Comunicate de Afaceri

O scurta istorie a espressoarelor de cafea

Aceste nevoi sunt exploatate din plin de espressoare, acele aparate care ne fac o bautura aparte, intr-un timp record si cu un gust unic. Nu ii putem spune cafea pentru ca nu are gustul unei cafele obisnuite. De fapt nu gresim daca spunem ca este o cafea cu un gust mai intens, care vine tocmai din modul de preparare.

Espresso-ul este facut tot din cafea insa cu ajutorul unui espressor electric, o masina care impinge cu presiune apa fierbinte prin cafeaua compacta din portafiltru, obtinuta din boabe macinate chiar de ea. O cafea obisnuita este facuta dintr-o cafea macinata cu mult timp inainte de a fi fiarta si care are o aroma diminuata.

Probabil stiati deja acest lucru insa foarte putina lume stie ca espresoarele au o istorie de peste un secol si nu sunt o inventie a prezentului. Primul brevet pentru acest aparat dateaza din 1884 si a fost prezentat de Angelo Moribondo, un inventator din Torino. Cu toate acestea, creditele pentru industrializarea aparatului ii revin altui italian, din Milano, in 1901. Numele acestuia e Luigi Bezzera.

Aparatelor lor nu respectau decat principiile de baza ale aparatelor de astazi si nu ar fi ajuns atat de cautate daca alti succesori ai acestora nu ar fi vazut potentialul inventiei. Un alt italian din Torino, Pier Teresio Arduino, a vazut repede potentialul inventiei si a imbunatatit-o, facand-o mai usoara, mai sigura si mai rapida.

In tot acest timp italianul a lucrat la perfectionarea espresorului, iar zece ani mai tarziu, in perioada interbelica, a inceput sa investeasca in publicitate. Unele dintre posterele din acea vreme au fost pastrate si pot vi vazute si astazi. Din ele observam ca un espresor in acea vreme avea intre 50 si 100 de centimetri inaltime. Espresorul se numea Victoria Arduino.

Mult timp aparatele foloseau aburul pentru a prepara espresso. Primul care a folosit presiunea apei fierte a fost Achille Gaccia, imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ulterior a existat o competitie acerba intre producatorii de espresoare. Fiecare a incercat sa aduca ceva nou.

In prezent exista o gama variata de espresoare – manuale, semi-automate, automate ori super automate. Espresoarele pe baza de aburi inca mai exista pe piata insa nu se bucura de o popularitate prea mare. Vorbim oricum de niste pseudo-espresoare.

Consumatorii care vor sa cumpere un espresor de calitate trebuie sa ia in considerare multe caracteristici, care in trecut nu existau. Printre acestea se regaseste tipul de cafea folosita, curatarea aparatului, consumul de curent, dispozitivele de spumare, vaporizatorul, boilerul etc.

Pretul unui espressor poate incepe de la 100 de lei si poate ajunge pana la 10.000 de lei. Dincolo de pret, ar trebuie sa cumparam un aparat care sa se plieze cat mai bine pe nevoile noastre.

Sursa foto: https://www.electroclub.ro/cum-alegem-cel-mai-bun-espressor/
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Alex Musat

Comentarii

Cauta

Categorii populare