Comunicate de Afaceri

Cinci milioane de europeni cu varste intre 55 si 74 ani sunt diagnosticati anual cu depresii

PALETTEV2 va ajuta persoanele in varsta sa-si gaseasca locurile de munca potrivite, fie ca specialisti, fie ca voluntari, acordand sprijin inclusiv celor care doresc sa-si dezvolte o afacere. Avand o viata activa, adultii aflati la varsta a doua sunt stimulati mental si raman conectati la comunitatea din care fac parte, inclusiv cu membrii mai tineri ai familiei si cu prietenii.

Europa, in ansamblu, trebuie sa se adapteze la o lume noua in care se estimeaza ca 1 din 3 persoane va avea peste 65 de ani, iar mai mult de 1 din 10 vor avea peste 80 de ani. Astfel s-a nascut proiectul de cercetare si dezvoltare PALETTEV2 care isi propune sa imbunatateasca calitatea vietii populatiei cu varsta cuprinsa intre 55 si 70 de ani, prin dezvoltarea unui mediu de activitati participative si a unei platforme ICT dedicate persoanelor in varsta.

Preocuparea pentru acest segment al populatiei este generata de accelerarea procesului de imbatranire la nivel global, respectiv cresterea ponderii populatiei varstnice in totalul populatiei. In Romania, numarul persoanelor de peste 55 ani reprezinta mai mult de un sfert din populatia tarii, inca din anul 2007, depasind pragul de 5,5 milioane.

Este notabil faptul ca, in Romania, numai 41,5% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 55 - 64 de ani, apar in statistici ca persoane ocupate, ceea ce ne situeaza sub media Uniunii Europene, de 50%, potrivit biroului de statistica al Comisiei Europene - Eurostat.
Aceasta situatie face cu atat mai necesar un proiect care sa incurajeze persoanele in varsta sa duca o existenta activa, sa le reduca dependenta de ceilalti, sa previna riscul de singuratate si izolare si sa le dea posibilitatea sa socializeze intens. De aceea, printre serviciile proiectului PALETTEV2, activitatile de comunicare au un rol central.

Prin platforma dezvoltata de SIVECO Romania, proiectul favorizeaza accesul la materiale educationale multimedia. Totodata, prin faptul ca sunt incurajati sa isi impartaseasca interesele, gandurile si evenimentele de viata, proiectul ajuta persoanele mature, aflate in preajma pragului critic al pensionarii, sa fie in permanenta legatura cu familia si comunitatea. Implicarea sociala reduce riscul de singuratate care reprezinta un important factor de risc pentru simptomele depresive. Aproximativ cinci milioane de cetateni ai UE in varsta de 55 - 74 ani au raportat depresii in 2011. Prin efectele sale, proiectul poate veni in ajutorul a milioane de oameni care se confrunta cu riscul de a deveni depresivi.

In contextul european al ultimilor 10 ani, in care s-a inregistrat o crestere cu 10,2% a ocuparii fortei de munca a lucratorilor in varsta de 55 - 64 de ani, platforma dezvoltata pentru proiectul PALETTEV2 urmareste sa incurajeze persoanele in varsta sa ramana active, sa castige un venit dupa varsta de pensionare si sa traiasca cat mai independent posibil.

In plus, caracteristicile varstei pozitioneaza in centrul proiectului preocuparea pentru sanatatea acestora si ingrijirea la domiciliu (sau intr-un centru rezidential). Exista un declin normal al dexteritatii si rezistentei fizice, iar statisticile indica faptul ca 80% dintre persoanele de peste 65 de ani au o forma de boli cronice.

Platforma va oferi, de asemenea, sprijin pentru persoanele care ingrijesc persoanele in varsta, fie ca sunt:
- colegi, membri ai familiei sau prieteni - furnizori informali de sprijin sau de ingrijire
- profesori, mentori, consultanti - furnizori formali de sprijin
- medici si furnizorii de servicii medicale - furnizori formali de sprijin sau de ingrijire.

In intreaga lume, dar si in tara noastra exista tendinta ca o larga paleta de servicii sa fie disponibila doar online. Persoanele in varsta sunt indrumate sa foloseasca aceste servicii online, la fel ca oamenii din toate celelalte categorii de varsta. Dar adultii de peste 65 de ani nu sunt la fel de familiarizati cu utilizarea tehnologiilor ca si colegii lor mai tineri. In acest sens, pozitia lor in ceea ce priveste tehnologia este mult mai asemanatoare cu cea a altor persoane cu limitari, ceea ce creeaza nevoia de invatare pentru utilizarea mediilor electronice.

Activitatea de cercetare si dezvoltare a proiectului are o durata de de 30 luni, derulandu-se in perioada 01.04.2016 - 30.09.2018.

Website-ul proiectului poate fi accesat la adresa http://www.palettev2.eu/.

Proiectul va fi implementat de parteneri cu expertiza complementara din patru tari: Romania, Elvetia, Olanda, Slovenia. Coordonatorul proiectului este University Hospitals of Geneva din Elvetia, care ofera servicii de ingrijire primara, asistenta medicala secundara, tertiara si ambulatoriu , specializata si in aria proiectelor de cercetare. In proiect sunt implicate doua entitati romanesti: SIVECO Romania, singura companie de mari dimensiuni din acest consortiu si Universitatea Bucuresti, specializata in proiecte de cercetare. Expertiza IMM-urilor in proiect este asigurata de The Prava poteza Institute din Slovenia. Organizatiile Stichting Reflexion, VILANS, Stichting Smart Homes si Kempen LIFE sunt organizatii din Olanda specializate in cercetare.

Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice diect catre organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: SIVECO Romania

Comentarii

Cauta

Categorii populare