Comunicate de Afaceri

Direct Mailing-ul la adevarata sa valoare

Iar acțiunile de comunicare directă, deși mai rare începând cu anul trecut, au devenit mai creative și mai bogate în conținut. Mai mult decât atât, returul investițiilor capătă o valoare mai mare pe timp de criză, când rentabilitatea campaniilor îi preocupă și mai mult pe marketeri.
Obsesia obținerii unei rate de răspuns cât mai mare, rapiditatea implementării campaniei, feedback-ul prompt… toate aceste elemente par să impună o comunicare 100% digitală. Și, totuși, avantajele corespondenței offline rămân de neegalat pentru cei care doresc să valorifice la maximum relația cu clienții.
Deși poate nu cu aceeași „acoperire” ca e-mailul, materialele printate circulă și ele de la o persoană la alta, ceea ce permite atingerea unui număr mare de potențiali clienți (poate chiar cu un grad de afinitate mult mai mare versus bulk-ul unei liste de e-mailing), avantaj susținut și de posibilitatea crescută de memorare a unui mesaj la îndemână. Corespondența nedorită primită în cutia poștală este tratată mult mai indulgent decât corespondența nedorită primită prin e-mail. „Spamul” atrage mai multe nemulțumiri din partea receptorilor întrucât există diferențe la nivel de recepționare: cele mai multe e-mail-uri le primești când ești la birou și ești prea ocupat să le acorzi atenție maximă; în cutia poștală te uiți de obicei când ajungi acasă și ești mai relaxat...
Materialele printate reușesc să capteze mai bine și pentru mai mult timp atenția. În plus, astfel de mesaje se construiesc elaborat, gen „poveste”, tocmai pentru că nu au același nivel de efemeritate ca informația electronică; în e-mail, trebuie să fii concis, să prezinți oferta clar de la bun început. În comunicarea offline emoțiilor li se acordă o importanță mult mai mare: prin scrisoarea / flyerul / broșura trimise prin poștă poți să-ți inspiri cititorii, să-i motivezi, să-i convingi cu mai multă forță decât prin intermediul e-mail-ului. Destinatarii nu caută emoția în e-mail; nu vor decât să afle repede o serie de informații. Un alt beneficiu în Direct Mailing este includerea unor elemente tangibile, a unor obiecte care să completeze și să consolideze mesajul. Direct Mailingul permite unei companii să se adreseze direct, prin comunicare scrisă, unui public bine identificat pentru a-l determina să întreprindă o acțiune, să dea un răspuns așteptat.
Ca orice alt instrument de Marketing Direct, și Direct Mailingul prezintă o serie de dezavantaje comparativ cu alte instrumente. Fără îndoială, Direct e-Mailingul poate fi mai ieftin și uneori la fel de eficient ca Direct Mailingul, însă depinde foarte mult și de alte elemente conexe. Pentru reușita unei campanii, însă, e ideal ca marketerii să utilizeze un mix optim de instrumente (offline și online deopotrivă) pentru a atinge rezultatele scontate.

În cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Internaționale „Marketing în Direct”, programată pentru data de 8 Septembrie 2010, experți internaționali și locali în comunicare directă vor dezbate tema Direct Mailingului, oferind exemple practice, ponturi și tehnici pentru a obține rezultate mai bune în comunicarea directă.
Pe forumul Conferinței http://www.marketingindirect.ro/forumel vă așteptăm să ne scrieți comentariile/sugestiile pentru următoarea ediție. Celor mai activi și celor care vor posta subiecte interesante le vom acorda premii constând în cărți de specialitate.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: More Than Pub

Comentarii

Cauta

Categorii populare