Comunicate de Afaceri

Peste 100 de participanti au discutat pe tema parteneriatului in proiectele de responsabilitate sociala la Brasov

Reunind peste 100 de participanti – reprezentanti din partea ONG-urilor, asociatiilor de IMM-uri, partenerilor sociali, dar si ofiteri de RSC din cadrul companiilor, conferinta a debutat cu o scurta prezentare a evolutiei proiectului “Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC” la un an de desfasurare. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si anuntata oficial noua platforma de socializare a Retelei Sociale RSC, menita sa incurajeze interactiunile virtuale dintre membrii acesteia, in scopul stimularii initiativelor si parteneriatelor pentru responsabilitate sociala, dar si a transferului de know-how.

Beneficiind de facilitati asemanatoare cu cele ale popularelor retele profesionale de socializare de la nivel global, noua platforma este dedicata tuturor specialistilor de RSC si altor persoane direct interesate. In absenta unei publicatii de specialitate care sa ofere aceste posibilitati, in cadrul noii platforme, expertii din domeniu se vor putea informa reciproc cu privire la evenimente, publicatii, initiative, proiecte si orice alte informatii de interes legate de domeniul responsabilitatii sociale.

Dupa o trecere in revista a catorva exemple de bune practici identificate in comunitatea din Marea Britanie, conferinta a continuat cu o dezbatere cu publicul pe tema identificarii de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala dezvoltate in parteneriat, pornind de la prezentarea grilei de criterii si a metodologiei de cercetare si analiza a proiectelor. Acestea au fost elaborate in continuarea demersului initiat cu ocazia workshop-urilor din luna august, unde – intr-un cadru proprice pentru interactiune si colaborare – 160 de reprezentanti din cadrul Retelei RSC au identificat impreuna principalii indicatori de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala dezvoltate in parteneriat.

“Succesul oricarui proiect si a oricarei initiative rezida din implicare si din cautarea de perspective de dezvoltare. Atunci cand vorbim de proiecte de responsabilitate sociala, cu atat mai mult, se confirma acest rationament: implicarea mai multor parteneri intr-o formula coerenta si bine organizata poate potenta rezultatele si impactul proiectului.

Din acest motiv si pentru a sustine si incuraja dezvoltarea de relatii parteneriale, ne-am propus sa punctam aspectele cheie ce trebuie analizate in scopul identificarii de exemple de bune practici, de la analiza contextului si a relevantei problemei pe care o abordeaza proiectul si pana la evaluarea obiectivelor, a bugetului, a grupul tinta si a sustenabilitatii proiectului.

Stabilind principalele repere in analiza proiectelor in parteneriat, vom analiza ulterior peste 500 de proiecte de responsabilitate sociala implementate in Romania, cele mai reprezentative dintre acestea urmand a fi promovate intr-un ghid de bune practici, realizat in cadrul proiectului dupa luna februarie 2012, o data cu finalizarea cercetarii.” (Rodica Lupu, Program Development Chairman, JCI Europe, Manager proiect)

In cadrul sectiunii “Exemple de buna practica”, au fost prezentate si analizate conform grilei mentionate cateva proiecte de responsabilitate sociala implementate in parteneriat: „Plantam fapte bune in Romania!” (EcoAssist); „Lasati-ma sa invat” (Fundatia Mereu Aproape); „Servicii integrate de dezvoltare profesionala pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala” (Fundatia Estuar); „Conecteaza-te la comunitate!” (Fundatia Noi Orizonturi); „Șansa pentru copil” (Asociatia Hraniti Copiii). Reprezentantii organizatiilor invitate au intrat in dialog cu participantii, oferind sfaturi practice si recomandari din experienta proprie si chiar identificand noi posibilitati de parteneriat. Pe ansamblu, participantii din sala au fost extrem de receptivi si deschisi spre comunicare, schimb reciproc de opinii si recomandari de parteneriat, prezentarile din cadrul conferintei fiind – inca de la inceput – interactive si dinamice.

