Comunicate de Afaceri

Bucuresti, 24 septembrie 2009 - Atacul imobiliar

Ca inceput al unei campanii nationale de profesionaliare a pietei imobiliare, tIMOn promite trierea participantilor si o mult mai mare atentie la nevoile utilizatorilor finali, precum si seminarii si dezbateri pe tot parcursul targului, cu scopul de a pune fata in fata dezvoltatori, agentii, presa si utilizatori finali. Noutatile absolute din cadrul targului sunt cele doua programe venite in sprijinul end-userilor: dezabteri publice cu vizitatorii si programul “Licitatia inversa” prin care cel putin 5 locuinte vor putea fi achizitionate la un pret mai mic decat cel ofertat de catre expozanti la stand.

Cea mai mare expozitie imobiliara a anului se deschide, astazi, cu scopul de a conduce la maturizarea pietei imobiliare si de a deveni un instrument cu adevarat util in facilitarea intalnirii dintre cerere si oferta subliniind greselile facute de dezvoltatori si oferind solutii viabile pentru deblocarea unui segment-motor al economiei nationale. Profesionalismul si Increderea sunt principalele argumente pe care va trebui sa se bazeze industria imobiliara din Romania.

tIMOn da trendul pietei

In ciuda asteptarilor celor care asteptau “decesul” locuintelor noi putini expozanti au venit cu oferte strict orientate spre criza sau spre spectaculos, astfel ca mult asteptatele locuinte vandute cu preturi de 400 eur/mp s-au dovedit a fi doar himere pentru amatorii de chilipiruri. Cei mai multi dintre dezvoltatorii prezenti la targ considera ca au inteles nevoile consumatorilor finali, asa ca ofertele lor se bazeaza, in principal, pe apartamente finalizate sau spre modalitati de plata accesibile, cu scopul de a obtine cash-flowuri generatoare de dezvoltarea unor noi proiecte adresate in special clasei de mijloc. Cererea supradimensionata in raport cu oferta exista, dar puterea de cumparare este cea care decide. Daca pana acum majoritatea ofertelor se adresau clasei medii spre lux toamna imobiliara 2009 deschide oportunitati si catre majoritatea clasei medii.

In ideea de profesionalizare a pietei imobiliare al carui principiu determinant este constituit din strategii bazate pe studii si analize corecte, tIMOn a comandat un studiu consultantului RealTime. Iata cateva idei din acest studiu:

“Prima casa”, programul guvernamental atat de mediatizat, este un instrument electoral agreat cu greu de banci, inselator pentru dezvoltatori si o iluzie pentru cumparatori.
Bancile evalueaza proprietatile la un nivel scazut deoarece nu-si mai doresc active toxice in portofoliu, doresc clienti cu bonitate cat mai mare.
Dezvoltatorii antecontracteaza apartamente catre posibili cumparatori prin programul “prima casa”, anticipand o revenire a pietei, cu riscul neacordarii creditelor si subevaluarii apartamentelor.

Cumparatorii au nevoie de locuinte, vor credite si seriozitate, sunt intoxicati cu informatii mediatice contradictorii, amanati cu raspunsul de la banci si nu au siguranta locului de munca.

Singura certitudine a acestui program guvernamental este data de majorarea preturilor de listare la apartamentele vechi. Cresterile de pana la 25-30% in unele zone pentru garsoniere si apartamente cu 2 camere sunt explicate prin reactia efervescenta intr-un interval de timp foarte scurt a cumparatorilor interesati de achizitia apartamentelor de pana in 80.000euro. Apartamentele de 3-4 camere nu au cunoscut o dinamica in privinta cererii si drept urmare nu au inregistrat cresteri de preturi semnificative.

Preturile de listare intr-o piata in care nu exista un numar relevant de tranzactii sunt inselatoare. Trebuie facuta diferenta, in aceste momente, intre valoarea de piata si valoarea de prezentare. Aici apar cele mai mari probleme de evaluare, metoda comparatiei pentru determinarea valorii de piata, avand de suferit datorita lipsei de tranzactii.

