceainăriei este de a livra programe de mentorare pentru categorii dezavantajate de tineri (cei din instituții sociale sau dintr-un mediu social problematic) și de a desfășura activități  folosind instrumente educaționale non-formale. Astfel, se creează oportunități acestora în a se dezvolta personal și profesional pentru a deveni   independenți și a fi  ușor de inclus în societate. Cursanții au fost interesați de ideea acestei afaceri cu scop social, au detaliat aspectele ei și au conștientizat valoarea pe care aceasta o generează în comunitate.

La sediul asociației gazdă VEDA, următorul formator a fost un profesor din Universitatea Economică din Varna, care a prezentat un tip de proiect social dezvoltat în domeniul educației UEBN- University Economics Business Network. Acesta dezvoltă o rețea de parteneriat inovator pentru o cooperare durabilă între universitate și mediul de afaceri, pentru care s-a generat această platformă de cooperare și dialog productiv cu mediul extern al universității (Business Consulting). Obiectivele vizează satisfacerea nevoilor părților implicate prin acordare de  asistență absolvenților pentru o împlinire profesională de succes, iar mediul de afaceri să beneficieze de angajați calificați pentru locurile de muncă oferite. Universitatea Economică din Varna susține antreprenoriatul social și aplică un accelerator pentru acesta prin: servicii de start-up oferite, identificarea clienților țintă, oferă suport pentru analiza riscurilor, face evaluări  ale abilităților antreprenoriale, oferă suport pentru planificarea și modelarea afacerii și pentru planificarea financiară, acordă asistență pentru strângere de fonduri, oferă spații de studii și schimb de idei, evaluează și acoperă nevoile de formare profesională și organizează evenimente antreprenoriale.

O altă variantă de antreprenoriat social prezentată grupului de mobilitate a fost din partea Asociației OUR WORLD din Varna. Aria de activitate a acesteia  cuprinde  proiecte educaționale, culturale, sociale și ecologice non-formale și este dedicată grupurilor dezavantajate social, inclusiv persoanelor cu tulburări de dezvoltare neurologică și comportamentală. Profesori, avocați și economiști eminenți ai asociației  au scopul de a uni eforturile diferitelor grupuri sociale în a pregăti tinerii pentru realizarea personală și profesională și includerea lor în societatea civilă.
Asociația creează oportunități pentru tinerii din regiunea Varna cultivându-le potențialul creativ și generează producția de noi opere creative. Cursanților li s-au împărtășit caracteristicile unui bun antreprenor socio-cultural: pasiune pentru angajamentul asumat, abilitatea de comunicare și colaborare eficiente cu persoanele susținute, responsabilitate, transparență, curaj, prudență, respect, încredere, voință, dar și persuasiune pentru a atrage voluntarii, colaboratorii și fondurile necesare.

În restul zilelor de  training, participanții și-au consolidat cunoștințele despre antreprenoriatul social și au aflat cum se poate construi o întreprindere socială aplicând metoda “lean start-up”, dar și strategiile digitale potrivite acestui scop. În format PowerPoint s-au expus modalitățile prin care se conectează întreprinderile sociale la agenda ONU pănă în anul 2030 pentru susținerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ODD. S-au oferit detalii despre sursele de finanțare pentru întreprinderile sociale si start-up-uri, oportunități de finanțare și de licitație în Uniunea Europeană prin rețeaua globală de pornire F6S. S-au prezentat și variantele antreprenoriale de tipul EIT Food sau EIT Manufacturing, EIT Cultural și Creativ, EIT Digital ca oportunitate pentru start-up-uri, oportunități Erasmus+ de tipul KA1 și KA2 pentru tineri și formatori de tineret. Pentru cursanți a fost interesantă și ideea implementării și desfășurării de ateliere și consultări de tip Youth Work pentru susținerea eficientă a antreprenoriatului social.

Grupului de mobilitate român i-a fost prezentat un proiect inovator local conceput prin  sinergia proiectelor Erasmus+ KA2  cu altele de același tip din aria “Formare pentru Sănătate”, ce poate fi accesat din platforma  https://muc-trainingforhealth.eu/ . Acesta  promovează șansele egale în ceea ce privește formarea în domeniul sănătății și a siguranței pentru curățitorii urbani municipali (MUC), pe care îi susține pentru  bunăstare în toate aspectele vieții lor.

Directorul Asociației VEDA a oferit detalii despre sinergia proiectelor Erasmus+ implementate de instituție cu alte proiecte din acest program educațional european și a ghidat cursanții spre  platforma de formare online pentru Educație Financiară și Economie Legală și Ghidul Practic pentru Alegeri Financiare Informate și Sigure, ce pot fi studiate accesând site-ul https://learn.fairlyproject.eu/. A fost prezentat și un manual util afacerii sociale, C-MAP, care este disponibil pe pagina  https://www.coachingmaps.eu/ și ajută liderii de echipă și managerii să îmbunătățească performanța și productivitatea echipelor și indivizilor.

La sfârșitul celor 10 zile de formare prin cursuri și workshop-uri intensive, membrii grupului de mobilitate român au completat chestionarele de evaluare a acestui program educațional. Rezultatele obținute, dar și implicarea eficientă a fiecăruia în activități, au fost răsplătite prin primirea Certificatelor de parcurgere a acestui curs „Train the Trainers for Building Social Entrepreneurial Skills of Adults”. Participanții și-au exprimat interesul în a se implica, pe viitor, și în alte proiecte Erasmus+ și au concluzionat că acest eveniment îi ajută să ofere plusvaloare în comunitățile din care fac parte prin tot ce s-a împărtășit și experimentat în această perioadă.                      

Vizitând site-ul  www.trainingclub.eu, veți găsi mai multe informații cu privire la acest curs, dar și informații legate de activitatea și cursurile asociației noastre TEAM4Excellence !

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Asociatia TEAM 4 Excellence

Cauta

Categorii populare