Conferinta s-a incheiat cu o prezentare a catorva resurse-cheie pentru toti cei pasionati de domeniul responsabilitatii sociale, printre care: portalul ResponsabilitateSociala.ro, modelul LBG de raportare a impactului proiectelor comunitare (ARC Romania), proiectul “Intarirea Capacitatii Companiilor Romanesti de Dezvoltare a Parteneriatelor Sociale – RSC” (UNDP Romania), portalul LumeBuna.ro (Asociatia Lume Buna), Centrul pentru Cetatenie Corporativa Romania, Centrul de resurse pentru ONG-uri (Ecoteca), cursul “Responsabilitatea sociala a companiilor” (coord. de Alin Stancu, in cadrul Facultatii de Marketing, ASE Bucuresti), ONGFest, portalul StiriONG.ro, Fondul pentru Inovare Civica (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

Fotografii, inregistrari video si mai multe informatii despre conferinta se vor publica in perioada imediat urmatoare in cadrul portalului proiectului – www.actionamresponsabil.ro.

Proiectul „Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC” beneficiaza de finantare nerambursabila din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Persoana de contact:
Ruxandra Fediuc
Expert Comunicare
“Actionam responsabil! - Reteaua sociala RSC”
Tel/Fax: 021.310.64.44, 021.310.64.45
Mobil: 0762.248.175
E-mail: ruxandra.fediuc@actionamresponsabil.ro



Despre proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”

Proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC” este destinat promovarii dialogului social si solutionarii provocarilor cu care diferite organizatii se confrunta in implementarea initiativelor de responsabilitate sociala. Pana in prezent, echipa a creat deja o retea de peste 150 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, acestia comunicand in permanenta informatii, stiri si rapoarte de RSC prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.

In primele unsprezece luni de proiect, au avut loc 7 conferinte regionale si o conferinta nationala, acestea reunind peste 600 de participanti, reprezentanti din corporatii, IMM-uri, patronate, asociatii si diverse organizatii ale societatii civile. Cele 8 centre regionale asigura in mod constant asistenta directa organizatiilor si persoanelor interesate, la sediile din orasele: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Craiova, Ploiesti. De asemenea, in luna august 2011, a avut loc pe litoral o prima serie de workshop-uri pe tema „Parteneriate sustenabile si bune practici in responsabilitatea sociala”, care au oferit cadrul perfect pentru ca cei 160 de participanti sa dezbata provocarile cu care se confrunta in implementarea proiectelor sociale si sa creioneze initiative comune de RSC, evenimentul atingandu-si astfel scopul de a asigura transferul de know-how si de a permite participantilor sa interactioneze si sa se antreneze in schimburi de opinii si de experienta in timp real.

Impreuna cu partenerii nostri – membrii Retelei Sociale RSC, ne propunem sa crestem nivelul de constientizare in sensul responsabilitatii sociale si sa reactivam raspunderea la nivel individual, astfel incat sa generam schimbari vizibile de mentalitate si conduita. Astfel, pana la sfarsitul proiectului (octombrie 2013), urmeaza sa mai aiba loc o a doua serie de workshop-uri si alte 5 conferinte nationale, dar si un concurs national de proiecte de RSC, un program de asistenta si unul de cursuri de formare adresate membrilor retelei, menite sa aiba ca finalitate crearea un corp de experti in domeniul RSC.

Despre initiatorii proiectului:
Junior Chamber International (JCI) Romania este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti afiliata retelei mondiale Junior Chamber International, care numara mai mult de 200.000 de membri in peste 120 de tari. Organizatia activeaza in Romania din 2002, timp in care reprezentarea sa regionala s-a extins in 16 orase, prin intermediul celor aproximativ 200 de membri ce activeaza in arii precum: business, comunitate, dezvoltare personala si internationalism.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura o platforma de suport vitala proiectului, gratie infrastructurii, expertizei si resurselor umane antrenate in acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finantare europeana cuprinde initiative cu o componenta de responsabilitate sociala, precum “Cartea Dunarii Albastre” si “Academia Oracle”.

Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creata pentru a raspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate in ceea ce priveste dreptul acestora de a participa activ in societate si a accesului la resurse de orice natura. Printre proiectele sociale cu finantare europeana derulate de Asociatie in anul 2010 se regasesc: „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile” si „Reteaua Autoritatilor Competente pentru Calificarile Profesionale din Romania (IMI PQ NET Romania)”.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Actionam Responsabil! - Reteaua Sociala RSC

Comentarii

Cauta

Categorii populare