Comunicate de Afaceri

Cum decurge prima sedinta la psiholog / psihoterapeut

Daca ai simtit vreodata nevoia sa fii asistat de un psiholog / psihoterapeut in gasirea unor solutii la problemele tale si ai ezitat sa apelezi la servicii de psihoterapie deoarece iti era neclara procedura, atunci acest articol este pentru tine!

Iata asadar scenariul cel mai probabil pe care il va urma prima ta sedinta la psihoterapeut, in caz ca te hotarasti sa apelezi la servicii de psihoterapie individuala:

Psihoterapeutul te va intampina si te va indruma spre cabinet. S-ar putea sa fii mirat ca nu vezi o canapea sau, daca exista, ca nu esti invitat sa te intinzi si sa incepi sa-ti expui problemele. De obicei, doar terapeutii de orientare psihodinamica clasica (freudiana) utilizeaza acest mod de lucru. Cei mai multi psihoterapeuti prefera o relatie fata in fata.

In aceasta prima sedinta, cel mai adesea se evalueaza compatibilitatea dintre client si psihoterapeut, se stabilesc detalii administrative, se detaliaza formarea si experienta terapeutului, modul de lucru al acestuia si se cer cateva detalii despre client.

Tot acum se fac primii pasi catre formularea unui obiectiv al terapiei. El are de obicei legatura cu o suferinta personala care e greu de depasit sau cu diferite aspecte ale personalitatii care pot fi optimizate. Este important sa stii ca vei agrea impreuna cu psihoterapeutul obiectivele procesului terapeutic.

Este util, daca iti este si tie clar, sa exprimi preferintele personale privind desfasurarea procesului psihoterapeutic:

  • preferi sa analizezi situatiile in detaliu si in profunzime sau doresti solutii rapide;
  • agreezi un stil mai metaforic sau doresti sa ti se spuna concis si clar despre ce e vorba;
  • ai disponibilitatea sa efectuezi diferite teme acasa sau ai prefera sa nu primesti astfel de sarcini;
  • preferi feedback-ul in timp real sau la sfarsitul sedintei;
  • esti dispus sa dezvalui aspecte din trecutul tau sau doresti ca toata interactiunea sa se focuseze exclusiv pe aspecte din prezent.

Intr-un proces terapeutic, nimic nu va fi impus sau impotriva vointei tale. Apoi, practica terapeutica arata ca, pe masura ce vei lucra cu psihoterapeutul, va deveni din ce in ce mai clar ce functioneaza pentru tine.

Unii terapeuti intreaba la sfarsitul sedintei despre cat de potrivita a fost interactiunea pentru client. Cum nu totdeauna alegerile terapeutului se aliniaza cu nevoile clientului, e bine sa fii sincer, explicandu-i terapeutului ce nu merge sau ce ai apreciat, ca sa stie sa se adapteze la individualitatea ta si sa creasca sansele de reusita a terapiei.

Daca ai apelat la alti terapeuti in trecut, e folositor sa povestesti ce a functionat si ce nu in relatiile respective. Terapeutul va sti, astfel, ce greseli sa evite (poate nu iti plac remarcile religioase sau poate, dimpotriva, cauti pe cineva care sa inteleaga cat de importanta este pentru tine credinta in Dumnezeu). In plus, psihoterapeutul va putea face apel la abilitati pe care le-ai construit in relatia terapeutica anterioara.

Spre deosebire de relatia de tip medical, unde specialistul este expertul si iti spune care e tratamentul adecvat, cum se administreaza, ce tip de analize sunt necesare etc., relatia psihoterapeut-client se construieste prin colaborare. Tu ai experienta cu modul in care gandesti, simti si actionezi, iar terapeutul faciliteaza drumul spre schimbarea pozitiva. Terapeutul poate propune, tu hotarasti.

Decizia de a intra intr-o relatie terapeutica e bine sa se sprijine pe motivatie de a explora si lucra cu psihicul tau, avand constiinta faptului ca e un drum transformator. Pentru a-ti testa compatibilitatea cu un psihoterapeut cu experienta, iti recomandam sa contactezi Cabinetul de psihologie si psihoterapie Ana Papahagi !

Social Media
Vezi toate articolele autorului: SeoSfera

Comentarii

Cauta

Categorii populare