Comunicate de Afaceri

Nou si vechi in arhitectura Bucurestiului

\"Ca aproape toate capitalele lumii, Bucurestiul a evoluat in primul rand pe verticala, din nevoia de a construi cat mai mult, pe suprafete cat mai mici. Cladirile nou construite sunt expresii ale unei arhitecturi moderne, simplificate, bazate in special pe beton, otel si sticla. Insa dincolo de a fi moderna, utilitara, avangardista, noua arhitectura trebuie sa fie frumoasa, sa aduca plus valoare zonei in care se inalta\". (Eli Rubinstein, arhitect Adama)

Cum trebuie sa arate o capitala de nivel european?
\"In privinta arhitecturii Bucurestiului, putem avea o viziune realista numai daca vedem intreg contextul: o capitala trebuie sa evolueze, trebuie sa primeasca anual un numar de locuitori noi iar infrastructura si cladirile trebuie sa se adapteze acestei evolutii imperios necesare. La fel cum centrul istoric trebuie sa ramana o parte importanta a orasului, ca element de legatura cu trecutul, metropola trebuie sa aiba capacitatea sa-si integreze noul, dar intr-un mod contextual\". (Vladimir Arsene, arhitectul cladirii Charles de Gaulle Plaza).
Acest context poate fi, la randul lui, interpretat. \"Acest boom de arhitectura al ultimilor ani a produs si cladiri frumoase, dar si unele de o calitate indoielnica. Cladirile inalte reprezinta un amestec de notiuni, dar aceasta lupta intre traditionalisti si modernisti poate fi tratata ca tendinta de popularizare a unor notiuni si ca o confuzie clara fata de rolul orasului\", declara Vladimir Arsene.
Putem privi contextul in care se construieste atat fata in fata, adaptand cladirea noua la cladirile din jur, atunci cand vorbim de o zona cu valoare istorica sau il putem analiza intr-o viziune mai larga, luand in considerare evolutia viitoare a orasului, integrand doua artere principale sau facand legatura intre alte puncte importante ale orasului.

Arhitectura noua, potrivita in context
O cladire noua care se integreaza in context preluand elementele arhitectonice ale constructiilor din jur si ajungand la statutul de bijuterie arhitectonica este ansamblul de lux Evocasa Selecta, dezvoltat de Adama pe Bulevardul Ferdinand.
\"Forma de baza si inaltimea cladirii sunt date de forma si inaltimea cladirilor de pe bulevard, atat cele vechi, ante si postbelice, cat si cele noi. Contextul la care s-a raportat arhitectul a fost atat cel general, cat si cel foarte apropiat. Cladirea din dreapta complexului este una din perioada interbelica, in timp ce in stanga se construieste o casa noua, moderna, cu forme rotunjite. Mai mult, pentru a se integra perfect in tipicul zonei, s-au folosit ca materiale pentru fatada piatra si sticla, care, desi moderne, se integreaza in gama cromatica predominanta a cladirilor din vecinatatea Foisorului de Foc\". (Asher Lax)
\"Atat structura, cat si materialele folosite sunt specific postmoderne, cladirea fiind o imbinare perfecta intre arhitectura pe orizontala si cea pe verticala, acestea echilibrandu-se reciproc\", declara Eli Rubinstein, arhitectul proiectului.
Uneori, o cladire noua ia locul unei cladiri vechi, emblematice, pe care insa doreste sa o recupereze si sa o reia intr-o nota actuala, postmoderna. Astfel, Hotelul Novotel, construit pe Calea Victoriei, in locul unde altadata se gasea vechiul Teatru National din Bucuresti, reproduce fatada originala, continunadu-se cu o structura moderna in partea din spate.

Rezultate spectaculoase
O cladire noua care sa poata fi numita opera de arta este expresia unei viziuni si se incadreaza intr-un context mult mai larg. Este cazul Charles de Gaulle Plaza, una din cladirile moderne din otel si sticla, devenite reper in viata bucurestenilor. Arhitectul si dezvoltatorul au tinut cont de faptul ca aceasta cladire se regaseste la confluenta dintre platoul larg al Parcului Herastrau si o zona a orasului in care predomina casele cu arhitectura pre si postbelica. Designul cladirii echilibreaza ambele zone, raspunzand in acelasi timp functiei primordiale a unei capitale: evolutia.
\"Am fost acuzati ca nu suntem contextualisti cu arhitectura inconjuratoare, dar noi am avut un context mult mai larg: cladirea Charles de Gaulle Plaza este contextuala cu bulevardele si cladirile din jur, se relationeaza la parc, le completeaza si le echilibreaza\", declara Vladimir Arsene, arhitectul proiectului.
Toate cele trei proiecte au reusit ca prin design, mijloace moderne si materiale de ultima generatie sa dovedeasca ca o cladire noua poate fi in acelasi timp utila si frumoasa. Mai mult, ea poate aduce un plus zonei in care se inalta si poate, in anumite cazuri, sa valorifice trecutul arhitectonic al orasului.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: DMI

Comentarii

Cauta

Categorii populare