Prognozele, studiile si estimarile din 2005-2007 s-au dovedit a fi foarte departe de realitatea pietei sfarsitului de an 2008 si anului 2009. Cu siguranta nu suntem intr-o piata caracterizata de normalitate, asa cum nu am fost nici pana in 2008. Este foarte probabil ca normalitatea sa fie cu totul alta decat cea definita in studiile bazate pe evolutii economice ireale.

Teoria conform careia romanii vor cumpara doar apartamente cu suprafete mai mari decat cele construite inainte de 1989 si ca doresc locuinte in zone rezidentiale moderne, este demontata de nivelul salariului mediu, de rata somajului, de evolutia cursului leu/euro si de lipsa de reactie a autoritatilor in dezvoltarea infrastructurii catre zonele noi dezvoltate urbanistic.
Dorinta este adusa la realitate de puterea reala de cumparare si costurile de intretinere a locuintelor, de nevoia in proximitate imediata a gradinitelor, scolilor, mijloacelor de transport in comun si magazinelor si, nu in ultimul rand, de garantia livrarii constructiei in parametrii si in timpul promisi.”

Diferentele de pret si de oferte din cadrul tIMOn – penthouse-uri de 600.000 E si case pe pamant cu 78.000 E - nu arata decat ca piata imobiliara romaneasca se indreapta spre o asezare, spre un echilibru in care fiecare persoana sa-si poata cumpara o locuinta raportata la veniturile sale.

Noutati absolute la tIMOn

In patru zile de expozitie, tIMOn a pregatit evenimente care sa analizeze, sa traga concluzii, dar si sa gaseasca solutii concrete.

Joi seara, in pavilionul tIMOn se vor reuni cei mai importanti jucatori din piata de office romaneasca, pregatiti cu studii complete si cu analize complete si coerente asupra situatiei actuale.

Vineri, 25 septembrie, in aceeasi locatie, atacul imobiliar in privinta pietei de real estate se va deschide printr-o intalnire a profesionistilor care, pusi fata in fata, vor pune bazele unor parteneriate de incredere care sa defineasca, ulterior, o piata rezidentiala profesionista, matura si coerenta.

Week-endul va fi orientat, cu precadere, catre public si catre nevoile acestuia, incepand cu explicarea situatiei actuale si terminand, in ultima zi, cu un eveniment care defineste comportamentul unei majoritati a cumparatorilor: licitatie in piata publica.

Open debates – dezvoltatori, jurnalisti si clienti pusi, in sfarsit, fata in fata

Dezbaterile din cadrul tIMOn se vor desfasura sub indrumarea moderatorului si jurnalistului de televiziune Diana Gherghita si vor ataca cele mai arzatoare subiecte ale pietei imobiliare, atat din punctul de vedere al expozantilor cat si al utilizatorilor finali. Se va discuta liber si fara ocolisuri despre agentii, dezvoltatori si fonduri de investitii, despre capcane imobiliare, despre cum, cand si in ce conditii obtii cel mai bun pret pentru o locuinta si chiar despre “oferte de nerefuzat” de care trebuie sa te feresti.


Locuintele din Bucuresti – scoase la licitatie in piata publica

Duminica, 27 septembrie, incepand cu orele 13.00, Piata Constitutiei va gazdui, prin tIMOn ALL INCLUSIVE, cel mai spectaculos eveniment de la inceputurile real estate-ului romanesc pana astazi: mai multe apartamente si o casa pe pamant vor fi scoase la licitatie! Astfel, organizatorii le ofera vizitatorilor posibilitatea sa-si achizitioneze locuinte mai ieftine decat orice oferta existenta pe piata, dincolo de ofertele speciale practicate de dezvoltatori pe perioada targului.
Modelul de licitatie propus este cel olandez. Fiecare proprietate va fi licitata catre public incepand cu pretul sau de lista, in sens descrescator. Licitatia va fi asistata si supravegheata de catre un notar public care va asigura indeplinirea conditiilor.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: DMI

Comentarii

Cauta

Categorii populare