Comunicate de Afaceri

BSR poate salva Planorama doar daca toti clientii se pun de acord in urmatoarele doua saptamani

Planul creat de compania BSR ar putea avea sorti de izbanda numai daca toate partile implicate vor ajunge la o intelegere in maxim doua saptamani. Daca discutiile cu toti cumparatorii vor avea un final favorabil, complexul Planorama va fi locuit incepand cu luna mai 2010 pentru cladirea T3 si decembrie 2010 pentru T4.

Intelegerea cu Piraeus Bank

Eurohabitat este pe punctul de a primi de la un nou imprumut de la Piraeus Bank, preconditiile contractului de acordare a imprumutului fiind un cashflow pozitiv, echilibrat si acordul clientilor pentru noile termene de predare: T3 – sfarsit mai 2010; T4 – sfarsit decembrie 2010. O alte preconditie a bancii a fost ca Eurohabitat sa contracteze un manager de proiect cu experienta pentru a primi imprumutul. Managerul de proiect aprobat a fost BSR.


Care sunt optiunile clientilor?

O parte dintre clientii de la Planorama care au semnat cu dezvoltatorul contracte de reziliere deja si-au primit banii inapoi. Insa, daca mai multi clienti ar cere anularea contractelor, compania ar intra in insolventa, proiectul nu ar mai fi terminat, iar riscul cumparatorilor – sa nu-si mai recupereze niciodata banii de la o companie intrata in insolventa – este foarte mare.
Solutia pe care o vede, in acest moment, BSR, companie cu experienta, care a mai mediat astfel de conflicte in alte tari, este ca toti cumparatorii sa se puna de acord si sa renunte la penalitati, astfel incat celelalte proceduri sa poata fi urmate: sa se ia creditul de la Piraeus Bank si sa se continue lucrarile.

“In principiu, daca ar trebui platite penalitatile clientilor, imprumutul obtinut ar fi, din start, insuficient. Imprumutul acordat de banca are in vedere continuarea lucrarilor, nu plata unor penalitati acumulate independent de activitatea si vointa sa. Doar in acest mod contractul cu Piraeus ar fi logic si valid” declara Joseph Etstein, Managing Director BSR Europe.

“Sunt de acord cu solutia propusa de companiile BSR si Eurohabitat pentru continuarea discutiilor si deblocarea situatiei actuale. Eu vreau sa-mi primesc apartamentul, nu sunt fericit ca a trebuit sa astept atat, dar asta e singura solutie si garantia ca nu am aruncat banii pe geam” a declarat Lucian Placinta, unul dintre cumparatori.

Care ar fi urmatorii pasi

Daca toti clientii din T3 si T4 se vor pune de acord cu privire la noile termene de predare si la renuntarea la penalitati, se va putea accesa imprumutul de la banca si Eurohabitat va investi inca 2,5 milioane de euro. Pentru clientii din T3, Eurohabitat va onora platile in asteptare pentru contractele care au fost anulate, pentru a debloca conturile, va face ultimele teste si va incepe predarea imediat ce acestea se vor finaliza.
Pentru clientii din T4, va urma o licitatie prin care sa se angajeze constructorul general, in maxim 60 de zile din momentul in care banca semneaza noul contract de credit cu Eurohabitat.

BSR da solutii impartiale

BSR a venit cu aceasta solutie, ca singura plauzibila pentru un final pozitiv al acestei situatii. In acelasi timp, realizeaza gravitatea situatiei si intelege pozitia fiecareia dintre partile implicate, astfel incat va prezenta faptele si solutiile fara a incerca sa oblige niciuna dintre parti sa ia o decizie.
“Continuarea proiectului depinde de absolut toate partile implicate; dezvoltatorul injecteaza partea lui, banca la fel, acum mingea e in terenul clientilor sa valideze noile termene de predare si sa renunte la penalitati. Ce nu trebuie sa uite clientii este faptul ca sunt limitati de timp si ca trebuie sa ia o decizie unanima in maximum doua saptamani, astfel incat reinceperea constructiei sa nu fie amenintata sau chiar anulata” a declarat Joseph Etstein.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: DMI

Comentarii

Cauta

Categorii populare