Comunicate de Afaceri

Ce face armata cu echipamentul militar achizitionat?

In anul 2006 MApN a inceput un program important de achizitii pentru inzestrarea armatei cu transportoare blindate moderne 8x8. In urma licitatiei a fost selectionat vehiculul Piranha IIIC fabricat de Mowag, compania elvetiana apartinand concernului american General Dynamics. Nu a fost de fapt o surpriza, Piranha IIIC fiind vehiculul de generatie noua, care constituie o majoritate a achizitiilor de mii de transportoare blindate 8x8 in SUA si alte tari NATO, ultimele fiind Danemarca, Irlanda, Spania si Belgia. Dealtfel transportorul blindat Piranha IIIC, folosit de armata belgiana si echipat cu turela telecomandata cu tun automat calibru 30 mm, a fost prezentat expertilor romani la expozitia de tehnica militara EXPOMIL 2009.

Chiar daca nevoile aprobate pentru armata noastra au fost de cateva sute de transportoare, contractul semnat a fost de numai 31 de vehicule si predarea lor impartita in 4 loturi anuale. Aceste vehicule trebuie sa inlocuiasca mijloacele de transport si lupta ale trupelor terestre, care sunt depasite de multi ani din punct de vedere al performantelor si al tehnologiei. Transportoarele Piranha asigura o protectie superioara militarilor, o accesibilitate si o mobilitate foarte buna, precum si sisteme moderne de aparare NBC, stingere a incendiilor, executare a focului ziua si noaptea, conducere a luptei, navigatie terestra si comunicatii.

Transportoarele Piranha IIIC din primul lot au fost receptionate de armata romana si apoi o parte din ele au fost trimise in teatrul de operatii din Afganistan unde au participat la actiuni de lupta. Desi au aparut acolo si mici probleme tehnice, in special cauzate de conditiile extreme de dure de exploatare, transportoarele Piranha IIIC s-au bucurat de aprecieri deosebite din partea militarilor romani care sunt capabili acum de a implini misiunile lor la egalitate cu partenerii americani.

Al doilea lot de transportoare blindate Piranha IIIC a fost supus de catre armata romana, in anul 2009, unor teste suplimentare in special in ceea ce priveste puterea de foc. Transportoarele Piranha IIIC achizitionate de armata romana sunt inzestrate cu turele telecomandate echipate cu mitraliera calibru NATO 12,7 mm si aflate deasupra sasiului. Astfel, militarii nu sunt expusi focului inamic in timpul tragerii, se imbunatateste observarea campului de lupta ziua si noaptea si se obtine o mare precizie de tragere atat de pe loc cat si din miscare. Testele efectuate dupa proceduri NATO si certificate de MApN au condus la rezultate foarte bune, in toate domeniile enumerate, ceea ce a intarit increderea militarilor in tehnica achizitionata. Cu toate acestea se discuta in continuare de o problema controversata chiar si la nivelul MApN, privind posibilitatea echipajului de a inlocui pe teren pe timpul executarii misiunilor de lupta mitraliera de 12,7 mm cu alte arme de calibre diferite si care nu sunt deocamdata in inzestrarea armatei. Aceasta cerinta neasteptata a condus la amanarea termenului de predare oficiala a masinilor din lotul doi, desi reprezentantii beneficiarului solicita masinile pentru misiunile pe care le au de indeplinit pe teatrul de operatii.

Se asteapta ca in acest an armata romana sa accelereze programul de achizitie a transportoarelor Piranha IIIC pentru a se respecta graficul initial de livrare si sa se ia o decizie privind continuarea programului astfel incat in cativa ani sa se inlocuiasca o mare parte din tehnica veche aflata inca in inzestrarea armatei. Necesitatea este cu atat mai mare cu cat se doreste achizitionarea unei intregi familii de vehicule pe sasiul aceluiasi producator pentru a asigura cresterea puterii de foc a batalionului (cu turele telecomandate cu tun automat calibru NATO 30 mm care trage munitiile cele mai moderne contra blindatelor si contra infanteristilor, si cu aruncatoare autonome calibru NATO 120 mm), conducerea sincronizata a luptei si asigurarea logisticii aferente.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: DMI

Comentarii

Cauta

Categorii populare