Comunicate de Afaceri

Studiu UE: A crescut volumul cumparaturilor online transfrontaliere. Drepturile consumatorului online, mai cunoscute in tarile UE dezvoltate

In zece ani, proportia europenilor care fac cumparaturi online aproape ca s-a dublat (de la 29,7 % in 2007 la 55 % in 2017), iar de la ultimul tablou de bord, nivelul de incredere al consumatorilor a crescut cu 12 puncte procentuale in cazul achizitiilor de la comerciantii cu amanuntul din aceeasi tara si cu 21 de puncte procentuale in cazul achizitiilor din alte state membre ale UE.

Desi s-a inregistrat un progres semnificativ, tabloul de bord arata ca exista in continuare obstacole pentru consumatorii care doresc sa cumpere de la comerciantii cu amanuntul online aflati intr-o alta tara a UE. De exemplu, 13 % dintre respondenti au raportat ca li s-a refuzat o plata si unui procent de 10% li s-a refuzat livrarea de produse in tara lor.

Comparativ cu editia din 2015 a tabloului de bord, consumatorii sunt mai bine informati cu privire la drepturile lor. In medie, 13% dintre consumatori isi cunosc pe deplin drepturile de baza (o crestere de 3,6 puncte procentuale incepând din 2014). Din acest punct de vedere exista o discrepanta intre statele membre cu privire la cunoasterea drepturilor consumatorilor. De exemplu, 94,5% dintre finlandezi depun o plângere atunci când se confrunta cu o problema, in timp ce doar 55,6% dintre bulgari fac acest lucru.

The Consumer Conditions Scoreboard (Tabloul de bord al conditiilor pentru consumatori) monitorizeaza conditiile de la nivel national pentru consumatori in trei domenii: 1. cunostintele si increderea, 2. respectarea si controlul aplicarii normelor, 3. plangerile si solutionarea litigiilor. De asemenea, acesta examineaza progresele inregistrate in ceea ce priveste integrarea pietei UE a comertului cu amanuntul si a comertului electronic.

The Consumer Markets Scoreboard (Tabloul de bord al pietelor de consum) urmareste calitatea functionarii a peste 40 de piete de consum pe baza unor indicatori-cheie, cum ar fi increderea ca vanzatorii respecta normele de protectie a consumatorilor, comparabilitatea ofertelor, varietatea disponibila pe piata, masura in care sunt implinite asteptarile consumatorilor si daunele cauzate de problemele intalnite de consumatori. Sunt monitorizati si analizati si alti indicatori, cum ar fi schimbarea furnizorului si preturile.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Comunicate de Afaceri

Comentarii

Cauta

Categorii populare