Comunicate de Afaceri

TOT CE TREBUIE SA STIM despre o TRANZACTIE IMOBILIARA

De ce acte avem nevoie ?

Dezvoltatorul are obligatia sa aduca in fata notarului actul de proprietate, procesul verbal de receptie finala a constructiei, copia dupa autorizatia de constructie, certificatul fiscal, planul cadastral si incheierea de intabulare. Extrasul de carte funciara este obtinut de catre notar anterior semnarii, de la Biroul de Carte Funciara. Actul contine informatii despre situatia juridica a imobilului, iar obtinerea lui dureaza 1 zi la urgenta si 2 zile prin procedura normala.

Certificatul fiscal se elibereaza de catre Primarie-Directia Taxe si Impozite in 48 ore de la depunerea cererii si este valabil 30 de zile. Aceasta este documentul care atesta faptul ca proprietarul figureaza pe rolul administratiei financiare cu imobilul ce urmeaza a fi vandut, imobil pentru care impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmarit pentru eventuale debite sau amenzi de catre stat.

Planul cadastral este intocmit de un proiectant autorizat si este avizat de catre Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie , care atribuie si numarul cadastral.

In calitate de cumparator, este necesar sa prezentati in fata notarului actul de identitate si, daca este cazul, certificatul de casatorie sau sentinta civila de divort cu mentiunea \"definitiva si irevocabila\".

Ce este un precontract?

Pentru ca ambele parti sa se asigure ca prima negociere va fi respectata, in practica, se obisnuieste incheierea unui precontract, intocmit in cel putin doua exemplare, astfel incat fiecare parte primeste un exemplar. „Pentru a elimina neclaritatile ulterioare, in precontract ar trebui sa se mentioneze pretul convenit initial, descrierea precisa a imobilului ce face obiectul promisiunii de vanzare-cumparare, perioada pe care se incheie precontractul si suma data ca avans. De asemenea, in cadrul precontractului se va specifica ce se intampla cu avansul dat in cazul in care nu se va mai semna actul final.” Asher Lax, Sales& Marketing Manager Adama.

In cazul in care un client doreste sa beneficieze de ofertele promotionale ale dezvoltatorilor, se poate semna un precontract sau un contract de rezervare pentru un apartament aflat inca in stadiu de proiect. Pentru a evita eventualele neplaceri este recomandat ca actele si avizele sa fie verificate cu atentie, preferabil in prezenta unui specialist.

Ce trebuie sa contina contractul de vanzare cumparare?

Contractul de vanzare cumparare incheiat in prezenta notarului trebuie sa prevada datele partilor contractante, detaliile imobilului, pretul si cursul la care se face schimbul, in cazul in care plata se face in valuta, obligatiile partilor, printre care declaratia vanzatorului ca imobilul nu face obiectul nici unui litigiu juridic si faptul ca pretul declarat este cel real.

Cheltuielile de care uitam

Fie ca urmeaza sa achizitionam un apartament vechi sau unul nou, nu trebuie sa omitem din calculele noastre taxele notariale.
De exemplu, pentru un apartament cu o valoare de circa 60.000 de euro, taxele notariale se ridica la 853 euro, in care intra taxa de timbru, inscrierea imobilului in Cartea Funciara, onorariul notarului si TVA-ul aferent.

De asemenea, in cazul unui apartament in complexele rezidentiale nou construite, trebuie sa decidem de ce servicii in plus dorim sa beneficiem. De cele mai multe ori avem posibilitatea de a achizitiona odata cu apartamentul dorit si un loc de parcare sau chiar garaj. Automat, beneficiem in cazul acestor tipuri de locuinte si de servicii suplimentare de administrare, cum ar fi paza si curatenia complexului.

„De cele mai multe ori preferam sa detaliem oferta in loc sa includem pur si simplu serviciile suplimentare in pretul apartamentelor. In felul acesta fiecare cumparator poate decide asupra serviciilor pe care le doreste si poate alege in cunostinta de cauza. Cumparatorul trebuie sa stie pentru ce plateste” adauga Asher Lax, Sales& Marketing Manager Adama.

Tot in cadrul cheltuielilor suplimentare putem adauga si cheltuielile adiacente creditelor ipotecare. De cele mai multe ori se iau in considerare doar avansul si ratele lunare, omitandu-se alte comisioane, asigurari si garantii necesare acordarii creditului.

In final insa, cel mai important lucru este sa facem o astfel de achizitie de la o sursa de incredere. Cei care opteaza pentru un apartament vechi trebuie sa se asigure de buna credinta a vanzatorului iar cei care se orienteaza catre apartamente noi sa se informeze despre activitatea dezvoltatorului. Este indicat sa se orienteze catre dezvoltatori mari, cu experienta, cu proiecte finalizate care sunt o garantie a seriozitatii acestora, pentru a evita astfel ca locuinta visata sa ramana doar in stadiul de proiect.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: DMI

Comentarii

Cauta

Categorii populare